Vrijheid

20 april 2020 om 11:56

Onze minister-president heeft het de afgelopen weken al verschillende keren gezegd: we zitten in ons land in een crisis die we sinds de Tweede Wereldoorlog niet meegemaakt hebben. De meeste mensen vandaag de dag hebben die oorlog niet bewust meegemaakt, dus dit is de grootste crisis ooit voor de meesten van ons. Want het coronavirus is ons land nog helemaal niet uit. We weten nog steeds heel veel niet. De onzekerheid, het missen van geliefden dichtbij, de rouw om al het verlies, de spanning over zieken in je omgeving, het niet-normale dagelijkse leven, het verlies van opdrachten en werk en de lengte van al die weken: langzamerhand breekt het heel veel mensen op.

Ik schat zomaar in, dat was het nu een 'normale' tijd geweest, we overspoeld zouden zijn met artikelen, reportages en foto's waarin we terug zouden kijken op die oorlog van 1940-1945. De komende weken zouden we herdenken en vieren dat we al 75 jaar in vrijheid leven. Met mooie stille tochten, met een bezoek aan Kamp Amersfoort, met muziek en feesten op bevrijdingsdag. Maar nu? Nu doen we dat allemaal een heel stukje minder. Ja natuurlijk, online gaat er gelukkig nog wel stilgestaan worden bij dit bijzondere jaar. We kijken digitaal mee als de burgemeester gaat wandelen van Kamp Amersfoort naar Rusthof. Maar het kinderkoor van m'n dochter blijft thuis en de rest van Nederland ook.

Maar het zou zomaar kunnen zijn dat we juist in dit corona-jaar ons opeens pas echt realiseren wat vrijheid en onvrijheid is. Nog maar net voor onze intelligente lockdown las ik het bijzonder mooie boek 't Hooge Nest van Roxanne van Iperen. Een waargebeurd verhaal over wat onder andere onvrijheid met mensen doet; aangrijpend en soms vervreemdend. Ik snapte al lezend niet dat de ondergedoken bewoners soms toch best wat risico namen in het naar buiten gaan of samen muziek maken. Maar opeens begrijp ik hen nu veel beter. Hoe kun je verlangen naar andere mensen, naar buiten op de hei wandelen, naar samen muziek maken!

Zo verlangde ik zelf na weken niet in de kerk te zijn geweest ontzettend naar een echt kerkgebouw. Natuurlijk volg ik verschillende online diensten, maar dat voelt toch wel als second best. Dus hoe blij ben ik om te ontdekken dat verschillende kerken in Amersfoort en Hoogland regelmatig open zijn. Nee, natuurlijk niet voor diensten, maar voor individuele bezoekjes, op afstanden groter dan in de supermarkt of bouwmarkt. Om even in alle vrijheid te kunnen bidden, lezen of een kaarsje aan te steken. Verlangend naar vrijheid, verlangend naar leven!


Vincenza La Porta

Opnieuw YouTube-concert vanuit Sint-Joriskerk

AMERSFOORT Op zaterdag 25 april is opnieuw een live gestreamd concert te beluisteren vanuit de Sint-Joriskerk. Net als met Pasen zullen Sietze de Vries en Rien Donkersloot zowel het Naber- als het koororgel bespelen. Het concert beluisteren kan via https://youtu.be/1h8d3jovgLA.