Gerrit Borg en Jules Struyck, hebben al veel bezoekers geholpen.
Gerrit Borg en Jules Struyck, hebben al veel bezoekers geholpen. Leonie Drenth

Het kunstje van veilig online

28 januari 2020 om 15:11

'Gratis workshop over digitale fraude'

AMERSFOORT Uit cijfers van de politie blijkt dat het aantal geregistreerde online misdaden stijgt. Gerrit Borg en Jules Struyck, hebben voor het Digitaal Hulpplein al veel bezoekers geholpen, ook bij het herkennen digitale fraude. Beide vrijwilligers zijn van mening dat veilig internetten iets is wat je kunt leren.

Gerrit Borg werkt sinds 1990 in de ICT. Werden virussen vroeger door amateurs gemaakt, nu zijn het criminelen die zich hiermee bezighouden. Er is sprake van identiteitsfraude, phishing, hacken en dat soort zaken. Gerrit: ,,Criminelen gebruiken social engineering, dat betekent dat ze inspelen op het gemoed van mensen om ze over te halen om ergens op te klikken. Dit gebeurt zowel bij virussen die via de mail worden verspreid als bij phishing. Je kunt voorkomen dat je slachtoffer wordt door je te leren beheersen, even nadenken, dat is het enige. Veilig internetten is een kunstje en dat je kunt leren."
Drie jaar geleden werd Gerrit Borg vrijwilliger voor het Digitaal Hulpplein in de Bibliotheek. Al snel komt een bezoeker met een verdachte mail. De afzender is Vodafone en er staat in dat er een bedrag moet worden betaald. Gerrit ziet direct dat er sprake is van phishing en laat zien hoe je dit kunt checken. Door de eerste regel van de mail te kopiƫren en deze vervolgens in Google te zoeken, krijg je zoekresultaten die vol staan met 'fraude' en 'helpdesk'. Gerrit geeft ook aan dat het belangrijk is om bij twijfel contact op te nemen met de afzender. Gebruik niet het telefoonnummer dat in de mail staat, maar zoek het op, ga naar de website van de organisatie. Vaak gebruiken fraudeurs een telefoonnummer waarbij ze zelf opnemen. Een andere tip van Gerrit en Jules is jezelf op de hoogte houden. Zo geeft de website van tv-programma Opgelicht (https://opgelicht.avrotros.nl/) actuele informatie over cybercriminaliteit. Net als www.fraudehelpdesk.nl, hier kan ook fraude gemeld worden en er is een quiz te vinden die je helpt om digitale fraude te herkennen. Bij digitale fraude kun je spreken van trends. Een van de trends op dit moment is 'whaling', Whatsapp-phising. Je krijg een appje die afkomstig lijkt te zijn van iemand die je kent. In het berichtje staat bijvoorbeeld dat deze bekende niet bij zijn geld kan omdat zijn pas is geblokkeerd. Hij vraagt of je kunt helpen door geld over te maken op een tijdelijk bankrekeningnummer. Ook nu zijn er aanwijzingen dat het niet klopt. Zo is het telefoonnummer niet het nummer van de bekende. Bel bij twijfel altijd degene op en vraag of het klopt dat hij dit appje heeft gestuurd. In hun workshop zullen Gerrit en Jules ook aandacht besteden aan deze en andere trends.

GRATIS WORKSHOP Iedereen die het kunstje van veilig internet wil leren, is welkom om gratis deel te nemen aan de Workshop 'Trap er niet in! Herken digitale fraude en misleiding' op vrijdag 31 januari van 10.00 tot 12.00 uur in Bibliotheek het Eemhuis. Daarnaast kunnen de vrijwilligers van het Digitaal Hulpplein in de Bibliotheek helpen bij vragen over digitale fraude. De eerste donderdag van 10.00 tot 12.00 uur en derde maandag van de maand van 13.30 tot 15.30 uur in de Bibliotheek het Eemhuis en elke donderdag van 10.00 tot 12.00 uur in de Bibliotheek Hoogland, Dorpshuis de Neng.