Afbeelding
Steve Riot via Pixabay

Brandbrief onderwijsinstanties

22 december 2020 om 14:46

'Acuut ventilatie-probleem niet op te lossen'

AMERSFOORT Zeven voortgezet- en acht primair onderwijsinstanties hebben samen met onderwijswethouder Fatma Koser Kaya namens de gemeente Amersfoort een brandbrief verstuurd aan onderwijsminister Arie Slob. De mogelijkheden om voor een corona-proof, gezond binnenklimaat te zorgen, zouden te beperkt zijn. Er moet een plan van het Rijk komen met realistische maatregelen, een realistisch tijdspad en voldoende financiële middelen. De minister kondigde in oktober aan 360 miljoen euro beschikbaar te stellen voor verbetering van ventilatie van schoolgebouwen binnen uiterlijk drie jaar. ,,Dat is een flink bedrag. Het is echter bij lange na niet genoeg om voor een werkelijke verbetering te zorgen.” Investering in een nieuw mechanisch ventilatiesysteem bedraagt al gauw enkele tonnen per gebouw, rekenen de partijen voor.


,,In Amersfoort en omgeving zijn rond de zeventig gebouwen voor primair onderwijs en dertig voor voortgezet onderwijs. Met de voorwaarde van 30 procent financiering door het Rijk, 70 procent door schoolbesturen en gemeente, gaat het in Amersfoort alleen al om een miljoeneninvestering. Los van de vraag of eventuele aanvragen allemaal worden toegekend. Noch de schoolbesturen, noch de gemeente is in staat deze investering te doen. In de meeste andere gemeenten is dat niet anders. Het acute probleem dat nu ontstaat op scholen, wordt er niet mee opgelost.”


De minister meldde de Tweede Kamer afgelopen najaar dat ‘slechts 11 procent' van de schoolgebouwen niet voldoet aan de bestaande normen voor luchtkwaliteit. ,,Hierbij is echter het Bouwbesluit ten tijde van de bouw als uitgangspunt genomen. Dit geeft in onze ogen een beeld dat niet overeenkomt met de werkelijkheid”, schrijven de Amersfoortse instellingen. Ook zou voor veel scholen gelden dat - in lijn met RIVM-adviezen - ventileren alleen mogelijk is door ramen en deuren open te zetten. En dat zou weer haaks staan op de duurzaamheidsambities. Om ook de duurzaamheidsambities te halen, vragen ze de minister om één integraal plan. De partijen nodigen de minister daarom uit om op gesprek te komen over de knelpunten voor gezondere en duurzamere schoolgebouwen.


De vijftien onderwijsinstanties vertegenwoordigen zo'n 35.000 leerlingen en bijna vijfduizend medewerkers in de regio.

De ondertekenaars zijn GSG Guido; Meerwegen scholengroep; Van Lodenstein College; Onderwijsgroep Amersfoort voor VO en VSO; CVO Baarn/Soest; Meridiaan College; Praktijkonderwijs Stichting Katholiek Praktijk Onderwijs Amersfoort; Primair Onderwijs PO Meerkring; Stichting voor Katholiek Primair Onderwijs Amersfoort e.o; Protestants Christelijk Basisonderwijs Amersfoort; Educatis; ASV Daltonschool; PCBO Baarn - Soest; Stichting Voila; CVB; Stichting Monton voor PO.