Thea van Woerdekom werkt op de Intensive Care in het Meander Medisch Centrum.
Thea van Woerdekom werkt op de Intensive Care in het Meander Medisch Centrum. Eigen foto

'Tweede golf is marathon'

5 januari 2021 om 13:37

'Soms werd ons gevraagd om een aai over de bol'

PREMIUM Als één onderwerp in 2020 het nieuws domineerde, dan was dat wel de coronacrisis. Corona raakte ons allemaal op een of andere manier en in alle sectoren waren de gevolgen voelbaar en merkbaar. Van ondernemers tot scholen, buurthuizen en ziekenhuizen. Verpleegkundige Thea van Woerdekom blikt terug op een bewogen jaar.


Van Woerdekom werkt op de Intensive Care in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Voor haar gevoel begint een tweede loodzware ronde in de strijd tegen corona. Ze kan zich het moment dat het virus uitbrak in Nederland nog goed herinneren: ,,Het gaf een heel onheilspellend gevoel, omdat we totaal niet wisten hoe het zich zou gaan uiten in onze werkzaamheden.


We waren toen de lockdown begon iets meer op de hoogte dan de rest van Nederland. Vanuit het management van het ziekenhuis was al gekeken hoe welwillend het personeel was om extra te werken, zoals 12-uursdiensten, mocht het nodig zijn. Ook werd gekeken hoe het ziekenhuis in het aantal bedden kon uitbreiden.” Er was al veel voorbereiding gedaan voor de eerste patiënt op de afdeling werd binnengereden. ,,Ik herinner mij dat moment als de dag van gisteren. Ik merkte dat we die eerste periode echt enorm gemotiveerd waren met z’n allen. We zijn echt een fantastisch team samen. Het voelde alsof we samen een strijd aan gingen.” Er was een verdubbeling in beddencapaciteit en de verpleegkundigen kregen de eindverantwoording over drie tot vier IC-patiënten in plaats van twee. ,,We kregen ook veel hulpverleners extra op de afdeling, zoals mensen uit de zorg zonder IC-ervaring en oud-gepensioneerden.”


VIDEOBELLEN Al snel werd duidelijk dat de patiënten geen bezoek meer mochten ontvangen. ,,Dat riep een heel schrijnend en emotioneel gevoel bij ons op. Wij waren de enigen die met de familie konden communiceren. Wij alleen konden warmte en liefde geven aan onze patiënten. Via iPad of mobiel belden we twee keer per dag met familie door middel van videobellen. Mensen vroegen soms letterlijk of we een aai over iemand zijn bol wilde geven.”

w        [Lees het volledige verhaal op De Stad Amersfoort.nl Premium.