Met een tweede plaats op zak kan Voorendt nu even genieten van een vakantie in het buitenland.
Met een tweede plaats op zak kan Voorendt nu even genieten van een vakantie in het buitenland. Mariska Klijn

Voorendt tweede op NK Footgolf

8 september 2020 om 13:42

'Footgolf sport groeit en in Amersfoort is veel potentie’

Jeroen van der Veer

PREMIUM Toen corona de voetbalcompetitie stillegde, werd footgolf nog populairder dan dat de sport al was. Guido Voorendt is al meerdere jaren actief als footgolfer en dat bewees de Amersfoorter afgelopen weekend op het Nederlands Kampioenschap. De rechtspoot behaalde een knappe tweede plaats en toont daarmee opnieuw aan dat er veel voetbaltalent in de gemeente aanwezig is. ,,De sport wordt steeds groter en zeker in Amersfoort is er enorm veel potentie.”


Waar eerder Simon Wetsel naam maakte als footgolfer, timmert nu Voorendt hard aan de weg. Een groot Amersfoort gezelschap staat al jaren bekend als spelers om in de gaten te houden en dat werd afgelopen weekend opnieuw bevestigd. Bij de sport is het de bedoeling om de voetbal in zo min mogelijk schoten in het gat te krijgen, waarbij grote afstanden worden overbrugd.


JUISTE VORM Het kampioenschap werd verdeeld over twee dagen en zaterdag was al duidelijk dat Voorendt de juiste vorm te pakken had. De 29-jarige Amersfoorter stond na de openingsdag al op de gedeelde eerste plaats en had een voorsprong op de nummer drie. ,,Er waren nog zo’n vijf andere kanshebbers in de top 10 en zij stonden slechts drie schoten achter op mij. Het was dus een spannend kampioenschap.”


Maar juist die druk deed de voormalig veldvoetballer van AFC Quick 1890 goed. Voorendt voelde dan wel de hijgende adem van zijn belagers, maar dit gaf hem ook vleugels. ,,Ik heb vaker op grote toernooien gestaan en die ervaring neem je mee op zo’n kampioenschap als deze.”


‘NIET NORMAAL En dat bleek ook wel. Voorendt behaalde een hoog niveau en deed eigenlijk alles goed. Appeltje eitje, zou je denken… maar de tegenstanders bleken ook hun dag te hebben. Op de slotdag waren er meerdere spelers die fantastisch schoten. ,,Het was echt niet normaal”, blikt de Amersfoorter terug.

w        [Lees in het Premiumartikel op destadamersfoort.nl het volledige interview met Guido Voorendt.

,,Op iedere andere dag was ik kampioen geworden, dat weet ik zeker. Alleen nu tilden wij elkaar naar zo’n hoog niveau, dat iedereen beter begon te spelen. Enorm mooi om te zien en daar heb ik zeker van genoten.”


Na veertien holes stonden drie personen op een gedeelde eerste plaats en was het wachten op de speler die het eerste foutje maakte. Thijs van Rookhuizen liep uiteindelijk iets uit, waarna Voorendt op hole 15, 16 en 17 kleine mogelijkheden onbenut liet om gelijk te komen. ,,Ja, dit voelde dubbel natuurlijk”, aldus de Amersfoorter, die zijn stadsgenoot Tristan van de Kamp op de vierde plaats zag eindigen. ,,Natuurlijk ben ik enorm trots op mijn score. Als je -17 haalt en dan nog niet wint, zegt wat over de andere deelnemers. Thijs heeft het fantastisch gedaan en daardoor ben ik geen Nederlands Kampioen geworden. Ik wist dat het erin zat, maar heb niet ergens iets laten liggen. Daardoor kan je het misschien ook makkelijker accepteren, al baal ik natuurlijk wel.”

HELE WERELD OVER Met een tweede plaats op zak kan Voorendt nu even genieten van een vakantie in het buitenland, om vervolgens op 24 september in Italië een toernooi te spelen. Want de huidige veldvoetballer van Cobu Boys reist de hele wereld over. Zo speelde hij ook al eens een wereldkampioenschap in Marokko. Het zegt iets over de sport, die steeds groter wordt. ,,BMX en surfen begonnen ook heel klein en zijn nu Olympisch. Die mogelijkheid heeft footgolf ook, dat weet ik zeker. Om dit te bereiken, moet er nog veel gebeuren… zo eerlijk moet je ook zijn, maar de mogelijkheid is er wel, ja.”


Zelf is Voorendt één van de personen achter Footgolf Society Club (FSC) in Hoogland. Als bestuurslid is hij onderdeel van een groep die het footgolf op de kaart wil zetten en inmiddels hebben ze zeventig leden. Graag willen ze nog groter worden, maar dat is in verband met de speelruimte niet mogelijk en daarom is er zelfs een ledenstop.

,,In Amersfoort zijn veel getalenteerde spelers. Hoe dat komt? Ik heb geen idee. Bij FSC is maandagavond onze vast trainingsmoment en vaak spelen we in het weekend ook. Footgolf is een ervaringssport en je hebt een voorsprong als je een voetbalachtergrond hebt. Toch ben ik van mening dat iedereen deze sport kan beoefenen. Als je het veel doet, word je er vanzelf goed in.”

SCHITTEREND ,,Mensen kennen footgolf vooral als teamuitje”, duidt Voorendt. ,,Daar begint de liefde voor de sport ook bij veel spelers, maar er zijn in de wereld zo’n vijf mensen die er echt hun beroep van hebben gemaakt. Of ik, mede door mijn tweede plaats op het NK, dat ook kan? Haha, nee. Dat gaat hem niet worden. We vinden het gewoon mooi dat Footgolf Society Club zo groot is geworden en wij zijn wereldwijd misschien wel de grootste footgolf-community. Daar zijn we echt trots op en doordat het niveau hoog ligt, word je zelf ook steeds beter. Er zijn vriendschappen ontstaan en dat is misschien wel het grootste compliment. We zijn een grote groep met dezelfde passie; dat is toch schitterend?”

Afbeelding