Ds. Martin Snaterse: ,,Gemeente en voorganger moeten denk ik niet te ‘vast’ zitten.”
Ds. Martin Snaterse: ,,Gemeente en voorganger moeten denk ik niet te ‘vast’ zitten.” BDU

Geroepen om op weg te gaan

27 januari 2020 om 16:48

NIEUW IN DE STAD

Nog wat schor van een overweldigend afscheid van zijn gemeente in Houten staat ds. Martin Snaterse (59) Paul van der Harst te woord. Na tien jaar in Houten te hebben gewerkt zal hij vanaf 2 februari de predikant zijn van protestantse gemeente De Inham in Hoogland. Samen met zijn vrouw Tineke – werkzaam bij de GGD regio Utrecht - hoopt hij per begin mei in Nieuwland te wonen. Hun vier kinderen wonen zelfstandig.

[Wat laat u achter in Houten?

,,Een heel creatieve en muzikale gemeente. Ik werkte daar in een team van vier; die hechte samenwerking zal ik wel missen. Ook hebben we in Houten vrij veel jeugd en jongeren in de gemeente. De secularisatie heeft zich daar nog niet van zijn pijnlijke kant laten zien. In de Inham zijn er beduidend minder jonge mensen, dat is een punt van aandacht. Veel gemeenteleden in Houten zijn maatschappelijk actief. Dus de verbinding met de samenleving was iets vanzelfsprekends. Men verwacht daar iets van de voorganger, men wil worden uitgedaagd, men wil iets zien van je persoonlijke spiritualiteit."

[Wat neemt u mee?

,,Mijn hobby's: naar vogels kijken en luisteren, wandelen – dat doe ik trouwens ook in mijn werk, al lopende kun je heel goed een gesprek voeren -, zeilen – samen met een paar vrienden heb ik een zeilboot – en ik hoop mijn voettocht naar Assisi voort te kunnen zetten – die loop ik samen met een vriend in delen. Ik ga nu uit Houten weg met het idee dat het goed is verder te trekken. We zijn als mensen onderweg, als Abraham geroepen. Gemeente en voorganger moeten denk ik niet te 'vast' zitten. De kerk is als het goed is 'in beweging'."

[Wat trekt u in Hoogland?

,,Ze nemen daar de betrokkenheid op de schepping heel serieus. Net als in Houten is het een 'groene kerk'. Prachtig met hun tuin direct achter het kerkgebouw. Dat gebouw vind ik ook heel aantrekkelijk, knus. Ik ben benieuwd hoe dat is; een kerk in een dorpse setting, hoe de kerk inhaakt op de dorpse samenleving. In de eerste contacten heb ik gevoeld dat het een gemeente is die zoekt naar vernieuwing zonder alles direct overboord te willen gooien. Daar gaat men heel ontspannen mee om, is mijn indruk. En natuurlijk de vraag hoe de overdracht van het geloofsgoed tussen de generaties beter kan. We hebben een huis gevonden aan de Laan der Duurzaamheid, dus voor het moment lijkt alles wel te kloppen."

Ds. Martin Snaterse: ,,Gemeente en voorganger moeten denk ik niet te 'vast' zitten."