column

1 december 2020 om 13:56

Kunst Kijken

Wat leent het prachtige Rietveldpaviljoen op de Zonnehof zich toch uitstekend voor allerlei (tijdelijke) exposities zoals afgelopen weekend met een jubilerende KunstKijkRoute (KKR). 25 jaar kunstkijken in de Amersfoortse binnenstad. Wat waren ze trots, de deelnemende dames en heren, veelal uit Amersfoort.


Ook wethouder Fatma Koser Kaya had aan ze gedacht, de schat had heerlijke taart namens de gemeente laten bezorgen. Wat hebben we in onze stad een hoop talent rondlopen. Met open armen, er mocht helaas niet geknuffeld worden, werd ik ontvangen door een uitgelaten Wilma Luigjes, kunstenares van het eerste uur. Veertig kunstenaars en kunstenaressen hadden hun werk in de galerie tentoongesteld. Door de coronamaatregelen had de organisatie een systeem bedacht, tien bezoekers per half uur. Dagen van tevoren was het al uitverkocht en kregen de dames gelukkig toestemming om zaterdagavond ook open te mogen.


Er was van alles te zien, beeldende kunst zoals schilderijen, tekeningen maar ook sculpturen, beeldhouwwerk, foto’s, schalen en een fotocollage van 25 jaar kunstkijken. Buiten heeft uw stukkiesschrijver, tevens gevierd fotomodel op leeftijd, zich laten vereeuwigen in een prachtige lijst met achtergrond, initiatief van Willem van Roozendaal, waar iedere geportretteerde zich even in het atelier van Rembrandt, Toon Tieland of Gert van Reenen waande. Stond even stil bij de kleurrijke bloemenzee van Trudi Willenborg en de tot lampen omgetoverde bouwhelmen van Marian Dessing ook kunstenares van het allereerste uur.
In een half uur alles bekijken ging niet lukken voor de bezoekers die in een lange rij stonden te wachten om naar binnen te mogen. Velen schreven zich in voor nog een (half) uurtje.


Jammer dat het op deze manier moest worden georganiseerd want deze kunstmanifestatie verdiende een heel weekend een volle bak met drommen mensen, kunstenaars die zonder mondkapje uitleg geven over hun werk, veiling van kunst, wijntje om het te vieren, nootje om te knabbelen of vrijwilligers die rondgaan met blokje kaas, plakje worst, toastje zalm, amuse van avocado met rivierkreeftjes of kalfsfricandeau met tonijnmayonaise. Jammer, er was slechts koffie en thee geserveerd door Piet Jansen, een van de trouwe onmisbare vrijwilligers van het paviljoen.


Nadat cameraman Peter en uw verslaggever alles uitgebreid hadden gefilmd had Wilma in het kantoortje een verrassing klaargezet. Vond het zo leuk dat we met Eva-tv aandacht aan hun Kunst Kijkdagen hadden besteed dat ze stiekem een lekker koud bockbiertje in huis had gehaald. De lieverd had gehoord dat ik gek was op een biertje na afloop van alle evenementen die we filmen, dus daar stond het herfstbockje al naar ons te lonken. Wat werd het nog gezellig met een rood wijntje (Wilma), een paar gebroken kaasstengels en de laatste vette smeuïge roddels uit het Amersfoortse kunstenaarswereldje!


Joop de Keijzer