,,De plek van religie is minder vanzelfsprekend, maar ook verrassender geworden.”
,,De plek van religie is minder vanzelfsprekend, maar ook verrassender geworden.” Erik Renkema

Verbeelding in het klaslokaal

24 november 2020 om 16:55

ARTIKEL 23


Juist nu artikel 23 (over de vrijheid van onderwijs) onderwerp van discussie is, spreekt Erik Renkema met Erik Idema van uitgeverij Kwintessens in Amersfoort over de rol van levensbeschouwing in het onderwijs. Idema is uitgever en auteur van verhalen, liederen en lessuggesties.


[Wat doet u precies?

,,Kwintessens is een educatieve uitgeverij in Amersfoort. We bestaan al 155 jaar, en bieden materiaal aan voor levensbeschouwelijk en sociaal-emotioneel leren van kinderen in basisonderwijs en kerken. Onze methodes sluiten aan bij de actualiteit; we leveren elke week nieuw materiaal. Dat gebeurt altijd in een combinatie van digitaal en papieren lesmateriaal.”

[Wat beoogt u met uw aanbod te bereiken?

,,Onderwijs is meer dan rekenen en taal. Wij willen leerlingen stimuleren in hun persoonlijke groei. Dit doen we door bijvoorbeeld in te zetten op verwondering en verbeelding. Wij ondersteunen leerkrachten in het aansprekend vertellen van verhalen en het opbouwen van een goede relatie met leerlingen. Ons motto is ‘Meer leven in de les’: wij staan voor meer creativiteit en meer aandacht voor het leven van kinderen in het onderwijs. Dan gaat het niet alleen over sociaal-emotioneel leren, burgerschapsvorming en levensbeschouwing, maar bijvoorbeeld ook over kunst en filosofie.”


[Waar bent u trots op?

,,Dat wij een bijdrage leveren aan het feit dat elke dag duizenden leerlingen mooie verhalen horen. Ook zijn we trots op een nieuwe methode voor sociaal-emotioneel leren: KWINK. Voor elke les maken we tekenfilmpjes en geacteerde filmpjes. De geacteerde filmpjes maken we in samenwerking met theaterschool De Springplank uit Amersfoort.”


[Bij welke ontwikkelingen in samenleving en onderwijs sluit u op het ogenblik aan?

,,De plek van religie of levensbeschouwing is minder vanzelfsprekend, maar ook verrassender geworden. In een gepolariseerd klimaat wordt religie meer onder vuur genomen. Ook zien we dat de levensbeschouwelijke geletterdheid van leerkrachten en leerlingen afneemt. Daarom maken wij materiaal dat ook te gebruiken is door professionals die nauwelijks kennis hebben van religie of levensbeschouwing. We denken dat Bijbelverhalen steeds leuker worden als je er meer van weet.

In de pluriforme samenleving van vandaag is het belangrijk dat kinderen meer leren over zichzelf, de ander en de wereld. Daar leveren wij graag een bijdrage aan.”