Gine Vredeveld en Paul van der Smaal presenteerden vorig weekend hun werk onder de naam ‘Voor Bekende Gasten’.
Gine Vredeveld en Paul van der Smaal presenteerden vorig weekend hun werk onder de naam ‘Voor Bekende Gasten’. Martin Huizenga

Kunst 'voor bekende gasten'

8 september 2020 om 11:05

'Een combinatie van schilderen en quilttechniek'

Martin Huizenga

AMERSFOORT Iedere twee jaar nodigen kunstenaars in Amersfoort liefhebbers uit bij hen thuis. Dit spektakel kent de naam ‘Vreemde Gasten’. Gine Vredeveld en Paul van der Smaal wachten hun kunst-lockdown niet af en presenteerden vorig weekend hun werk onder de naam ‘Voor Bekende Gasten’.


Bij Muurhuizen 221 staat een boekenruil-kastje in de vorm van een Japanse rode Torri poort. Torri betekent letterlijk een vogelzitstok. In het Shintö geloof staat ‘de poort doorgaan’ voor het achterlaten en binnentreden in de spirituele Kami natuur. Er hangt uit het raam op de eerste verdieping een ‘Quilt’ met dezelfde rode poort erop genaaid. Aan de onderkant grind, kenmerkend voor Japanse tuinen in ronde vormen geharkt. Niets mag recht zijn. Omhoog op zoek naar ‘de Burcht’ via prachtige bloementuinen tot in de helderblauwe hemel. Pure liefde voor Japan. Hier wonen Gine en Paul. Zij maakt quilts en Paul schildert en dicht.


LIEFDE VOOR JAPAN Gine, een boerendochter uit de polder: ,,Ik kwam Paul bijna tien jaar geleden tegen als deelnemer van een groepsreis door Japan en we deelden de liefde voor Japan." Gine werkt als interim-manager. ,,Na dit contract stuur ik mijzelf met pensioen.” Paul is al een tijdje gepensioneerd en zwaaide af als conrector in Haarlem.
Het samenwonen lonkte en ze vonden elkaar in de gezellige behuizing van hun Muurhuis, midden in de reuring van het culturele Amersfoort.

WEEMOED Quilts: In het oude boerenleven naaiden de tantes een lappendeken voor een trouwerij tussen verschillende boerenfamilies. Bestemming: het afdekken van de echtelijks sponde. Gine: ,,Die ook, maar vooral maak ik Art Quilts. Ze vragen altijd hoe lang doe je erover. Een onzinnige vraag. Eerst in het hoofd een compositie. Dan een selectie van de stoffen en eindeloos repeterend het maken. De weemoed slaat toe bij de laatste steekjes. In de lijst van de quilt naai ik een poëtische zin.”

w Lees meer over het werk van Paul, en de gezamenlijke creaties van het kunstenaarsduo op destadamersfoort.nl.



en leest voor: ‘Dit ogenblik is het zaad waaruit de bloemen van het geluk van morgen groeien.’ Zij beheerst tevens de Italiaanse Bargello techniek, gebruikt bij het maken van gobelins.

[VALKUIL Paul: ,,Mijn aard is precies en ik houd van strakke lijnen. Dat is ook mijn valkuil. Een soort magisch realistische precisie met soms bescheiden grapjes, zoals een luchtig geklede toeriste met fototoestel in de 17de eeuwse Leidse Pieterskerk. ‘Rembrandt’ en de kerkgangers kijken verbaasd. Ik wil vrij zijn en niet meer vanaf voorbeelden schilderen. Uit mijn hoofd en vrijelijk het doek bestrijken. De kunstacademie in Nunspeet helpt mij. Geïnspireerd door Juane Xue en haar kunstcentrum en museum tussen Leusden en Amersfoort. Ik word daar vrijwilliger en als tegenprestatie mag ik maandelijks schilderen samen met acht schilders en Juane in haar Salon, met een nabespreking van het werk van elkaar.”

Gine en Paul creëerden een combinatie van schilderen en quilttechniek in hun drieluik ‘Rome’ en vier doeken ‘De Jaargetijden’ over een symbolisch geadopteerde berkenboom. Als schilderij opgezet met driedimensionaal de stoffen erin verwerkt. Het ‘Bekende Bezoek’ krijgt een mini catalogus mee van hun werk. Bij de vier jaargetijden gedichten van Paul. Herfst: ‘Maar als ik ganzen zie die als vanouds in strak gelid zuidwaarts gaan, dan loopt de zomer op haar einde. Ik weet, er komen tijden aan van regen, stormen, grijze luchten van verliezen ook en schijnbaar dood. Ook jij sterft dan waardig en met schoonheid in brons en bruin en vurig rood.’

Martin Huizenga