Een huisdier aanschaffen om de eenzaamheid tegen te gaan is niet altijd de juiste keuze.
Een huisdier aanschaffen om de eenzaamheid tegen te gaan is niet altijd de juiste keuze. Dierenbeschermingscentrum Amersfoort

Meer aanvragen bij dierenasiel

1 december 2020 om 13:17

'Het is verleidelijk maar niet altijd verstandig'

PREMIUM Na een grote piek van belangstelling voor asieldieren is de storm bij het Dierenasiel in Amersfoort weer wat gaan liggen. Sinds de uitbraak van corona in Nederland afgelopen maart, hebben dierenasiels ‘goede zaken’ gedaan en was de vraag naar huisdieren groot. Toch bleef men bij Dierenberschermingscentrum Amersfoort (DBCA) even kritisch als altijd en staat het belang van het dier centraal. ,,Er kwamen veel meer aanvragen, maar we hebben niet meer dieren herplaatst dan normaal”, vertelt Andrea Lokhoff, locatiemanager bij Dierenbeschermingscentrum Amersfoort.


Jeroen van der Veer

Mensen brengen sinds maart meer tijd thuis door en dat was regelmatig een reden om ‘zomaar’ een huisdier aan te schaffen. Dat merkten ze bij Dierenberschermingscentrum Amersfoort ook, maar of dat altijd even verstandig is? ,,Mensen moeten heel goed beseffen dat je een huisdier voor heel wat jaren neemt. Nu zit iedereen thuis en is er veel tijd voor een huisdier, maar is dat over een jaar ook zo?”


De rond de dertig dierenasiels van de Dierenbescherming in Nederland, waaronder DBCA in Amersfoort, wijken door de toenemende vraag echter niet af van hun standaard protocol, wil Lokhoff benadrukken. Vooral voordat honden ergens geplaatst worden, vindt er een grondige screening plaats. ,,Er moet een perfecte match zijn. Daarom telefoneren we eerst met geïnteresseerden en als de klik voelbaar is, dan laten we hen hierheen komen”, duidt de medewerker van DBCA. Het gebeurt dus niet dat er ‘zomaar’ even een huisdier uit het asiel kan worden gehaald. Dat is maar goed ook, want anders keren ze binnen no-time weer terug. ,,Op internet zien mensen bijvoorbeeld een hond bij ons en komen dan langs. Tijdens de gesprekken blijkt dan dat ze een betere klik kunnen hebben met een ander ras en daarin adviseren wij hen ook. Je moet niet zomaar afgaan op een plaatje en snel willen beslissen omdat je het thuis zo saai hebt.”


w         [Lees meer bevindingen en tips in het volledige interview op De Stad Amersfoort.nl Premium.

Afbeelding
Hond en kat