,,Rondom Amersfoort liggen veel verschillende landschappen. In welke richting je ook fietst of loopt, de tocht is altijd weer een andere beleving."
,,Rondom Amersfoort liggen veel verschillende landschappen. In welke richting je ook fietst of loopt, de tocht is altijd weer een andere beleving." Charella Hulsbosch

Schoonheid van nabije omgeving

23 november 2020 om 15:28

'Prikkel je zintuigen en laat je verrassen'

PREMIUM Hebben we altijd een auto of zelfs een vliegtuig nodig om te kunnen genieten van de natuur? Als het aan sociaal geograaf en planoloog Arnold Huisman ligt niet. Juist niet, want op het gebied van klimaatverandering tikt de klok en: ,,Het is hier in Amersfoort prachtig."


Charella Hulsbosch

,,Ik denk dat het goed is als mensen zoveel mogelijk hun eigen omgeving leren kennen", begint Huisman zijn verhaal, ,,Wat je tegenwoordig ziet is dat mensen de hele wereld over reizen, naar Chili bijvoorbeeld of Australië. Dan zijn ze helemaal vol van alles wat ze daar zien, maar ze hebben geen idee wat hun eigen stad te bieden heeft. En dat terwijl we eigenlijk heel rijk zijn dat we hier morgen wonen. Er is zoveel te ontdekken.”


Huisman woonde enige tijd in Kattenbroek, een wijk die hij om de architectuur en het groen zeer kan waarderen. Ook over Vathorst is hij te spreken. ,,Er wordt vaak geklaagd over een nieuwbouwwijk. Het is in mijn ogen een mooie wijk met veel groen en afwisseling, maar ook architectonisch interessant. Amersfoort heeft veel verschillende wijken, er valt zo veel te ontdekken.”


ONTSPANNING In 2012 begon Huisman met het ‘aanbieden van ontspanning’, zoals hij het noemt. Fietstochten en wandelingen waarbij je je kunt verwonderen over al het moois. ,,Rondom Amersfoort liggen veel verschillende landschappen. In welke richting je ook fietst of loopt, de tocht is altijd weer een andere beleving. Als je goed kijkt is de natuur alles behalve saai.” Voor het interview neemt hij ons mee naar het Waterwingebied. En terwijl hardlopers voorbij snellen neemt Huisman de tijd om te kijken en te luisteren. ,,Het Waterwingebied is midden in de stad. In de verte hoor je wel de geluiden, maar het is hier echt prachtig."


Voor wie zelf op pad wil, heeft hij een tip: kijk goed en vooral ook: opzoeken. Zo valt er bijvoorbeeld een hoop af te lezen aan de planten. In het Waterwingebied zie je wat stikstof doet met de begroeiing in het gebied. ,,Stikstof is voor veel mensen abracadabra, maar er is een reden dat er overal zoveel brandnetels en bramen staan. Die woekeren omdat ze zo van stikstof houden. Voor een heleboel andere planten is stikstof niet prima, dat betekent dat de begroeiing zonder al die stikstof een stuk minder monotoon zou zijn.” Huisman kan niet wachten tot hij ook weer met groepen op pad mag. Tot die tijd kunnen we de huidige periode volgens hem ook goed gebruiken om iets te veranderen aan ons gedrag. ,,Ga vaker wandelen. Het is gezond voor lijf en geest en sterkt je weerstand. Al je zintuigen worden geprikkeld.”


w        [Naar buiten gaan voor een wandeling is in deze tijd meer dan ooit een goed idee. Die wandeling kan wel eens voor broodnodige ontspanning en zelfs een beetje vakantiegevoel zorgen. Arnold Huisman deelt zijn tien favoriete wandelingen in de regio op De Stad Amersfoort.nl Premium.



1. Rondje binnenstad Amersfoort
,,Het rondje binnenstad Amersfoort wijst zich vanzelf, je loopt door het groen om de wijk. Dat is op grote stukken heel rustig en er is veel water. Je loopt langs de oude stadsmuur, de Koppelpoort, wat natuurlijk een heel bijzonder gebouw is, en de Monnikendam.”

2. Rondje Liendert
,,Je kunt beginnen in het Waterwingebied op de hoek van het Jan van Riebeeckpad, dan loop je de vervolgens door het groen richting zwembad Amerena. Loop langs het zwembad en de Zwaluwenstraat naar het wandelpad langs het Valleikanaal. Ga rechtsaf, volg het kanaal tot de spoortunnel en ga hier rechtsaf het Jan van Riebeeckpad op. Als je dat volgt dan kom je uiteindelijk weer uit bij het Waterwingebied. Deze wandeling voelt alsof je in een bos loopt, maar langs het kanaal is het weer heel waterrijk. Er is veel afwisseling.”

(Artikel gaat verder onder de afbeelding.)


Het Termatenpad gaat over drie landgoederen: Geerestein in Woudenberg, Den Treek en De Boom in Leusden. - Foto’s: MC Van Heek-Mojet

3. Rondje Nieuwland
,,Nieuwland wordt omgeven door een geluidswal, daar kun je bijna helemaal overheen lopen en je hebt er een prachtig uitzicht. Je hoort wel de snelweg, daar is de geluidswal ook voor gemaakt, dus dat is wat minder. In de zomer zitten er allerlei kruiden op de stenen die je zo kunt plukken. Het is bijna een beetje mediterraans, want het zijn kruiden die je niet zo snel zou verwachten in Amersfoort. Ook zijn er veel bloemensoorten. Het is prachtig.”

