Ondanks alle beperkingen kan het grote toernooi in Sporthal Zielhorst doorgaan op oudjaarsdag.
Ondanks alle beperkingen kan het grote toernooi in Sporthal Zielhorst doorgaan op oudjaarsdag. Zer033

Zaalevenement Zer033 gaat door

22 december 2020 om 12:17

‘De jeugd heeft iets nodig in deze lastige tijd’

PREMIUM Het Zer033 Futsal Tournament gaat op oudjaarsdag gewoon door en wordt in een aangepaste vorm gehouden. ,,Juist nu vinden we het belangrijk er voor de jeugd te zijn en ze iets te kunnen bieden.”


Jeroen van der Veer

Voor de achtste keer wordt het grote toernooi in Sporthal Zielhorst gehouden en het jaarlijkse evenement kost de organisatie nu meer energie en tijd dan ooit. De corona-crisis zorgt ervoor dat er achter de schermen veel geregeld moet worden en de vrijwilligers nog een stapje harder moeten lopen. Toch is er niemand die daarover klaagt, omdat ze de noodzaak voor ogen houden.


GRENS TREKKEN Waar het toernooi jaarlijks honderden jongeren trekt, is dat deze editie niet de bedoeling. Zo zullen er tien tot twaalf teams kunnen deelnemen en zij mogen niet ouder dan achttien jaar zijn.


,,Nog voordat we bekend hadden gemaakt dat Zer033 er opnieuw kwam, stroomden de aanmeldingen al binnen. Met een dag was het schema gevuld en hebben we maar liefst tien teams van minimaal zes spelers een ‘nee’ moeten verkopen. Dat geeft wel aan hoe groot de hunkering is naar evenementen en hoe geliefd het toernooi onder de jongeren is. Toch moesten we streng zijn en ergens een grens trekken.
Meer mensen in de zaal kan simpelweg niet en is niet verantwoord. Bij ons staat gezondheid én veiligheid beiden op één.”


IETS UNIEKS Daarnaast mogen er ook geen toeschouwers op de tribune plaatsnemen. Die plekken zijn bedoeld voor de niet-spelende teams, al zijn die ook niet allemaal aanwezig in de hal. Zo wordt de groepsfase opgedeeld in twee poules, waarbij de poule A in de ochtend speelt en poule B in de middag.

,,Hierdoor zorg je ervoor dat er spreiding is en we niet op een kluitje gaan zitten. Als de aanwezige ploegen in de ochtend niet op het veld moeten staan, zitten ze op de tribune die alleen te bereiken is via één looproute. Daar zijn vervolgens de stoelen verdeeld in vakken, waardoor iedereen voldoende afstand kan houden. Dat is voor het middaggedeelte niet anders.”

Dit alles wordt geregeld door enorm veel vrijwilligers. Meer dan ooit meldden zij zich bij de organisatie aan: ,,Nee, dat is niet omdat ze anders niet bij het toernooi konden zijn”, wordt gegrapt. ,,Tieners voelen zich echt eenzaam in deze dagen en zijn blij als er iets te doen is. Dat kan alleen met voldoende vrijwilligers en de mensen die zich bij ons hebben gemeld om te helpen, begrijpen dit. Daarnaast kennen zij de jongeren ook echt persoonlijk en vaak is daardoor één blik al genoeg. Maar goed, ik verwacht geen enkele problemen. Iedereen beseft dat het uniek is dat wij ons hard maken voor hen; dan ga je toch niet je eigen feestje verpesten?”


w        Lees het volledige artikel op De Stad Amersfoort.nl Premium




[SPANNENDE DAGEN Als de poulefase is afgelopen en er bekend is wie de knock-outfase heeft gehaald, gaat het toernooi in de namiddag verder. In de voorgaande jaren was dit het moment voor veel toeschouwers om naar Sporthal Zielhorst te komen, maar dat is dit jaar niet mogelijk. Dit was wel altijd de charme van het toernooi, weten ook de initiatiefnemers: ,,Dat heeft Zer033 op de kaart gezet. Profvoetballers, BN'ers en mensen van buiten Amersfoort kwamen naar Zielhorst. Soms zat de zaal echt nokvol. Tja, dat is dit jaar niet mogelijk, maar dat was voor ons geen reden om de stekker eruit te trekken. De jeugd moet lekker kunnen voetballen en wij gaan ervoor zorgen dat dit gebeurt.”

Alhoewel; als het kabinet geen verscherpte maatregelen doorvoert. Want ook de organisatie heeft premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge horen zeggen dat er misschien voor Kerst nog een persconferentie komt. ,,Als het nodig is, trekken we de stekker er wél uit. Een toernooi is leuk, maar gezondheid het allerbelangrijkste. We gaan dan ook niet de mazen van de wet opzoeken en gaan alleen door als het echt veilig kan. Het worden dus spannende dagen.”

Geschreven door Jeroen van der Veer