Stemmethode gevonden die geen enkel raadslid meer buitensluit

24 november 2020 om 14:59

p voorpagina

Een week eerder hadden vijf raadsleden uit de oppositie de raadszaal verlaten uit woede over de oude, fysieke stemmethode. Zij toonden zich daarmee solidair met vier andere oppositieleden die om gezondheidsredenen al thuis waren gebleven. Tyas Bijlholt, fractievoorzitter van D66, wilde dit eerst ter sprake brengen, want dit vertrek was ‘zeer kwalijk, schandelijk en niet getuigend van enig verantwoordelijkheidsbesef’. Hij was, kortom, héél boos maar had er misschien niet op gerekend dat de aangesproken fracties dat ook werden en meteen hun argumenten paraat hadden.

GroenLinks, ChristenUnie en burgemeester Bolsius moesten voorstellen om even de strijdbijl te begraven, zodat tot stemming kon worden overgegaan. Daarop volgde het unanieme besluit. Waarbij wel door menigeen werd aangetekend dat de techniek voortaan voor minder problemen moet zorgen. Het had namelijk 23 minuten geduurd voordat een proefvraag - ‘Is marsepein lekker?’ - kon worden beantwoord. Raadsleden waren onhoorbaar en/of onzichtbaar of namen juist het gehele beeldscherm in beslag. Geregeld klonk een irritant pauzemuziekje.

Hoe dan ook - voorlopig is een stemmethode gevonden die geen enkel raadslid meer buitensluit. De regering in Den Haag heeft al begin dit jaar de wet gewijzigd, zodat het mogelijk is om in corona-tijd via digitale weg bij elkaar te komen en te stemmen. Bij de grote besluitvormende, plenaire vergaderingen is echter lichamelijke aanwezigheid vereist, zo vindt een meerderheid van de raad. Raadsleden die bij hun betogen de ander in de ogen kunnen kijken, lijken in het voordeel. Bovendien: een gemeente als Amersfoort telt 39 raadsleden, zeven wethouders én nog een burgemeester. Tel daarbij de griffier en de adviseurs, en je hebt een menigte die moeilijk kan worden overzien vanachter één beeldscherm.


[Meer over de totstandkoming van dit besluit op De Stad Amersfoort.nl Premium.




MOPPEREN Volgens de tijdelijke wetswijziging moet bij een digitale stemming de raadszaal wel leeg zijn, de voorzitter en zijn griffier uitgezonderd. Met een paar achterblijvers zou het een ‘hybride' stemming worden - een combinatie van fysiek én digitaal - en dat mag niet van Den Haag. De VVD stelde voor om het digitale stemmen in ieder geval vol te houden tot de overheid het thuis werken niet meer noodzakelijk vindt.

Ook hierna zal altijd wel wat te mopperen overblijven. Een raadsmeerderheid wil fysiek vergaderen, een zich duidelijk manifesterende minderheid wil alles digitaal doen, de regering in Den Haag verbiedt hybride stemmen en dan komt er dit compromis uit. Een uitkomst die in ieder geval een zegen is voor de kleinere fracties van de oppositie. Want die zijn bij enkele zieken al snel uitgeschakeld.

Juist Bijlholt ‘wilde herhaaldelijk niet over dit onderwerp in gesprek gaan’, dus was deze wegloopactie het enige middel wat nog restte (Amersfoort2014). Zijn aantijgingen waren ‘gênant, meer dan gênant’ (SP). Bepaalde aangesproken raadsleden waren niet weggelopen, maar zaten al ziek thuis, iets wat Bijlholt wist (Lijst Molenkamp). Bijlholt ging daar weer hard tegenin, om zich vervolgens te verbazen over de boze toon waarop het debat werd gevoerd.

door Jeroen de Valk