Luxe stadswoningen in GGD-gebouw

Metamorfose voor de Zonnehof

Jeroen de Valk

AMERSFOORT In het GGD-gebouw op de Zonnehof komen woningen; volgens de projectontwikkelaar negen ‘stadswoningen’ en drie ‘herenhuizen’. De woonoppervlaktes daarvan zijn aanzienlijk: respectievelijk 170 tot 240 vierkante meter en 160 vierkante meter. Daarbij komen nog achtertuinen, bergingen, garages en parkeerplaatsen naast die garages.

De prijzen moeten nog worden bepaald, maar het ligt voor de hand dat we hier niet met sociale huurwoningen te maken hebben. Wie wat minder verdient, kan in ieder geval terecht in Suncourt, schuin tegenover het GGD-gebouw. Want ook dit - grotendeels leegstaande - kantoorgebouw krijgt een woonfunctie. Er is plek voor zestig woningen, zowel voor verkoop als huur.

Zo maakt de Zonnehof een metamorfose door: het was enkele jaren terug nog een verzameling zieltogende kantoren rond een parkeerplaats. Na kantooruren kon je er maar beter niet komen. In de komende jaren wordt het een woonwijkje. Een grote stap werd al gezet met de komst van het Boekhuis, een leeftijdsbestendig appartementencomplex voor senioren in de voormalige bibliotheek. Tegelijkertijd werd op de voormalige parkeerplaats een plantsoen aangelegd. Auto's komen er vrijwel niet meer. Fietsers zijn hier te gast, want de voetganger geniet de prioriteit. Zo krijgt het Rietveldpaviljoen ook extra aandacht.

w        [Op De Stad Amersfoort.nl Premium: 'GGD-gebouw één van de meest bijzondere gebouwen van de late wederopbouwtijd.