Alleen, maar niet alleen

21 december 2020 om 12:58

Corona. We zijn het zo zat, en tegelijkertijd raken we er niet over uitgepraat. Het grijpt ook zo diep in in ons dagelijks bestaan. Het is afzien en onzekerheid en heel veel gedoe. En als je dat kunt zeggen dan ben je nog goed af. Want deze pandemie kost velen hun baan, hun gezondheid of hun leven.

Je krijgt het in het leven vaak niet zoals je het hebben wilt, maar je kunt wel altijd kiezen hoe je reageert. Er zijn altijd twee mogelijkheden. Maar mensen willen steevast liever de derde mogelijkheid. De optie die er niet is. Zo ook in covid-tijden. Voor het nieuwe jaar hebben we twee keuzes: óf onszelf laten vaccineren óf binnen blijven en alle andere mensen op afstand houden. Maar iedereen wil graag de derde optie: dat corona vanzelf weggaat. ‘Maak uw keuze na de pieptoon. Helaas, deze keuze bestaat niet. Kies opnieuw. Piieep.’

Maar eerst komen nog De Feestdagen. Ach, kom op, schrap die hoofdletters. In 1914, tijdens de Eerste Wereldoorlog, vierden soldaten kerst in de natte koude loopgraven. En mensen die uitgezonden zijn of de bemanning op de grote zeeschepen ontvangen ook geen bezoek met kerst. Er zijn mensen die geen geld hebben om kerst te vieren, en mensen die niemand hebben om uit te nodigen. Kortom, je kunt ook kerst vieren in moeilijke omstandigheden, op de plaats waar je bent en met de mogelijkheden die er zijn. Natuurlijk mis ik de vreugdevolle kerkdiensten en de hele familie bij elkaar. Maar kerst vertelt hoeveel God om mensen geeft, juist in moeilijke tijden. Het is die liefde die ons inspireert. En dat kan ook in coronatijd.

Dus ruim je kamer op, steek een kaars aan, zoek muziek die je mooi vindt en laat de vrede op aarde bij jou beginnen. Op de vierkante meter om jou heen. En als je over hebt: deel dan van je geld, van je tijd, van je liefde met wie het hard nodig heeft. Voel je juist met kerst verbonden met anderen door aan ze te denken of voor ze te bidden. Wens degene die bang is bij elke hoest van zichzelf of van een passant in de supermarkt kalmte toe. Bid voor de artsen en verpleegkundigen die moe zijn, voor de bestuurders die afwegingen moeten maken, voor ouders die hun kinderen helpen dealen met beperkingen. Hoop op troost voor wie alleen zijn, op genezing voor zieken. En de kribbejacht laat zien dat ook in onze eigen stad engelen te vinden zijn die goed nieuws brengen, stoere herders en warmwollige schapen, een liefdevolle moeder en een zorgzame vader, mensen die wijsheid uit andere landen en culturen brengen. En een kind, de geboorte van een nieuw begin.

Ik wens de stad, de kerken, jou gezegende kerstdagen - en dat 2021 veel vreugde zal brengen!


Diederiek van Loo


Concerten Joriskerk met Kerstmis en op nieuwjaarsdag

AMERSFOORT Organist Rien Donkersloot van de Sint-Joriskerk in Amersfoort concerteert op tweede kerstdag en op nieuwjaarsdag. Op 26 december is het programma gewijd aan kerstmuziek, op 1 januari is het Bach wat de klok slaat, maar de BWV-nummers mag het publiek zelf doorgeven.