Huisman deelt ook nog zijn vijf favoriete klompenpaden met ons. De routes staan aangegeven in het veld en op www.klompenpaden.nl of via de Klompenpaden-app.

4. Derde Erfpad (9 km.)
,,Dit pad ligt tussen Soest en Amersfoort, het is mijn favoriete pad. Het is het overgangsgebied van de Utrechtse Heuvelrug naar het Eemland. Je loopt langs de rivier, het veengebied, door het zand, door de bossen, de heide en de zandduinen.Hoe afwisselend is dat? En dat in slechts negen kilometer. Dat is heel bijzonder aan deze streek.”

5. Stoutenburgerpad (10 km.)
,,Het Stoutenburgerpad ligt meer aan de oostkant van de stad. Dat gaat voor een belangrijk deel langs de Barneveldse beek, maar ook door de Bloeidaal en de Schammer. Je kruist een vrij recent aangelegd natuurgebied op voormalige landbouwgronden. Die hebben een tweeledig doel: recreatie en natuurgebied, maar ook opslag van water in het geval er ineens heel veel regen komt. Bloeidaal heet bovendien zo omdat daar de akkers mogen verschralen, in mei en juni is het daar een grote bloemenzee. In de winter is het er anders dan in de zomer, maar het is niet verkeerd om ook in de winter te blijven lopen en de verschillen te zien tussen de verschillende jaargetijden.”

(Artikel gaat verder onder de afbeelding.)


De Barneveldsebeek bij Stoutenburg. - Arnold Huisman

6. Zeldertsepad (9 km.)
,,Deze route ligt aan de westkant van de stad. Je wandelt door een kleinschalig, oud agrarisch landschap. Bijzonder is de overgang tussen half besloten landschap,weilanden met bosschages eromheen, en open landschap. Als je daar wandelt, kun je die mooie overgang echt beleven.”

7. Termatenpad (13,5 km.)
,,Deze wandeling gaat over drie landgoederen: Geerestein in Woudenberg, Den Treek en De Boom in Leusden. Die zijn particulier eigendom, maar onwijs aan het opkomen weer. Je ziet nu bijvoorbeeld dat er toegangsbordjes worden gemaakt om het landgoed aan te duiden. Sommige eigenaren hebben wel honderden hectare grond. De luiken van de huizen op die grond zijn allemaal in dezelfde kleuren geschilderd en die kleur verschilt weer per landgoed. Als je dat weet tijdens het wandelen en je gaat erop letten, dan zie je de schoonheid daarvan.”

8. Laaksepad (10 km.)
,,Een bijzondere wandeling, je loopt door veengebied in onder andere Hoevelaken en Nijkerkerveen. Een interessant gebied als je het verhaal kent, want honderd jaar geleden leefden mensen daar nog in sloppen, in plaggenhutten. Het veen waar zij op woonden, is ontgonnen voor de komst van landbouw. De boeren daar gingen rond de jaren ‘90 weer weg en nu zie je dat er rijke mensen komen wonen die grote boerderijen bouwen. Het verhaal van dat gebied is een beetje van plaggenhut tot villa.”

(Artikel gaat verder onder de afbeelding.)


‘Klein Zwitserland moest eigenlijk bebouwd worden, maar mensen hebben zich hard gemaakt om de natuur te behouden en nu kun je er prachtig wandelen.’ - Foto’s: Magda Fafara

Tot slot deelt Huisman nog twee andere, iets kortere wandelingen voor beginners:

9 Klein Zwitserland (3,5 km.)
,,Een kleine wandeling bovenop de Amersfoortse Berg, uitgezet met groene paaltjes door het Groene Huis. In de jaren 30 handmatig gemaakt als soorttewerkstellingsplan, net als de bosvijver bij Birkhoven. Klein Zwitserland moest eigenlijk bebouwd worden, maar mensen hebben zich hard gemaakt om de natuur te behouden en nu kun je er prachtig wandelen.”

10 De Paltz (3,4 km.)
,,Het startpunt van deze wandeling is bij vliegveld Soesterberg. Het Utrechts Landschap heeft de route gemankeerd. Je loopt door landgoed de Paltz, nu van Herman van Veen, daar staan een paar prachtige oude bomen. Ook is er een oude zandwinningsgroeve waar je doorheen loopt. Het voelt daar voor mij altijd net alsof je in het buitenland bent.”

Tip van de redactie: het Rondje van de Stad
Theatergroep De Luie Honden presenteert dit jaar een bijzondere versie van ‘Rondje van de Stad'. In plaats van open monumenten gevuld met artiesten en publiek in het centrum van Amersfoort, kan iedereen de locaties en artiesten nu digitaal bezoeken en ontmoeten. De wandeling gaat langs veertien prachtige plekken in het centrum. Via het scannen van QR codes komt de wandelaar meer te weten over de historie en verhalen van deze plekken en valt er een hoop te beleven door de digitale optredens van artiesten van lokale bodem. De acts zijn heel divers. Poëzie, muziek, theater en performance, het komt allemaal aan bod.

Door de aankoop van het Rondje van de Stad Routeboekje kan iedereen zelf een geschikt moment kiezen om veilig de culturele wandelroute te lopen. Gewapend met een telefoon met QR code scanner en koptelefoon biedt deze wandeling verrassende elementen. Het Rondje van de Stad Routeboekje is voor 2,50 euro te koop bij de VVV Amersfoort of te bestellen via de website www.rondjevandestad.nl. Meer op Facebook.



Barneveldsebeek bij Stoutenburg
Afbeelding
Afbeelding
Vooral voor veel thuiswerkers is even uitwaaien in het bos of de polder deze coronadagen extra welkom.