,,Het zou mooi zijn als er uiteindelijk een vaste plek komt voor het kunstwerk", zegt stadsdichter Jacques de Waart.
,,Het zou mooi zijn als er uiteindelijk een vaste plek komt voor het kunstwerk", zegt stadsdichter Jacques de Waart. Cees Wouda

'Het kunstwerk omarmt je'

‘Verbinding zit niet in afstand’

PREMIUM De woorden OM ARM ME hangen sinds afgelopen week bij museum Flehite. Het kunstwerk van stadsdichter Jacques de Waart is een geschenk aan de stad: ,,We ervaren allemaal dat veel niet kan, maar verbinding zit niet in afstand.”


Charella Hulsbosch

Jacques de Waart is net één jaar stadsdichter als in maart vorig jaar de eerste coronamaatregelen worden afgekondigd. ,,Alle voordrachten gingen ineens niet meer door, veteranendag en de opening van het buurtcentrum in Nieuwland bijvoorbeeld. Ook de spontane voordrachten die ik altijd deed in café's en restaurants vielen weg. Maar het was ook wel een uitdaging om nieuwe vormen te zoeken om je werk toch voor te kunnen dragen.”
Een van de initiatieven die in coronatijd zijn ontstaan, heeft alle potentie om een nieuwe eyecatcher te worden in Amersfoort. Mansgrote letters die de woorden ‘om', ‘arm' en ‘me' weergeven in een halve cirkel. In december werd de sneak preview van De Waarts kunstwerk onthuld op het Onze Lieve Vrouweplein. Het idee ontstond twee maanden eerder. De Waart: ,,Ik heb de gemeente benaderd met het idee voor het kunstwerk omdat het mij een mooi statement leek, een cadeau aan de stad in deze tijd. Ik heb ‘omarm me' uit elkaar gehaald om te laten zien dat het daardoor niet zijn betekenis verliest, maar door de afstand eerder nog versterkt. De betekenis zit niet altijd in afstand.”


De Waart zorgt in zijn gedichten steeds voor verbinding en nuance, net als in zijn werk als mediator. ,,Vanuit welk perspectief je kijkt, bepaalt hoe je iets ziet. Ik hoop dat we als stad iedereen die hier komt en het kunstwerk ziet ook omarmen. Ik zou het mooi vinden als het een centrale permanente plek krijgt, een vast element van Amersfoort waar iedereen zich welkom voelt.”


Inmiddels zijn de letters verplaatst naar de gracht bij museum Flehite, waar het kunstwerk volop gefotografeerd wordt. De nu zichtbare versie van het kunstwerk is een tijdelijke opblaasbare variant. De bedoeling is die ooit te vervangen door een kunstwerk dat geschikt is om voor langere tijd te laten staan.

w        [Meer over het kunstwerk op De Stad Amersfoort.nl Premium.

Het GGD-gebouw in de huidige staat.
Een artist impression van het verbouwde GGD-gebouw.