Het Bosbad beschikt over veel zwemwater, waarvan maar spaarzaam gebruik wordt gemaakt.
Het Bosbad beschikt over veel zwemwater, waarvan maar spaarzaam gebruik wordt gemaakt. Foto Rinus van Denderen

'Behoefte aan zwemwater'

Renovatie, metamorfose of nieuwbouw?

Jeroen de Valk

AMERSFOORT Twee zwembaden worden komend jaar drastisch aangepakt: Zwembad Hoogland en het Bosbad. Beide werden altijd netjes onderhouden, maar zijn zo onderhand toe aan een grondige renovatie en moeten energiezuiniger worden gemaakt. De aangelegde heuveltjes van het bosbad zullen vrijwel zeker verdwijnen. Ze zien er schilderachtig uit, maar maken het terrein onoverzichtelijk, wat extra toezicht noodzakelijk maakt.


Mocht de gemeenteraad akkoord gaan met wat extra investeringen, dan blijft het daar niet bij. Bij Zwembad Hoogland wordt gedacht aan complete nieuwbouw. Daarbij kan het bestaande bad gewoon in bedrijf blijven, want die nieuwbouw vindt elders plaats, op een nog te bepalen locatie. Het Bosbad beschikt over veel zwemwater, waarvan echter maar spaarzaam gebruik wordt gemaakt. Het wordt vooral bezocht door plezierzwemmers die er maar enkele maanden van het jaar terecht kunnen. Het Bosbad ligt immers in de openlucht. De recreanten hebben des te meer behoefte aan een grote ligweide. Dus kan een deel van al dat onverwarmde water door grasland worden vervangen.


BEHOEFTE Dit blijkt uit een schrijven van het college van b & w aan de gemeenteraad, dat gepaard gaat van een grondig onderzoek door een extern bureau. Op 12 januari wordt met de raad de toekomst van de beide baden besproken. Amersfoort kent momenteel twee openbare, overdekte baden: naast Zwembad Hoogland ook uiteraard het zwemcomplex Amerena. Voorts zijn er twee sportscholen met zwemfaciliteiten: R&A Vathorst en Club Pellikaan. Het Bosbad is het enige openluchtbad in de gemeente, maar heeft dan ook een aanzienlijke omvang.

Niettemin is er behoefte aan meer ‘zwemwater', zo vindt onderzoeksbureau Synarchis. Al was het maar omdat Amersfoort groeit van 157 duizend tot, naar verwachting, zo'n 170 duizend inwoners in 2035. Verder blijkt Amerena maar beperkt beschikbaar te zijn voor wie spontaan even langs wil komen voor vertier of baantjes trekken.

w        [Lees online meer over onder andere langer wordende wachtlijsten voor zwemles.