Afbeelding
still

Bolsius: 'Minder maar zwaarder vuurwerk'

Bolsius: 'Minder maar zwaarder vuurwerk'

AMERSFOORT ,,Om middernacht ging toch nog het nodige vuurwerk omhoog en dan hebben we het vooral ook over het zwaardere spul”, kijkt burgemeester Lucas Bolsius terug op de afgelopen jaarwisseling. Het was wel minder dan voorgaande jaren, concludeert hij in een vraaggesprek met De Stad Amersfoort.

Is het vuurwerkverbod volgens hem voor herhaling vatbaar? ,,Zoals ik voor tegen de gemeenteraad heb gezegd: met alleen een vuurwerkverbod komen we er niet. Dan moet je ook de handel aanpakken.”

Er werd over het geheel dus minder, maar wel zwaarder vuurwerk afgestoken. ,,Meander Medisch Centrum meldt dit jaar géén vuurwerkslachtoffers, dus daar heeft het verbod wel aan bijgedragen." Toch wil Bolsius zich niet branden aan de conclusie dat het rustiger was dan voorgaande jaren. ,,Wat is rustiger? In het Soesterkwartier moest toch de ME aantreden. Daar werd ons ‘s middags al duidelijk dat in een aantal straten gedronken werd en dan vervagen langzaam de grenzen. Vroeg in de avond moest een palletbrand worden geblust. De aanwezigheid ME niet lang na middernacht hielp enorm, want ze hoefden niet in te grijpen."


MOBIELE EENHEID ,,Er zijn opnieuw aanhoudingen geweest en de ME moest aantreden, dat was vorig jaar niet. Dus of het ‘rustiger' was dan andere jaren, durf ik niet te zeggen." Ook heeft zich opnieuw een geval van geweld tegen hulpverleners voorgedaan. Woensdag 30 december werd een agent hardhandig in het gezicht geslagen; hiervoor is een aanhouding verricht.


ZER033 Het was lastig om dingen voor de jeugd te bedenken, maar sportieve activiteiten in De Horsten en op de velden bij KVVA tonen volgens de burgemeester dat creatief is gekeken naar wat juist nog wél kon. ,,Het voetbaltoernooi Zer033 werd laat afgelast door mij, maar ik had begin december nog goede hoop dat de besmettingscijfers naar beneden zouden gaan. Helaas was de werkelijkheid anders.”