,,Inmiddels heeft de actie immense proporties aangenomen
,,Inmiddels heeft de actie immense proporties aangenomen", vertelt Mariska Boer enthousiast.

'In contact door kaartenactie'

21 april 2020 om 10:51

Postbode steekt ouderen hart onder de riem

Carole Kuis

AMERSFOORT De geboren en getogen Amersfoortse Mariska heeft een groot hart voor alle mensen. Dat ontpopte zich al op jonge leeftijd en is een rode draad in haar leven, zowel professioneel als prive.

Door het uitbreken van de coronacrisis en de eenzaamheid die zij in haar werk als postbezorgster bij de senioren ervaart, was de stap naar de kaartenactie een feit. ,,Het is mij eigenlijk met de paplepel ingegoten. Samen met mijn oma schreef en bezorgde ik ieder jaar al kerstkaarten bij ouderen. Daar kregen we zo enorm veel fijne reacties op, dat is gewoon hartverwarmend. Vandaar dat we dat ook zeker in deze bizarre tijd gelijk oppakten. Inmiddels zijn ook moeder Yvonne en zus Jeanine aangehaakt en zijn er al meer dan 4200 kaarten bij de ouderen bezorgd", aldus Mariska.

Via familie, vrienden, facebook en het inschakelen van haar wijk in Hoogland kwam enorm veel respons. De kaarten stroomden binnen. ,,Inmiddels heeft de actie immense proporties aangenomen. Het is prachtig om te ervaren hoe blij en dankbaar de mensen zijn. Veel kaarten hebben hun weg naar de verpleeg- en verzorgingshuizen in De Keistad, Leusden en Hoogland al gevonden. We richten ons nu op de aanleunwoningen, seniorencomplexen en vervolgens op de bejaarden die nog zelfstandig wonen. Al zijn die wat moeilijker te traceren. Mensen mogen mij daarover tippen, want we gaan door tot we ze allemaal bereikt hebben. En dat gaat zeker lukken, want het is nu al zo prachtig om die saamhorigheid bij iedereen te voelen", vertelt de enthousiaste Boer.


BASISSCHOOL DE WEESBOOM Ook de kinderen van basisschool De Weesboom kwamen na de oproep gelijk in actie. Niet voor niets staat kunst- en cultuur hier hoog in het vaandel en dat was te zien aan de grote hoeveelheid schitterende, originele kaarten die in de brievenbus van school belandden. Klein tot groot leefde zich uit op vouw- en knutselwerkjes vol lieve wensen. ,,Zo mooi om te zien hoe begaan ze zijn met de ouderen. Alles van deze school hebben we naar Birkhoven gebracht en afgegeven aan de verpleging. Zij zorgen dat ze bij alle bewoners terecht komen, want helaas kunnen we ze vanwege de maatregelen niet persoonlijk geven. De blije, emotionele reacties krijgen we wel terug", vertelt Mariska.

THEATERBLOED Naast post bezorgen werkt Boer als theatermaker, met een voorliefde voor de kleinkunst. Zij schrijft en speelt haar eigen voorstellingen vol verhalen, losse sketches en liedjes. ,,Ik wil mijn publiek inspireren en iets meegeven met een lach en een traan, maar altijd gericht op het positieve. Ik ben nu bezig met mijn derde voorstelling, die de titel Zelfliefde draagt. In oktober komt het hopelijk op de planken en het staat wederom dicht bij mezelf. Binnenkort ga ik op straat voor ouderen die het extra zwaar hebben een optreden verzorgen. Het theaterbloed stroomt nu eenmaal toch waar het niet gaan kan", besluit Mariska.

[Neem voor meer informatie contact op via: mariska.j.b@gmail.com.

Koos Gloudemans kon het mede door de coronacrisis niet laten om wat met de uitgangspunten van naoberschap te gaan doen.