De meeste aanwezigen waren het er over eens dat er iets moet gebeuren.
De meeste aanwezigen waren het er over eens dat er iets moet gebeuren. Ewerdt Heideman

Vuurwerktraditie onder de loep

28 januari 2020 om 15:02

'Verbieden is niet de oplossing'

AMERSFOORT Moet vuurwerk worden verboden? En zo ja, verbied je dan alleen het afsteken ervan of meteen de verkoop, en daarmee het bezit van vuurwerk? Dit was het onderwerp van een discussie op donderdagavond in het KAdECafé, georganiseerd door De Stad Amersfoort, Bibliotheek Eemland en RTV Utrecht. De aanwezigen kwamen er niet uit.

Jeroen de Valk

Zo'n 75 burgers, een tiental politici en enkele vuurwerkvaklieden waren naar het grand café gekomen. Het werd een soms verhit debat, dat door de gespreksleiders slechts met enige moeite kon worden gestroomlijnd. De meeste aanwezigen waren het er over eens dát er iets moet gebeuren. De afgelopen jaarwisseling ging gepaard met 1300 gewonden, twee dodelijke slachtoffers, driehonderd aanhoudingen en in totaal 9300 geregistreerde incidenten; bijna vierhonderd meer dan een jaar eerder. Naar verluidt lag het aantal incidenten in werkelijkheid hoger. Maar wát moet er dan worden gedaan? Dat bleef onduidelijk. Twee derde van de aanwezigen stemde in met de stelling dat 'een verbod niet is te handhaven'. Daar is veel politie voor nodig en die is er niet, vooralsnog. Negentig procent vond dat een verbod niet dé oplossing zou zijn voor 'het vandalisme met oud en nieuw'. Je kunt vuurwerk illegaal maken, maar er is nu al veel illegaal vuurwerk in omloop.

VERHUFTERING Diverse bezoekers spraken over de 'verhuftering van de maatschappij'. Een wijkverpleegster sprak met een brok in de keel over hoe haar het werk in het Soesterkwartier bijna onmogelijk wordt gemaakt. En: hoe haar cliënten in de laatste week van het jaar altijd weer overstuur raken. ,,Ouderen vereenzamen, want ze durven niet meer over straat. Het lijkt wel oorlog.'' Ook vuurwerkslachtoffer Caroline Nelissen uit Woudenberg was uitgenodigd, ze verloor het zicht in één oog door vuurwerk. Vuurwerkhandelaar Ruud Waardenburg benadrukte dat niet het vuurwerk maar de kwaadwillende gebruiker ervan schuldig is. ,,Wie vuurwerk verbiedt, neemt de goedwillenden een mooie traditie af." Maarten Flikkema (van de Amersfoortse VVD-fractie) was er nog niet uit of er een verbod moet komen. ,,Maar áls we iets willen verbieden, dan zou dat de verkoop en daarmee het bezit van vuurwerk moeten zijn. Zoiets valt te controleren. Het is onmogelijk om het afsteken te verbieden. Je kunt niemand op heterdaad betrappen, want zo'n vuurpijl is direct verdwenen.'' Bram Leeuwenkamp (GroenLinks) deed er nog een schep bovenop: ,,Mijn partij is al jaren vóór een verbod. Tachtig procent van de schade en het letsel wordt veroorzaakt door legaal vuurwerk."

VUURWERKSHOW Er werd al gesproken over één centrale vuurwerkshow. Waardenburg ziet daar niets in. Want hoe moeten bejaarden en invaliden daar zien te komen? En wat te denken van jongeren die daarheen rijden, tegen middernacht en met een flinke slok op?

w         Lees meer over de uitkomsten van het debat, waaronder een voorstel van Hans van Wegen (BPA), op destadamersfoort.nl. Op onze website is tevens een video-impressie van het debat toegevoegd aan het artikel.