Volgens het raadslid van Lijst Sanders wordt het tekort vooral veroorzaakt door hóe er wordt gewoond.
Volgens het raadslid van Lijst Sanders wordt het tekort vooral veroorzaakt door hóe er wordt gewoond. VVV

'Aanpak woningnood vraagt meer'

23 november 2020 om 16:25

'Met bouwen alleen komen we er niet'

PREMIUM Noële Sanders studeert op maatregelen om de woningnood in Amersfoort te lijf te gaan. De rode draad in haar plannen is: ,,Met alleen bijbouwen komen we er niet.’’ Volgens het raadslid van Lijst Sanders wordt het tekort vooral veroorzaakt door hóe er wordt gewoond.


Jeroen de Valk

Sanders haalde vorig jaar deze krant aangezien ze na een kwart eeuw vertrok bij D66. Ze begon daarna haar Lijst Sanders, teneinde meer ruimte te hebben voor haar eigen ideeën. Ze mailt naar deze krant: ,,De woningnood wordt voor het grootste deel bepaald door de toename van eenpersoonshuishoudens.’’ In 2040 zou dat aantal zijn verdubbeld.


SENIOREN Ze wijst op senioren die in een gezinshuis achterblijven, nadat de kinderen zijn uitgevlogen. Ze zouden wel willen doorstromen naar een appartement - liefst leeftijdsbestendig: gelijkvloers en voorzien met een lift - maar slagen er niet in die te bemachtigen. Intussen houden ze een woning bezet waarvan enkele kamers ongebruikt blijven.


Voorts zijn er financiële regelingen die het mensen ontmoedigt om te gaan samenwonen. Denk aan oudere partners die toch maar twee huizen aanhouden, aangezien ze AOW moeten inleveren zodra ze gaan samenwonen. Ze wijst op de gevolgen van de ‘kostdelersnorm’ en de ‘voordeurregeling’.


JONGEREN Op 24 november dient ze een motie in om de jongerenhuisvesting te bevorderen. Ze schrijft: ,,Veel Amersfoortse jongeren weten niet hoe belangrijk het is om je tijdig in te schrijven bij woningnet Eemvallei, teneinde in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. Vaak realiseren ze zich dat pas als ze na hun studie een woning gaan zoeken. Maar dan zijn ze te kort ingeschreven, ook al omdat ze meestal in een andere stad zijn gaan studeren.''

w        [Lees het volledige Premium artikel, waarin Sanders haar ideeën over huisvesting deelt, op De Stad Amersfoort.nl Premium.





Sanders stelt voor om jaarlijks aan alle 18-jarigen - Amersfoort kent er nu 2114 - een brief te sturen waarin ze worden gestimuleerd zich in te schrijven. Voorts moeten de jaren waarin ze elders op een studentenkamer woonden, worden meegeteld. Het zijn er meestal zes, dus dat tikt aan. De huidige wachttijd voor een sociale huurwoning is negen jaar.

Zo worden wel méér eenpersoonshuishoudens gecreëerd. Maar Sanders denkt ook aan het splitsen van woningen. ,,Tegenwoordig mag je als bewoner van een sociale huurwoning geen kamer verhuren, ook als je daarvoor ruimte genoeg zou hebben. Tegelijkertijd zijn er veel jongeren die een kamer zoeken.’’ Ze denkt aan een ‘win-win situatie’ als een jongere die ‘begeleid’ op een kamer woont, zich ook inzet voor de oudere hoofdbewoner.

door Jeroen de Valk

Afbeelding