Ontwerp van de verzonken, groene sporthal in Park Schothorst.
Ontwerp van de verzonken, groene sporthal in Park Schothorst. Ontwerp Signant CAD-Engineering

Weer bouwplannen in park

28 januari 2020 om 16:02

'Het blijft een grote groene bult'

AMERSFOORT Twee sportverenigingen hebben bouwplannen voor een gezamenlijke sporthal in Park Schothorst. Aangezien het park groen moet blijven, denken atletiekvereniging Altis en korfbalvereniging MIA aan een hal die vrijwel naadloos moet opgaan in het groene landschap.

Jeroen de Valk

In de plannen wordt de deels verzonken hal omringd door een aarden wal en voorzien van een 'sedumdak': een groen dak dat is begroeid met mos en een klein soort vetplant. Zo'n groen dak geldt als duurzaam, aangezien de dakbedekking langer meegaat dan die van een traditioneel dak en later gerecycled kan worden. De plannen komen net nu er opschudding is over voorstellen voor woningbouw aan de rand van het park. De gemeente overweegt hier enkele flats met in totaal zestig woningen te laten neerzetten. De actiegroep Behoud Park Schothorst is daar fel tegen. De tegenstand is zó heftig, dat deze woontorens inmiddels van tafel lijken.

GROENE BULT Coen Staal, voorzitter van MIA: ,,We hebben direct contact gezocht met de actiegroep. Bij een presentatie in de raadszaal merkten we dat ons voorstel niet meteen werd afgekeurd. We zaten zij aan zij in de publieke tribune. Mensen denken bij een sporthal aan zo'n lelijke kolos, maar dit ontwerp past veel beter in het park. Het blijft natuurlijk wel een grote groene bult.''

ACTIEGROEP De actiegroep heeft nog geen reactie geformuleerd over de sporthal, die zou moeten verrijzen aan de Schothorsterlaan, tussen de terreinen van Altis en MIA. De verenigingen hebben in totaal zeventienhonderd leden. Staal en Altis-voorzitter Gert Koudijs betogen dat al die leden dringend behoefte hebben aan een 'indoor-accommodatie om de sportieve ambities te realiseren'. De verenigingen groeien en krijgen zodoende steeds vaker te maken met een tekort aan zaalruimte in Amersfoort.

Ze besloten daarom de handen ineen te slaan en gezamenlijk met een voorstel te komen. De verenigingen zouden op de eigen terreinen al over genoeg ruimte beschikken om auto's te parkeren en fietsen te stallen.
Daarvoor hoeft geen groen terrein te worden ingeleverd.