Joost Seijsener: ,,De missie is het sollicitatieproces veranderen.
Joost Seijsener: ,,De missie is het sollicitatieproces veranderen." Arnoud J Spaaij

Succesvol sollicitatieproces

23 april 2020 om 14:25

'Een persoonlijke aanpak bij het aannemen van mensen'

AMERSFOORT Na tien seconden weten we bij een sollicitatiegesprek of het klikt. Maar dan is het zaak om zo efficiƫnt mogelijk te analyseren of je ook echt bij elkaar past, zodat de toekomst die je samen ingaat als werkgever en werknemer geen gok wordt maar een zekerheid.

Arnoud J Spaaij

Joost Seijsener meent dat er aan het sollicitatieproces wel wat kan worden verbeterd. In een uitstekende handleiding in de vorm van een e-book neemt hij werkgevers, maar ook werknemers zo blijkt, aan de hand om het sollicitatieproces tot een succes te maken. ,,Met de methode die ik voorstel kun je die tien seconden niet uitschakelen", begint Seijsener. De interim manager HR begeleidt studenten bij hun scripties, geeft les in het hoger onderwijs en heeft vooral een brok aan ervaring als het gaat om de match tussen werknemer en werkgever.

KNETTERGEK Seijsener pleit voor een persoonlijke aanpak bij het aannemen van mensen. ,,Ook als je een bureau inhuurt, al kun je je afvragen of iemand anders voor jou kan bepalen wat voor medewerkers bij je horen", zegt hij. Al snel wordt duidelijk dat Seijsener's gratis verkrijgbare e-book Mensen erbij, met als ondertitel Werving & Selectie 3.0, vol zit met degelijke kennis en ervaring. ,,Het is natuurlijk geen garantie dat je het nooit meer fout kan doen. Maar na de eerste indruk is het wel mogelijk om als werkgever met zo min mogelijk risico iemand aan te nemen. Je bent in deze tijd eigenlijk knettergek als je mensen in dienst neemt", chargeert hij maar eens. ,,Je krijgt als werkgever een enorm sociaal risico, naast alle andere dingen die op je af komen." Seijsener's analyse van de sollicitatieprocedure lijkt daarmee erg zakelijk. Maar dat blijkt veel genuanceerder. ,,Je moet samenwerken. De basis is dat iemand bij je past. Natuurlijk moet iemand de juiste vaardigheden hebben maar ik pleit voor een inwerkperiode en niet zozeer voor een proeftijd."

Puur analytisch noemt hij de sollicitatie een in- en verkoopprocedure. ,,Dat impliceert ook dat beide partijen een gelijkwaardige kans moeten hebben en bovenal veel kennis van elkaar. Iemand die solliciteert, besteedt een halve dag aan een goede brief en een uitgebreide cv, maar wordt in enkele seconden daarop beoordeeld. Nog voor er sprake is van een gesprek. Dat klopt eigenlijk niet." De werkgever heeft last van deze praktijk omdat geschikte kandidaten er niet over peinzen aan het sollicitatiecircus te beginnen. In het e-book staat hoe je deze groep als werkgever bereikt.

BIJSTUREN Ook pleit hij voor een doordacht vervolg op de sollicitatie. ,,Je besteedt toch een hoop tijd en energie aan elkaar. Als het dan anders gaat, wat doen we dan? Hoe gaan we dan om met elkaar? Het moet toch niet zo zijn dat je aan het eind van een periode tot de conclusie komt dat je tussentijds hebt nagelaten om bij te sturen?"

Het e-book is via de website gratis verkrijgbaar.

a        [JBMW, www.jbmw.nl, telefoonnummer: 06 51 006 062.