Jade, jongste 'straatambassadeur', bij haar wensboom op het Robbeknolerf.
Jade, jongste 'straatambassadeur', bij haar wensboom op het Robbeknolerf. Alfons Hurenkamp / Pexels

Versier een boom

21 december 2020 om 13:18

en verbind
je buurt

Schothorst / Zielhorst/Hoefkwartier
Het zal u ook wel opgevallen zijn: de kerstversiering is dit jaar in veel straten uitbundiger dan in andere jaren. Kennelijk willen we juist in deze tijd met elkaar zorgen voor een gezellige, warme sfeer in de buurt.

Een omgekeerde wensboom Een bijzondere ‘kerstboom’ stond eind november op het Robbeknolerf in Schothorst. Daar woont Jade, 15 jaar, leerling van het Vathorst College. Jade kreeg van school de opdracht een ontwerp te maken voor ‘iets in de openbare ruimte’, iets waardoor mensen zouden afwijken van hun gewone manier van doen. Jade had al eerder gemerkt dat de voorbijgangers in haar straat alleen ‘passanten’ zijn; de meesten kijken niet op of om. Een idee om dat gedrag te doorbreken kreeg ze snel: een omgekeerde wensboom. Niet een boom waar mensen wensen in kunnen hangen, maar een boom waaruit mensen een wens kunnen ‘plukken’. Jade hing de boom tegenover haar huis vol met kleurige kaarten met de prachtigste wensen erop. Buurtbewoners nodigde ze op een poster naast de boom uit om een wens te kiezen en die bij een buurtgenoot in de bus te doen. Gevolg: mensen stonden stil en stapten nieuwsgierig op de boom af; andere mensen draaiden zich na een paar stappen om en liepen terug om een kijkje te nemen. Begin december was de boom leeggeplukt en kreeg Jade, de jongste ‘straatambassadeur’ van Schothorst, een prachtig cijfer voor haar opdracht.

Straatambassadeurs Een straatambassadeur- wat is dat? Het klinkt als een officiële functie – maar dat is het niet. Het gaat om mensen die in hun straat voor een beetje verbinding zorgen, elk op hun eigen manier. Bijvoorbeeld: nieuwe bewoners welkom heten en ze een beetje wegwijs maken. Een beetje voeling houden met wat in je straat gebeurt. In veel straten zijn er bewoners die dat doen. Met díe mensen komen we graag in contact én met mensen die zoiets wel zouden willen oppakken, op een manier die bij hen en bij de straat past. ‘Straatambassadeurs’ kunnen ondersteund worden, met tips en een budget.


Eens praten over wat u in uw straat doet of zou willen doen? Neem dan contact op met buurtnetwerker Sanja Willems. Sanja.Willems@indebuurt033.nl of 0642495333.



Laatste artikel

Dit was het laatste artikel van WBT Zielhorst en Wijkraad Schothorst in deze serie Wijknieuws. Eind februari valt een gloednieuw Wijkblad voor Schothorst, Zielhorst en Hoefkwartier bij u op de mat. Zielhorst heeft daarvoor al bezorgers, Schothorst niet. Gezocht dus: mensen die enkele keren per jaar, tegen vergoeding, het wijkblad in een deel van Schothorst willen bezorgen. Belangstelling? Stuur een mail naar wijkraadschothorst@gmail.com



[Dit artikel wordt aangeboden door WBT Zielhorst en Wijkraad Schothorst met subsidie van de gemeente Amersfoort en Indebuurt033.



WBT Zielhorst en Wijkraad Schothorst wensen alle bewoners van Zielhorst, Schothorst en Hoefkwartier een mooie kerst en alle goeds voor een gezond 2021!