,,Men is erg benieuwd wat er straks allemaal gebeurt en mogelijk is. Maar laat ik maar direct duidelijk zijn; dat weet ik zelf ook nog niet", zegt burgemeester Lucas Bolsius.
,,Men is erg benieuwd wat er straks allemaal gebeurt en mogelijk is. Maar laat ik maar direct duidelijk zijn; dat weet ik zelf ook nog niet", zegt burgemeester Lucas Bolsius. BDU

'Ik wil geen valse hoop geven'

1 december 2020 om 17:03

Bolsius; ‘Het wachten is op 8 december’

Jeroen van der Veer

PREMIUM De gemeente Amersfoort is nog allerminst klaar voor Oud en Nieuw. Dat blijkt uit een vraaggesprek van deze krant met burgemeester Lucas Bolsius. Met nog zo’n vier weken voor de boeg, is dat opmerkelijk te noemen, want deze jaarwisseling zou wel eens uitdagender dan ooit kunnen worden. ,,We weten nog niet welke scenario’s we verder moeten uitwerken.”

De nieuwjaarsvieringen in de gemeente gaan vrijwel elke keer gepaard met ongeregeldheden en eerder zei Bolsius daar dit jaar ook rekening mee te houden. Het idee om een nieuwsquiz te houden, werd niet door iedereen met luid gejuich ontvangen en hoe staat het met de politiecapaciteit? Heeft Amersfoort wel voldoende capaciteit om de corona-maatregelen én het vuurwerkverbod te handhaven?


,,Ik begrijp dat deze vragen in de decembermaand actueel zijn”, trapt de burgervader af. ,,Je hoort nu buiten al vuurwerkknallen en men is erg benieuwd wat er straks allemaal gebeurt en mogelijk is. Maar laat ik maar direct duidelijk zijn; dat weet ik zelf ook nog niet. Alles valt of staat met de cijfers van het RIVM en de persconferentie van 8 december.”


ALTERNATIEVEN Eén van de stokpaardjes van burgemeester Bolsius is het zaalvoetbaltoernooi in Zielhorst. Georganiseerd dóór jongeren en vóór jongeren. Dit jaar komt het toernooi er hoogstwaarschijnlijk weer, maar is het afwachten in welke vorm. Ook hierbij is de persconferentie van 8 december belangrijk en daarom zoekt men ook naar alternatieven.

Hierbij is een quiz geopperd, maar die is niet bij iedereen lekker gevallen. ‘Jongeren houd je niet binnen met een online quiz’, was één van de vele negatieve reacties. ,,Maar we moeten niet alleen naar de jongeren kijken”, countert de burgemeester. ,,Ook ouderen moet je iets aanbieden en daarbij is zo’n quiz een optie. Voor jongeren zullen we met andere alternatieven moeten komen.”

w        [Lees het volledige interview met burgemeester Lucas Bolsius op De Stad Amersfoort.nl Premium.




Het liefst had de burgervader een heel plan voorgelegd en de inwoners van Amersfoort een stappenplan getoond met hoe men de feestdagen door kan komen. Dit is echter niet mogelijk, omdat het kabinet nog moet beslissen welke maatregelen gelden tijdens de nieuwjaarswisseling. ,,De cijfers zijn hierbij van groot belang. Deze kunnen in een paar weken veranderen, maar de afgelopen weken blijven ze wel hangen.”

HET GESPREK AANGAAN Maar leunt de gemeente dan achterover en wacht zij tot 8 december? Nee, dat is niet zo. Dat wil de burgervader wel benadrukt hebben. Zonder in details te treden (‘ik wil de mensen geen valse hoop geven'), zegt Bolsius met meerdere scenario's bezig te zijn. Zo ligt er bijvoorbeeld een draaiboek klaar waarbij de horeca wel geopend mag zijn en eentje waarbij dit niet mag. ,,In beide situaties komen we voor uitdagingen te staan en daarom heeft het nu geen zin om er eentje uit te lichten. Dat mensen elkaar gaan ontmoeten tijdens Oud en Nieuw is één ding dat zeker is en wij moeten ervoor zorgen dat dit goed verloopt.”

