column

22 december 2020 om 13:17

Hulde!

De vader die zijn kinderen net met zo’n bakfiets bij school heeft afgezet, daarna de lege bak gebruikt om zwerfvuil op te ruimen. De jongeman die op zijn scooter een vuilnisbak heeft staan, met zo’n lange knijper onderweg stopt om hardnekkig zwerfafval op te pikken. De oude dame die op de Dollardstraat met leeg kinderwagentje rotzooi opraapt wat achteloos op straat is gesmeten. Hulde voor deze kanjers. Will van Doorn, hoofd afdeling inkoop van fietsboot ‘Eemlijn’ die alle vrijwilligers langsgaat om ze een kerstpakket aan te bieden. Uw stukkiesschrijver, tevens kwetsbare oudere, was zeer in zijn sas met het bierpakketje en de vrijkaartjes.


Hulde aan de pakketbezorger die met een overvolle bestelbus het kerstpakketje voor mevrouw De Keijzer netjes voor de deur neerlegt, aanbelt, effe zwaait en met een noodgang verder gaat. Hulde aan lieve buurtbewoners die naar elkaar omkijken in deze akelige tijden. Tekeningen en briefjes sturen om elkaar een hart onder de riem te steken. Als mijn eega de pretoogjes van overbuurmannen Willem en Kees ziet stralen als ze beide senioren een harinkje brengt is haar dag weer goed. Hulde aan de twee tienermeiden die trouw elke zondagmiddag het pak met reclamefolders voor de deur neerleggen, niet weten wat ze moeten zeggen als we ze een kleine beloning toestoppen. In het folderpakket zat ook sportkrant ‘Kei In Sport’ aan. Hulde aan Balt Gmelig/Arjan Klaver dat zij nog steeds in staat zijn om een goed gevulde krant uit te brengen met interessante en ontroerende interviews. Wens geïnterviewde Joop de Heus en Joop Kasteel het allerbeste in het nieuwe jaar.


Hulde aan onze schat van een postbode die vrijwel dagelijks in weer en wind ontelbare kerstkaartjes in brievenbussen stopt. Hulde aan ‘De Vier Broers’. Eet al twee dagen van de Big Brother Burger en het smakelijke stoofpotje van ’t Kannetje. Hulde aan de Kunstkijkdoos van Kafé van Zanten. Hulde aan de zorgmedewerkers. Dan hebben we nog die twee vrolijke donkere bezorgers die dit prachtige nieuwsblad bij ons op woensdagmorgen door de bus schuiven. Jammer dat ze niet verder dan nummer 26 bezorgen want zo te zien vinden ze het een leuke bezigheid. Wie zeker niet vergeten mag worden is de bezorger van het Algemeen Dagblad. Een toppertje die man/vrouw. Als hij/zij met de kerst en nieuwjaarswens aanbelt, zullen we hem/haar niet vergeten. Zo zijn er nog honderden vrijwilligers die zich inzetten voor de minder bedeelde medemens. Neem Marion van Korlaar die met de Plusbus033 honderden pakketten gaat bezorgen in alle wijken samen met betrokken vrijwilligers uit heel Amersfoort.


Aan al deze mannen en vrouwen zou ik willen zeggen; HULDE. Wens hen maar ook jullie lieve lezers van dit wekelijkse topstukkie en alle Amersfoorters hele fijne, vrolijke, smakelijke witte kerstdagen en denk om de calorieën!


Joop de Keijzer