,,België is natuurlijk niet de andere kant van de wereld, maar je kan niet meer even snel bij je moeder een bakkie koffie halen", zegt John van den Brom.
,,België is natuurlijk niet de andere kant van de wereld, maar je kan niet meer even snel bij je moeder een bakkie koffie halen", zegt John van den Brom. Rinus van Denderen

Amersfoort blijft [de thuisbasis] voor John van den Brom

24 december 2020 om 11:21

Waar voor sommige Nederlanders het leven momenteel wat stilstaat, lijkt het leven van Amersfoorter John van den Brom juist in een stroomversnelling te gaan. De oefenmeester maakte de overstap van FC Utrecht naar het Belgische Genk en met die topclub wil hij flinke stappen maken. Dat hij hiervoor zijn riante woning in Kattenbroek moest verlaten, neemt hij voor lief. ,,Je moet niet vergeten hoe groot de club Genk is."

Afgelopen weekend reed Van den Brom weer even terug naar zijn woning in Amersfoort. In zijn achterzak zaten drie punten, want dit weekend won Genk met 2-0 van Kortijk. Hierdoor staat zijn ploeg op een tweede plaatst en ziet het leven op voetbalgebied er zonnig uit. Het ritje naar Amersfoort werd dan ook met een glimlach gereden. ,,België is natuurlijk niet de andere kant van de wereld, maar je kan bijvoorbeeld niet meer even snel bij je moeder een bakkie koffie halen. Dat is een opoffering die ik moest doen, maar iedereen stond erachter. Gelukkig kan ik dan op weekenden zoals deze even terugkeren."

OVERGANG VAN APWC NAAR AFC QUICK 1890 Terug naar de stad waar het voor de inmiddels 54-jarige coach allemaal begon. Op het veld bij APWC, die club waar zijn opa mede-oprichter is en waar zijn vader in het bestuur zat. ,,Mijn hele familie heeft daar gespeeld en rondgelopen", blikt de oefenmeester terug. ,,Zo stond mijn moeder achter de bar en ik mocht op mijn 14de mijn debuut in het eerste maken. Toch koos ik ervoor om op 17de naar AFC Quick 1890 te gaan, omdat mijn toenmalige werkgever daar ook actief was. Dat was natuurlijk ook direct een stap hogerop en dat is wat ik wilde." De keuze bleek de juiste te zijn en binnen een jaar stonden diverse profclubs langs de lijn. ,,Daar was ik eigenlijk helemaal niet mee bezig, ik wilde gewoon lekker voetballen. Toch vond ik het wel mooi natuurlijk en was ik blij dat ik nog een stap kon maken. Nu is dat trouwens vrijwel ondenkbaar; op je 18de naar een betaald voetbalorganisatie..."


LINK MET BELGIE Via Vitesse (225 duels) ging Van den Brom naar Ajax (44 duels), om vervolgens actief te zijn voor Istanbulspor (22 duels), opnieuw Vitesse (99 duels) en uiteindelijk sloot hij af bij De Graafschap (42 duels). ,,In mijn laatste jaar als speler was ik ook scout en dat ging best aardig. Ik werd zelfs hoofdscout en kon -omdat ik ook mijn trainers-papieren had gehaald- aan de slag bij Bennekom. Daar werd ik in 2003 voor het eerst trainer van een eerste elftal." Waar Van den Brom geluk had dat hij op zijn 18de de kans kreeg bij een profclub, was dat in 2004 als trainer niet anders. Ajax bood hem de mogelijkheid het belofteteam te coachen en dat deed hij drie jaar.


Vervolgens vertrok hij naar AGOVV, waar hij voor het eerst een echte link kreeg met België. ,,Als je het zo bekijkt, heb ik wel wat met dat land, ja", zegt de Amersfoorter. ,,Ik stond aan de wieg van de carrière van Dries Mertens en Nacer Chadli; beiden Belgen. Het was een schitterende tijd, waar ook Amersfoorters Nick Mulder, Joey Snijders en Henk Baum drie van mijn spelers waren. Daar in Apeldoorn was ik voor het eerst hoofdtrainer van een profclub."


AFSTAND De tweede link met België werd in het seizoen 2012/2013 gelegd, nadat hij als coach van ADO Den Haag en Vitesse bij Anderlecht terecht kwam. Na AZ en FC Utrecht is nu Van den Brom nu voor de tweede keer actief in het buurland en wil hij het Belgische Genk aan de titel helpen. ,,Ik ben altijd iemand die voor het hoogst haalbare gaat. Het is dan mooi dat ik hier goed begon, anders hebben spelers ook zo hun vraagtekens bij mij. Het voelt weer fijn om in België te zijn en ik denk dat we hier met z'n allen iets moois kunnen neerzetten." Dit alles doet hij op 175 kilometer afstand van zijn dochters. Want ondanks dat Van den Brom nu met zijn vrouw in België woont, blijven zij in Nederland. ,,Toen ik trainer werd, wist ik dat dit de consequentie was. Toch heb ik nu veelal clubs gehad die dicht in de buurt van Amersfoort zijn. In Nederland is alles goed te doen en België eigenlijk ook wel. Bij FC Utrecht ging ik regelmatig op de fiets naar de club. Ja, echt... geen grap." Bij APWC, zijn jeugdliefde, komt Van den Brom door zijn werk amper meer en ook het Amersfoortse voetbal wordt amper aanschouwd. Zeker niet nu zijn broer Bert onlangs gestopt is met het trainerschap bij Cobu Boys. ,,Het Amersfoorts Kampioenschap vind ik wel leuk, maar als ik een vrij weekend heb ga ik niet echt naar een wedstrijd toe, nee. Volgen doe ik het wel, vooral Nieuwland omdat Robin daar nu speelt en mijn zwager Ernst Kraak er actief is. Verder ligt de focus op Genk en mijn gezin. Daar ben ik druk zat mee", sluit Van den Brom af met een lach.