,,Ik ben redelijk groot, maar in dat ziekenhuisbed ben je gewoon een klein jochie hoor."
,,Ik ben redelijk groot, maar in dat ziekenhuisbed ben je gewoon een klein jochie hoor." Edwin Smulders

Biografie van een vechter


Vechtsporter Joop Kasteel vertelt in ‘Leeuwenhart’ over de angst om te verliezen van kanker

22 december 2020 om 13:09

Over de angst om te verliezen van kanker

Jeroen van der Veer

PREMIUM Een kruiwagen vol geld moet de dankbaarheid van Joop Kasteel illustreren en als de verkoop van zijn boek Leeuwenhart zo doorgaat, kan het Amsterdams Medisch Centrum (AMC) een flink bedrag bijschrijven. De bekende Amersfoorter moest jarenlang strijden tegen kanker en kreeg in september van dit jaar te horen dat hij ‘schoon’ was. Met het boek - waarvan honderd procent van de opbrengst naar het AMC gaat - wil de oud-wereldkampioen freefight het nare hoofdstuk afsluiten, maar vergeten doet hij de periode nooit.


,,Ik ben altijd topsporter geweest en zo ben ik deze strijd ook aangegaan. Je hebt het zelf niet voor het zeggen of je kanker overleeft of niet, maar je kan er wel voor zorgen dat je sterk genoeg bent om de strijd aan te gaan. Daarom moest ik ook topfit aan deze strijd beginnen en maakte ik mij gereed voor de belangrijkste wedstrijd in mijn leven.” Ondanks de juiste mindset was de strijd veel zwaarder dan gedacht. ,,Maar opgeven… nee, dat deed ik niet”, zegt Kasteel.


Inmiddels was de man van ruim 1.90 meter al bezig met een boek schrijven. Dat was al langer zijn plan, maar de ziekte duwde hem over de drempel. ,,Ik ben vroeger veel gepest. Ik was dat dikke jochie die het pispaaltje was. Dat overwon ik en later werd ik zelfs wereldkampioen. Dat heb ik alleen maar bereikt door keihard te werken. Eigenlijk heb ik mijn hele leven moeten vechten." Het leven lacht Kasteel weer toe en daar werkt hijzelf ook hard voor. Zo behaalde hij afgelopen jaar zijn diploma en mag hij zich gecertificeerd Oncologisch Fitness Trainer (OFT) noemen. ,,Ik begeleid kankerpatiënten. Als geen ander weet ik wat zij doormaken en kan uit ervaring spreken. Ik praat niet alleen met ze, maar hier in de schuur heb ik een gym en daar ga ik met ze aan de slag. Fysiek en mentaal moeten ze ijzersterk worden.”

w        [Lees het interview met Joop Kasteel verder op De Stad Amersfoort.nl Premium.




Toen ik opnieuw in strijd kwam, ditmaal tegen kanker, ben ik begonnen met mijn boek. Het klinkt gek; maar vanaf het moment dat ik de diagnose kreeg, wist ik dat ik kanker ging verslaan en erover wilde schrijven.”

OPBRENGST NAAR AMC Elke dag typte Kasteel meerdere pagina’s. Urenlang zat hij achter de laptop of computer; zelfs in de periode dat de chemo werd toegediend. In zijn boek Leeuwenhart beschrijft hij de diepste dalen en mooiste hoogtepunten. ,,Maar”, wil hij gezegd hebben. ,,Het is geen handleiding hoe je ervoor zorgt dat kanker uit je lichaam verdwijnt. Het is een soort biografie met daarin een lach en een traan.”


In het boek Leeuwenhart vertelt hij over de keiharde wereld van de vechtsport en de omgang met angst en de pijn om te verliezen. Zowel in de ring als in het leven. ,,De opbrengst van het boek gaat volledig naar het AMC. In dit ziekenhuis ben ik behandeld en ik wil iets voor hen terugdoen. Ze hebben mij zo fantastisch geholpen en dit is het minste wat ik kan doen.”

FYSIEK EN MENTAAL IJZERSTERK Het voorwoord is geschreven door wielrenner Gert-Jan Theunisse. Hij was de persoon die Kasteel na de diagnose motiveerde met filmpjes, hem bemoedigend toesprak en mentaal klaarstoomde voor de strijd. Daarnaast werkte ook zanger Jan Smit, ‘Iceman’ Wim Hof, oncoloog/hematoloog Jarom Heijmans (AMC) en misdaadjournalist John van den Heuvel mee aan het boek. ,,Ik heb een bijzonder leven gehad”, besefte Kasteel zich toen hij het boek schreef. ,,Ik mocht veel landen zien, een hoop mensen ontmoeten en heb mooie vriendschappen opgebouwd. Dat vind je op die momenten normaal, maar pas toen ik op mijn ziekenhuisbed lag, speelde ik meermaals mijn leven nog eens in mijn hoofd af. Een bewogen tijd, die ik smeuïg in het boek heb beschreven.”

Inmiddels is het boek zo'n twee weken uit en een derde druk gaat er komen. Het leven lacht Kasteel weer toe en daar werkt hijzelf ook hard voor. Zo behaalde hij afgelopen jaar zijn diploma en mag hij zich gecertificeerd Oncologisch Fitness Trainer (OFT) noemen. ,,Ik begeleid kankerpatiënten. Als geen ander weet ik wat zij doormaken en kan uit ervaring spreken. Dat is mijn kracht. Ik praat niet alleen met ze, maar hier in de schuur heb ik een gym en daar ga ik met ze aan de slag. Fysiek en mentaal moeten ze ijzersterk worden.”

Ik heb een bijzonder leven gehad, besefte Kasteel zich toen hij het boek schreef

Achter de schermen is Kasteel alweer met een tweede boek bezig en ook heeft hij toekomstdromen. Werken bij FC Utrecht of Ajax als fysiek-trainer of gastspreker; ja, dat lijkt hem ook wel wat. ,,Weet je wat het is”, probeert hij uit te leggen. ,,Nu begeleid ik meerdere kankerpatiënten en statistisch gezien overlijdt daar een x-aantal procent van. Dat vind ik zwaar en moeilijk, want je bouwt echt een band met hen op. Als spreker is dat anders; dan sta je voor een zaal en kan je mensen kapstokjes aanreiken en zij kunnen er dan mee aan de slag gaan. De afstand is dan iets groter en het komt wat minder dichtbij. Hoe dan ook; ik wil vooral mensen helpen. Ik ben fantastisch geholpen door mijn naasten, verpleegkundigen en vrienden én nu is het mijn beurt om iets terug te doen.”

Geschreven door Jeroen van der Veer

Afbeelding