De deelname was een leuk extraatje voor de deejay die door de coronacrisis veel van zijn opdrachten verloren zag gaan.
De deelname was een leuk extraatje voor de deejay die door de coronacrisis veel van zijn opdrachten verloren zag gaan. Eigen foto

Deejay Melvin blijft positief

1 december 2020 om 12:56

'Meevaller in deze lastige tijd'

PREMIUM Het televisieprogramma I Can See Your Voice van RTL heeft Amersfoorter Melvin van den Brom meerdere mooie meevallers opgeleverd. Hij zat niet alleen op de stoel naast zijn idool Gerard Joling, maar hij won ook nog eens vijfduizend euro. Een mooi bedrag voor de deejay, die door de corona-crisis wel een meevallertje kon gebruiken.


Jeroen van der Veer

De fulltime deejay zag door de coronacrisis veel van zijn opdrachten verloren gaan. ,,Ik was in Oosterrijk om daar te draaien toen alles stopte. Zonder ook maar een plaat te hebben gespeeld, kon ik terug. In het begin, ongeveer in maart, had ik het daar echt moeilijk mee. Alles viel weg en dus ook mijn inkomsten.”


SPELSHOW In de muzikale spelshow van RTL waarin zes kandidaten alles uit de kast halen om het panel te laten geloven dat ze een goede zanger zijn, moest Van den Brom samen met Joling ontdekken wie nou dé zanger was. Spannend, want opeens stonden er tientallen camera’s op de Amersfoorter gericht.
,,Dat was in het begin onwennig maar als je eenmaal bezig bent, heb je die camera’s niet door. Of ik bezig was met het geld winnen? Nee, zeker niet. Ik hoopte gewoon op een leuke middag en dat is gelukt.”

IDOOL Via een vriend kwam de 29-jarige Van den Brom bij het nieuwe RTL-programma terecht. De Amersfoorter is al meerdere jaren fan van Gerard Joling en toen laatstgenoemde kandidaten zocht, was de link met Van den Brom snel gevonden. ,,Ik werd gebeld door RTL en ik moest een filmpje van mijzelf opsturen."
Het bleek goed genoeg en Melvin van den Brom werd gescout. Hierdoor kon hij zich in oktober melden bij de studio's en was de ontmoeting met Joling een feit. ,,Het format van het programma was op dat moment nieuw en dus wist ik niet goed wat er verwacht werd. Toch werd ik direct op mijn gemak gesteld en bleek Gerard in het echt ook een topvent te zijn. Hij was erg geïnteresseerd en we hebben veel gelachen.”

w         Lees in het volledige interview met Melvin van den Brom meer over hoe hij de knop omzette en daarnaast ook nog eens vijftien kilo afviel, op De Stad Amersfoort.nl Premium.





GROOT GELDBEDRAG Want die lach, dat is typerend voor de DJ uit Amersfoort. Al meerdere jaren is hij onder de naam DJ Melvin een graag geziene gast op feesten en partijen en heeft hij altijd wel zijn praatje klaar. Toch was dit tijdens de opnames -zeker in het begin- wel even anders. ,,Je zit toch opeens tussen allemaal Bekende Nederlanders. Dat is toch wat vreemd, hoor. Daarnaast ben je aan het opletten of je niet iets raars doet of zegt.”
Dat gebeurde niet, kan achteraf geconcludeerd worden. In de muzikale spelshow moeten zes kandidaten alles uit de kast halen om het panel (waarin Van den Brom dus zat) te laten geloven dat ze een goede zanger zijn. Daarbij is niet alles wat het lijkt, want er zitten tussen de kandidaten ook een aantal valse stemmen. Zij vallen per ronde een voor een af en wie de winnaar goed raad, gaat naar huis met 5000 euro. ,,En dat was ik”, glundert Van den Brom nog na. ,,Toch moet ik eerlijk bekennen dat ik een week voor de opnames pas wist dat je geld kon winnen. Daar was ik dus helemaal niet mee bezig. De juiste kandidaat had ik al vrij snel door en dus zat ik daar met een fijn gevoel. Toch was het in de finale wel even spannend, want als je weet dat je zoveel geld kan winnen… wil je het bemachtigen ook.”

HOPEN OP BETERE TIJDEN Dat het extraatje ook uiteindelijk mee naar Amersfoort ging, is een mooie bijkomstigheid. Zo zag de fulltime DJ door de coronacrisis veel van zijn opdrachten verloren gaan. ,,Ik was in Oosterrijk om daar te draaien toen alles stopte. Zonder ook maar een plaat te hebben gespeeld, kon ik terug. In het begin, ongeveer in maart, had ik het daar echt moeilijk mee. Alles viel weg en dus ook mijn inkomsten.”
Toch wist hij de knop om te zetten en besloot hij zich te storten op het sporten. In de afgelopen periode raakte hij 15 kilo kwijt en sloot de Amersfoorter zich aan bij een organisatie die met een feestbus bij de mensen langsgaat. ,,Een kwartiertje op gepaste afstand op de stoep een feestje bouwen en weer door. We reizen het hele land door en dat zijn nu mijn inkomsten. Toen we in de zomermaanden iets meer mochten, stond ik weer op bruiloften en partijen. Genieten was dat en ik ben mijn werk meer gaan waarderen. Toch ligt alles nu opnieuw stil en daarom is die 5000 euro een leuke bijkomstigheid. Je hebt nu toch wat meer een vangnet. Of ik gedacht heb om helemaal te stoppen met het DJ zijn? Nee, nooit. Ik blijf dat doen en hoop op betere tijden.”










