,,We gaan ervan uit dat ook deze crisis ons nieuwe inzichten geeft en dat we hier sterker uitkomen
,,We gaan ervan uit dat ook deze crisis ons nieuwe inzichten geeft en dat we hier sterker uitkomen", aldus Marisja, Antal en Thijs. NICO BRONS FOTOGRAFIE

Aanpassen aan nieuwe toekomst

22 april 2020 om 13:34

'Dit is wederom een kans voor vernieuwing'

AMERSFOORT Antal Bos, Thijs Trompert en Marisja Smit van ATM Model Art, bouwen kunst in de openbare ruimte zoals De Stier op de rotonde bij de Scheltussingel/Flierbeeksingel. Daarnaast zijn ze actief als decorbouwers op landelijke festivals. Ze zijn vanaf het eerste uur betrokken bij festival Down the Rabbit Hole, hebben vorig jaar voor Koningsdag een nieuwe stadspoort gebouwd en zijn altijd aanwezig op festival Into the Woods.

,,Toen het coronavirus, Covid-19, aankwam in Italiƫ begonnen wij ook de ernst in te zien van dit virus. Het festivalseizoen zou net starten en veel mensen bij elkaar zou nooit goed helpen om dat virus in te dammen." Sommige projecten lopen gewoon door maar veel festival gerelateerd werk is afgevallen. ,,De impact in deze branche is enorm.

De kans dat de hele zomer geen festival gehouden kan worden is groot. Dat heeft voor velen hele nare gevolgen. Ons geeft het nu de ruimte om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Ook ons boek, dat Thijs Tomassen over ons schrijft en in oktober uitkomt, krijgt nu extra veel aandacht. Dit boek wordt een terugblik op ons twintigjarig bestaan en een geeft een inkijk in onze wereld. Iets waar we super trots op zijn."

NIEUWE INZICHTEN ,,In 2008 maakten wij veel maquettes voor architecten en stedenbouwkundigen, toen brak de kredietcrisis aan en moesten wij ons aanpassen aan de nieuwe toekomst. Dit gaf ons een duwtje in de rug om groter te werken en meer voor festivals te gaan doen, wat achteraf de beste keuze was. Nu krijgen we deze kans weer en moeten we ons weer vernieuwen. Creativiteit houdt niet op bij het materiaal. We gaan ervan uit dat ook deze crisis ons nieuwe inzichten geeft en dat we hier sterker uitkomen."

GEPASTE AFSTAND ,,We maken ons uiteraard zorgen over de gezondheid van onze naasten, zeker onze ouders zijn kwetsbaar. We missen dan ook vooral het persoonlijke contact met onze familie, vrienden en eigenlijk ook onze klanten omdat we met velen een echte vriendenband hebben opgebouwd. We hopen dat er snel een vaccin komt om aan deze situatie in de wereld een einde te maken. Tot die tijd zullen we vooral de ouderen in onze samenleving moeten beschermen door gepaste afstand te houden."

,,We gaan ervan uit dat ook deze crisis ons nieuwe inzichten geeft en dat we hier sterker uitkomen.