Gretha van Zoerenen en Anne Marie van 't Holt zijn nu al regelmatig bij Het Enkhuis.
Gretha van Zoerenen en Anne Marie van 't Holt zijn nu al regelmatig bij Het Enkhuis. Arnoud J Spaaij

Woonvilla voor mensen met dementie

23 december 2020 om 14:13

'Nog plek voor verzorgenden IG'

SOEST In de verte steekt de molen De Windhond ferm haar wieken boven de Soester Eng uit. Op de voorgrond liggen volkstuinen in winterrust. Dat is het uitzicht van zorgvilla Het Enkhuis waar binnenkort twintig mensen met dementie zelfstandig gaan wonen. Met complete ondersteuning van de zorgorganisatie Dagelijks Leven.


Arnoud J Spaaij

Er wordt nog hard gewerkt maar het is al aangenaam warm in het nog in aanbouw zijnde huis. „De vloerverwarming doet het al'', zegt Anne Marie van ’t Holt opgewekt. ,,Het huis heeft alle voorzieningen. Net als alle andere vijfenvijftig huizen van Dagelijks Leven. Dat maakt onze huisvesting mede betaalbaar. Al onze huizen zijn binnen hetzelfde en passen in de omgeving.”
Anne Marie van ’t Holt is opstartmanager en samen met locatiemanager Gretha van Zoeren is ze bezig om de nieuwste locatie van Dagelijks Leven eind maart te openen. „Het is midden in de wijk, vlakbij winkels en we hebben leuke buren. Het zou heel fijn zijn als we straks wat samen in onze tuin kunnen doen met mensen die hier achter het huis een volkstuin hebben.”


BETAALBAAR Dagelijks Leven biedt door heel Nederland woongelegenheid met intensieve zorg. En heel belangrijk is dat het betaalbaar is voor iedereen. Van ’t Holt: „Wij bieden een dagelijks leven zoals thuis. Geborgenheid, vertrouwen en een door jouzelf bepaald dagritme. Dat is belangrijk als je aan dementie lijdt, dan is regelmaat en herkenbaarheid van belang. Genezen kan je niet maar we kunnen wel zorgen dat je met dementie op een goede manier oud wordt.”
Wie bij Dagelijks Leven wil wonen heeft een indicatie nodig. Ook als een echtpaar wil inschrijven moeten beide partners een zorgindicatie hebben. „We gaan ook bij mensen thuis een bezoekje brengen want we willen graag dat het past als mensen bij ons komen. Je hebt, voor zelfstandigheid, je eigen studio met badkamer. Een kok kookt dagelijks en we bieden vierentwintig uur per dag zorg. De eigen huisarts van hier neemt de zorg op zich en we hebben eventueel specialisten voor ouderengeneeskunde. Toch is alles gericht op een zo normaal mogelijk leven. Wie zelf wil wassen of helpen in de keuken vindt hier een plek. Maar als je gewoon lekker in de gezamenlijke woonkamer met elkaar een gesprek wilt voeren of televisie wilt kijken krijg je daarvoor ook alle gelegenheid.”


PERSONEEL Van ’t Holt is erg blij met het nieuwe huis in Soest. Net als Gretha van Zoeren woont ze in de omgeving en dus weten beiden wat een mooie plek het huis aan de Molenweg heeft. De voorbereidingen verlopen goed. „En er is nog plek voor nieuwe medewerkers. Verzorgenden IG en helpenden. En wat zou het mooi zijn als we vrijwilligers uit de omgeving kunnen vinden. Het is hier mooi voor iedereen. Ik gun mensen hier echt een plek in Het Enkhuis", sluit Anne Marie van’t Holt af.

a Dagelijks Leven

055 200 23 03
zorg@dagelijks-leven.nl
www.dagelijks-leven.nl