* Archieffoto, gemaakt voor de corona-crisis.
* Archieffoto, gemaakt voor de corona-crisis. Foto Rinus van Denderen

ZPC Amersfoort mag het water weer in

ZPC Amersfoort mag het water weer in

Een beetje dubbel vindt Dominic van de Bunt het zelf ook wel. In navolging van een aantal andere sporten wordt ook de waterpolo-eredivisie hervat en dat betekent dat de ploeg uit de Keistad vanaf 23 januari weer deel mag nemen aan de competitie.

De Stad Amersfoort.nl Premium

,,Op zaterdag loop je met vijftig man in een bad en een dag daarna mag ik er niet meer dan twee zien. Dat is natuurlijk wel krom.”

Het was ook voor de waterpolomannen van ZPC Amersfoort een bewogen jaar. De promotie naar de eredivisie werd gerealiseerd en de goede lijn moest doorgezet worden. Toch gooide corona roet in het eten en konden tot op heden slechts twee duels gespeeld worden. ,,Och, houd maar op”, zegt aanvoerde Van de Bunt bijna lachend. ,,De voorbereiding was al niet top, toen moesten we in kleine groepjes trainen, daarna weer wel met z’n allen en kwamen er wedstrijden, om vervolgens weer alles stil te leggen.”

STEEDS OPNIEUW TESTEN De inwoner van Amersfoort en kind van de club wil wel benadrukt hebben dat hij alle maatregelen begrijpt. In zijn directe omgeving merkt hij hoe het coronavirus om zich heen slaat. ,,Gelukkig hebben mijn ouders het nog niet gehad. Daar ben ik het meest bang voor. Maar het klopt wel, je hoort steeds meer besmettingsgevallen. Nu heeft een familielid het bijvoorbeeld ook. Dat zijn nare dingen.”
En dat maakt het besluit om de competitie te hervatten voor Van de Bunt zo dubbel. Natuurlijk is hij blij dat hij weer zijn geliefde spelletje kan spelen, maar ergens voelt het toch raar. Na overleg tussen zwembond KNZB, sportkoepel NOC*NSF en alle eredivisieclubs is besloten dat de eredivisie op 23 januari weer begint. In eerste instantie gokten alle partijen op februari, maar dankzij voldoende sneltesten voor clubs en medewerking van zwembaden kan dit naar voren geschoven worden. ,,Een dag voor de wedstrijddag moet elke speler getest worden. Daarmee tackel je natuurlijk wel al een hoop hé?”

WEDSTRIJDPRIKKEL Op maandag 4 januari krijgen alle eredivisie-ploegen de beschikking over antigeentesten, die erkend zijn door NOC*NSF en de internationale zwembond FINA. Vanaf dat moment wordt er getest en kan er dus ook in groepsverband getraind worden. ,,Of we ook voor elke training zo’n stokje in onze keel krijgen, is mij nog niet bekend”, aldus de aanvoerder van ZPC. ,,Volgens mij niet. Maar goed, je moet elkaar daarin natuurlijk ook vertrouwen. Iedereen moet sowieso bij klachten lekker thuisblijven en zich buiten het bad aan de regels houden.”
Dit betekent dat de focus weer op presteren kan liggen, want juist die prikkel heeft Van de Bunt gemist. ,,Dat trainen met vier man is leuk, maar het toeleven naar een wedstrijd ontbreekt. Fijn dat dit nu weer mogelijk is. Weliswaar zonder publiek en met aangescherpte regels, maar we kunnen weer om het ‘eggie’ spelen.”

GEEN ANGST Terwijl vrijwel heel Amersfoort in lockdown zit, zal ZPC straks dus weer gaan trainen, reizen en wedstrijden spelen. Van de Bunt voelt zich er bijna bezwaard onder, geeft hij toe: ,,Ja, ik snap het niet heel goed. Wat is nou het verschil tussen een topsporter en een kaasboer? Ieder mens is toch gelijk en loopt kans op besmetting. Maar goed, er zal over nagedacht zijn en we moeten vertrouwen op de kennis en kunde van de mensen die hierover beslissen.”
Hij zal dan ook niet met angst in het zwemwater liggen, denkt de Amersfoorter. ,,Nee, want als je eenmaal bezig bent, vergeet je alles. Voor de lockdown was ik er wel mee bezig, moet ik eerlijk bekennen. Je loopt het zwembad binnen, er zijn daar allemaal regels en je hebt gewoon een hele andere voorbereiding dan normaal. Gelukkig heb ik geen vaste wedstrijdrituelen, anders was het wel een probleem geweest.”

PROMOTIE OF NIET Hoe het seizoen eruit komt te zien, is tot op heden nog niet bekend. Komt er een degradatie-regelen en worden alle wedstrijden nog gespeeld of is dat onmogelijk? ,,Dat zijn vragen die ik ook heb”, bekent Van de Bunt. ,,Je kan aan zo’n vreemd seizoen toch geen consequenties binden? Ongetwijfeld gaan er wedstrijden straks niet door omdat er besmettingsgevallen zijn en dan komen er scheve verhoudingen. En daarnaast... wie gaat er vanuit de divisie onder ons promoveren? Die competitie wordt nog niet hervat.”
Toch zijn dit vragen die de speler van ZPC niet hoeft te beantwoorden en dat is maar goed ook. Hijzelf wil zich vooral focussen op het spelletje en hij kan niet wachten tot hij weer in het bad kan liggen. ,,Dat spelletje is en blijft het leukste wat er is. Ik heb echt een uitlaatklep gemist en die is straks terug. Dus hoppa, kom maar door met die testen en aan de bak!”

Door Jeroen van der Veer