Rondje Amersfoort in nieuw bordspel van niet-wandelende stadsgidsen

[AMERSFOORT Nu de dagen korter worden en we vanwege de maatregelen vaak binnen zitten kunnen we wel wat vermaak gebruiken. Dat heeft ook de creatieve Amersfoortse Inge Vos gedacht. Zij komt met een echt Amersfoorts bordspel: Rondje Amersfoort.

Charella Hulsbosch

Je zou niet zeggen dat het slechts 75 stappen kost om de top van de Onze Lieve Vrouwetoren te bereiken, maar in ‘Rondje Amersfoort’ is dat toch echt zo. Het bordspel is gebaseerd op de plattegrond van de binnenstad en geïnspireerd door Oudhollands Ganzenbord.

Brommen in de gevangenis is er niet bij, maar de Dieventoren op het bord kan het je wel knap lastig maken. Stadsgids Inge Vos moest wel creatief worden toen de eerste coronamaatregelen in maart werden afgekondigd. Samen met haar partner Harald Ket runt ze sinds 2012 het bedrijf ‘Amersfoortse Gidsen’, maar wandelen was er in het voor hen o zo belangrijke voorseizoen even niet meer bij. ,,De eerste twee dagen hadden we het er wel moeilijk mee, ik denk dat veel mensen dat hadden. In maart zitten wij al tot de zomer vol met wandelingen, maar in een week tijd was de hele agenda leeg en dat is slikken. We zijn samen gaan zitten om een knop om te zetten. Je kunt wel gaan treuren, maar daar kan niemand iets mee. Er zijn daarna ook momenten geweest dat het even niet zo lekker ging, maar toen zijn we steeds dingen gaan doen waar we positieve energie van kregen.”

Video’s op mooie plekken in de stad, online spellen met feestdagen en kleine private tours zorgden er afgelopen zomer voor dat de gidsen toch bezig bleven, maar ze vervangen niet het werk dat er in een normaal seizoen zou zijn. Vos: ,,Ik merkte dat er ineens tijd ontstond om nieuwe dingen uit te werken. Ik ben altijd al creatief geweest, maar normaal zijn we continu bezig ons bedrijf te runnen.” Eerder bracht Vos al verschillende keren een getekende Amersfoort-kalender uit en daar komt nu een spel bij. ,,De kalender was naast het bedrijf altijd lastig in te plannen, maar nu was er vanaf half maart ineens geen enkele deadline meer. Zó raar, maar ook wel fijn. Ik heb van veel mensen gehoord dat ze in een soort vacuüm terecht kwamen van op de bank hangen en Netflixen, bij mij had het een totaal omgekeerd effect. Er kwamen zoveel nieuwe ideeën dat we een lijst hebben aangelegd. Sommige dingen zijn we nog niet eens aan toegekomen, maar toen eind september de regels weer strenger werden, dacht ik: ‘nu ga ik ervoor!’’

In haar achterhoofd hield Vos het welbekende Oudhollandse ganzenbord. ,,Ik dacht dat je dat ook wel op de stad kon projecteren. Toen ik het er met Harald over had zei hij gelijk: ‘In plaats van de gevangenis kom je dan in de Dieventoren!' Dus ben ik schetsen gaan maken, heb ik de spelregels gecheckt en uiteindelijk paste het precies zoals ik het in mijn hoofd had,” vertelt ze trots, ,,Met de eerste proefdruk ben ik geloof ik de hele buurt rondgelopen zo van: ‘Kijk dit is mijn spel!”

Het spel is op een stevig A3 papier gedrukt en de achterkant van het bord is een stadswandeling. Vos: ,,Al voor corona wilde ik een keer een creatieve stadsplattegrond maken. In het buitenland heb je vaak van die leuke, getekende plattegronden. Ik heb tijdens een vakantie steeds in elk stadje zo’n plattegrond meegenomen, die heb ik gebruikt als inspiratie. Normaal gebruik je de achterkant van zo’n spel niet, maar zo sla ik twee vliegen in een klap.” Dankzij de QR code hoef je in deze coronatijd niet helemaal alleen op pad, wie de code scant komt uit bij verhalen en filmpjes van de gidsen, waardoor het gevoel van een echte stadsgids toch een beetje terugkomt. Ook heeft Vos voor kinderen wat speurtochtvragen bedacht.

Iedereen die besluit een spel te kopen, kan voor nog geen twee euro een exemplaar doneren aan een Amersfoorts gezin dat het niet zo breed heeft. ,,Ik wist dat ik dat wilde doen toen ik het spel ging uitbrengen. Dan hou ik er zelf iets minder aan over, maar wel een goed gevoel. Ik weet hoe verschrikkelijk het kan zijn, wij zijn ook enorm dankbaar voor mensen die ons de coronatijd hebben doorgeholpen. Hoe fijn is het dan om het succes van het spel met mensen te kunnen delen? Iets teruggeven wat je zelf hebt ontvangen is de insteek.”

En als we weer mogen? Dan verwacht Vos weer zoals vanouds het grootste deel van de dag in het bekende oranje jack door de stad te lopen. ,,Dit is ontzettend leuk om te doen en voor ons een goede overbrugging. Je kan wel uitkering gaan aanvragen, maar daar word je ook niet vrolijk van. Ik heb er veel plezier van om deze dingen uit te werken en te maken, maar het is allemaal voortgekomen uit het gidsen en dat blijven we gewoon doen.” Prijs: 8,50 euro (inclusief twee dobbelstenen en zes pionnetjes). Het doneren van een spel kost 1,50 euro extra.
Verkrijgbaar via: www.amersfoortsegidsen.nl/shop en vanaf woensdag 18 november ook bij De Spellenpoort, Little Shop of Colours, VVV en Boekhandel Veenendaal.

Afbeelding
Afbeelding
Stadsgids Inge Vos moest wel creatief worden toen de eerste coronamaatregelen in maart werden afgekondigd.