Loonkloof Stadhuis onderzocht

8 september 2020 om 17:38

Onderzoek naar verschil in salaris

Jeroen van der Veer

AMERSFOORT Er ging wat speurwerk in zitten, maar GroenLinks raadslid Youssef el Messaoudi heeft met zijn constatering dat mannen binnen de gemeentelijke organisatie meer verdienen dan vrouwen, de vinger op de zere plek weten te leggen. Intern gaat onderzocht worden hoe dit mogelijk is.


Het raadslid van GroenLinks is al jaren bezig met gelijkheid in Amersfoort en kijkt daarbij vrijwel altijd kritisch naar de organisatie waarvoor hij werkt.


Zo viel hem deze keer op dat vrouwen met dezelfde functie in het Stadhuis soms minder verdienen dan mannen. ,,En dat hoort niet”, is El-Messaoudi duidelijk. Op de website van GroenLinks laat hij weten: ,,Het is achterhaald en ouderwets, hier moet nu echt een eind aan komen. Heel goed dat het college er naar aanleiding van mijn schriftelijke vragen serieus werk van gaat maken en nu een onderzoek start. De gemeente heeft een voorbeeldfunctie en moet hierin een leidende rol pakken.”

VERSCHIL GEMIDDELD SALARIS
,,Uit de inzage is gebleken dat binnen de gemeentelijke organisatie een verschil bestaat in het gemiddelde salaris van 6,3 procent in het nadeel van vrouwen”, constateerde El-Messaoudi.


,,Organisatiebreed verdienen vrouwen binnen de gemeente dus 6,3 procent minder dan mannen. Mannelijke afdelingsmanagers verdienen bijvoorbeeld acht procent meer dan vrouwelijke afdelingsmanagers. Verder blijkt dat het verschil tussen salaris van mannen en vrouwen bij sommige functies kan oplopen tot meer dan twintig procent.”

SCHRIFTELIJKE VRAGEN Hij stelde daarom schriftelijke vragen en kreeg daar de gewenste antwoorden op. Zo gaat het college onderzoeken hoe dit mogelijk is, al geven zij wel aan dat het verschil kan komen door bijvoorbeeld de leeftijd en/of het aantal dienstjaren.


VERVOLGACTIES ,,Wij zullen dit onderzoek voor het einde van het jaar afronden. Op basis van het onderzoek zullen wij tevens bepalen wat onze vervolgacties zijn naar de huidige medewerkers”, aldus het college.,,Overigens zijn wij van mening dat verschillen vooral voorkomen moeten worden.”