Voorlopig elke derde zondagmiddag vindt in Het Brandpunt een gesprek met Amersfoortse theologen plaats.
Voorlopig elke derde zondagmiddag vindt in Het Brandpunt een gesprek met Amersfoortse theologen plaats. Geurt Roffel

'Ga geen theologie studeren'

27 januari 2020 om 16:36

In gesprek met Amersfoortse theologen

AMERSFOORT De maatschappij ontkerkelijkt, maar overal in Nederland werken theologen aan theologisch onderzoek. Ook in Amersfoort. De oecumenische geloofsgemeenschap Het Brandpunt zoekt het dichtbij huis en nodigt op de derde zondagmiddag van de komende maanden Amersfoortse theologen uit. Onderwerp is de vraag wat hen drijft in hun onderzoek en wat dat betekent voor hun geloof. Onder meer prof. Henk de Roest en ds. Willem Klamer komen de komende maanden naar de Laan van Emiclaer. Cor Arends beet in januari het spits af.

Geurt Roffel

,,Ga geen theologie studeren, want je verliest je geloof", waarschuwt Arends met een twinkeling in zijn ogen. Hij deed het toch en bleef theologie en geloof verbinden. Arends was jarenlang werkzaam als geestelijk verzorger in Zon en Schild en promoveerde op de vraag hoe vanuit zijn professie nabij te zijn bij mensen die lijden aan religieuze wanen. Arends: ,,Een psychiater heeft een behandelplan, een geestelijk verzorger heeft verhalen. Maar hoe benut je de kracht van die verhalen, als je geconfronteerd wordt met iemand, bijvoorbeeld, die zichzelf zwanger weet van Maria?" Arends leerde religieuze wanen te verstaan als zingevingskaders, als verhalen waaraan mensen houvast ontlenen in een leven dat van tijd tot tijd bodemloos voelt. Hierdoor kon hij zich met pastoranten verbinden vanuit de bijbelse verhalen die hemzelf zin geven.

RIJK Vijftien bezoekers kwamen naar Het Brandpunt om in gesprek te gaan over de thematiek. De middagen zijn opgezet als bouillonblokjes. Er is geen uitgebreide lezing, maar slechts een interview van maximaal twaalf minuten met de gastspreker. Gespreksleider Stella Muns zoekt daarin op welke manier de onderzoeker en diens onderzoek elkaar raken. Juist die wisselwerking laat iets zien over waar de theologie vandaag de dag het leven raakt. Tijdens de gesprekken brandt de paaskaars, een pastor verzorgt de opening en de sluiting en helpt het gesprek zo rijk mogelijk te maken. Op deze manier krijgt de band tussen theologie en geloof zichtbaar gestalte in de gesprekken. Bezoekers zijn na het korte interview vrij om zichzelf met het thema te verbinden, vanuit de vraag waar het onderzoek henzelf raakt. Dit gesprek duurt een ruim uur, waarna gelegenheid is om bij een hapje en drankje na te praten. In februari is emeritus predikant Willem Klamer te gast. Vertrekkend vanuit het Nieuwe Testament en wat hij daarin aan verhalen en signalen tegenkomt, onderzoekt hij de praktijk van het gelovig samen eten. In maart gaat prof. Henk de Roest het gesprek aan over welke manieren van kerkzijn toekomst hebben. De middagen beginnen om 16.00 uur, lopen tot mei en staan aangekondigd op Zindex033.nl.