Er komt geen agent op elke hoek van de straat te staan, maar dat betekent niet dat men een vrijbrief krijgt om onrust te veroorzaken

Hierbij zal Amersfoort niet direct de harde hand hanteren. Zoals ieder jaar herhaalt de burgervader ook nu weer dat er in eerste instantie het gesprek wordt aangegaan en als dat niet helpt, gaat de politie pas bekeuringen uitschrijven. ,,Er komt geen agent op elke hoek van de straat te staan, maar dat betekent niet dat men een vrijbrief krijgt om onrust te veroorzaken. Mensen moeten hun gezonde verstand gebruiken en elkaar aanspreken op hun verantwoordelijkheden. Maar”, waarschuwt Bolsius. ,,Waar nodig gaan wij echt wel optreden.”

NOODBEVEL Als Bolsius geconfronteerd wordt met een eventueel noodbevel zoals in de zomer bij de ongeregeldheden bij De Stier, knikt hij. ,,Ja, dat kán straks ook ingezet worden, maar zoiets ga ik niet van tevoren bepalen. Alles hangt van het moment af. Maar als ik hem moet inzetten, dan aarzel ik niet. Veiligheid voor alles.”

Alleen waar gaat de prioriteit liggen? Er is momenteel een verbod op alcohol in de avonduren, het dragen van een mondkapje is verplicht, er geldt een vuurwerkverbod en groepen groter dan vier personen zijn niet toegestaan. De druk op de buitengewoon opsporingsambtenaren en politiemensen is groter dan ooit, beseft ook Bolsius. ,,We gaan op alles handhaven om er zo voor te zorgen dat nieuwjaar beheersbaar verloopt. Daarbij zetten we ook buurtvaders in en hopen we echt dat mensen hun gezonde verstand gaan gebruiken. Je weet natuurlijk zelf wat wel en wat niet mag.”

Als ik een noodbevel zou moeten inzetten, dan aarzel ik niet. Veiligheid voor alles

QUIZ Oud en Nieuw is volgens de burgemeester het grootste evenement van het jaar en valt onder de noemer ‘high risk’. Het wordt dan ook voor Bolsius spannend, die merkt dat zijn inwoners corona-moe beginnen te worden. ,,Dat merk je aan alles en toch moeten we volhouden. Hierbij vind ik het belangrijk om te bekijken naar wat wel mogelijk is en dat gaan we ook doen in de voorbereiding op Oud en Nieuw. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen elkaar binnen de regels kunnen ontmoeten? Dat is een belangrijk vraagstuk dat er momenteel ligt.”

Eén van de stokpaardjes van Bolsius is het zaalvoetballen in Zielhorst. Georganiseerd dóór jongeren en vóór jongeren. Dit jaar komt het toernooi er hoogstwaarschijnlijk weer, maar is het afwachten in welke vorm. Ook hierbij is de persconferentie van 8 december belangrijk en daarom zoekt men ook naar alternatieven. Hierbij is een quiz geopperd, maar die is niet bij iedereen lekker gevallen. ‘Jongeren houd je niet binnen met een online quiz’ was één van de vele negatieve reacties. ,,Maar we moeten niet alleen naar de jongeren kijken”, countert de burgemeester. ,,Ook ouderen moet je iets aanbieden en daarbij is zo’n quiz een optie. Voor jongeren zullen we met andere alternatieven moeten komen.”

Als je mij nu vraagt of Amersfoort klaar is voor de jaarwisseling, dan is mijn antwoord nee. Maar we zijn wel hard bezig

De burgemeester wil verder nog niet al zijn kaarten op tafel leggen en drukt ze dan ook stevig tegen de borst. Na de persconferentie van minister Mark Rutte wordt duidelijk welk plan Amersfoort verder moet uitwerken. Daarna wil hij met alle liefde duiden welke activiteiten er komen om ervoor te zorgen dat jongeren tijdens Oud en Nieuw niet uit verveling vernielingen gaan aanrichten. ,,Dus als je mij nu vraagt of Amersfoort klaar is voor de jaarwisseling, dan is mijn antwoord nee. Maar we zijn wel hard bezig met de voorbereiding en wachten ook in spanning wat de boodschap van Rutte wordt. Daarna gaan we echt doorpakken en er alles aan doen om oud en nieuw veilig te laten verlopen.

Geschreven door Jeroen van der Veer

,,Alles valt of staat met de cijfers van het RIVM en de persconferentie van 8 december”, zegt burgemeester Lucas Bolsius.