Rondwegkwestie onder de loep

29 september 2020 om 16:56

Interpellatie na twijfels over betrouwbaarheid

Jeroen de Valk

AMERSFOORT Verspreidt wethouder Hans Buijtelaar onwaarheden over de westelijke rondweg? Of heeft hij altijd integer gehandeld? Deze vraag stond gisteravond centraal in het stadhuis. De Amersfoortse verkeerswethouder werd onderworpen aan een ‘interpellatie’: een op korte termijn georganiseerde ondervraging waarvoor zwaarwegende argumenten moeten zijn. De wethouder stond onder vuur als gevolg van onderzoeken, gepubliceerd in De Stadsbron. Het Amersfoortse digitale magazine wist via de Wet Openbaarheid van Bestuur een aantal documenten te bemachtigen. Hieruit zou blijken dat de wethouder passages uit notulen, correspondentie en dergelijke liet schrappen. Het betreft plannen voor een nieuwe entree van de Bernhardkazerne - wat de noodzaak tot aanleg van de rondweg vermindert.

w        [Kijk voor het actuele nieuws over de afloop van de interpellatie op De Stad Amersfoort.nl Premium.




Onderzoeksjournalist Siem Eikelenboom illustreert zijn bevindingen met screenshots van enkele documenten. Daarbij valt tevens op dat sommige namen zijn weggelakt.

Buijtelaar reageerde tot dusverre onbewogen. In een eerste reactie schrijft hij wat meewarig dat bij dergelijke onderwerpen ‘denkrichtingen, losse uitspraken of schetsen vaak leiden tot voorbarige discussies’. Hij geeft toe dat hij een kritisch rapport van een groot onderzoeksbureau niet met de raad had gedeeld. Maar dat zou dan ook ‘feitelijke onjuistheden’ bevatten. Voorts zouden bepaalde documenten slechts een conceptstatus hebben.

DE WET OVERTREDEN Kortom: de gelouterde wethouder ziet ook nu het verloop van de interpellatie met vertrouwen tegemoet. Nadat Buijtelaar al schier ontelbare hobbels heeft moeten nemen in deze rondwegkwestie, kan dit er nog wel even bij. Bij een kort overleg waarin de interpellatie werd aangevraagd, werd de VVD’er al meteen in bescherming genomen door partijgenoten. Enkele andere coalitiepartijen leken slechts voor de vorm in stemmen met een interpellatie. De democratie staat zoiets toe, vooruit dan maar. Coalitiepartner GroenLinks verzette zich ooit tegen de rondweg, maar maakte geen aanstalten het oude rondweg-verzet weer op pakken.

Dit contrasteert met de houding van enkele oppositiepartijen; in ieder geval Amersfoort2014 en Lijst Molenkamp, die de interpellatie aanvroegen. Amersfoort2014 ergerde zich eerder dit jaar al aan het uitblijven van antwoorden op rondwegvragen. De fractie wendde zich in arren moede tot juristen, die verzekerden dat het college hiermee de gemeentewet overtreedt. Meteen daarna voorzag Amersfoort2014 het college van een imposante berg huiswerk: onbeantwoorde vragen uit de afgelopen jaren. Daar zijn de ondersteunende ambtenaren weer enkele maanden mee zoet. De SP sprak van een ‘beerput’ die zich dankzij De Stadbron zou openen.

SPANNEND De oppositie weet zich gesteund door enkele burgerinitiatieven, waaronder de stichtingen Samenwerkende Groeperingen Leefbaar Amersfoort en Groen in Amersfoort. Hierin zijn burgers actief die het politieke spel door en door kennen. Maar daarmee heeft de oppositie nog steeds een minderheid in de raad. De positie van een wethouder komt pas in gevaar als een meerderheid hem laat wankelen.

Het wordt dus een spannende interpellatie. Zit De Stadsbron er helemaal naast met uit het verband gerukte ‘losse uitspraken’? En gaat Buijtelaar na dinsdagavond gewoon weer over tot de orde van de dag?

Burgemeester Lucas Bolsius meldde vanuit zijn werkkamer - hij zit in quarantaine wegens ziekte van huisgenoten - dat de gemeente in ieder geval assistentie zal verlenen bij het voorbereiden van de avond. Alle raadsleden zullen tijdig worden voorzien van alle documenten die aan de twee Stadsbron-artikelen ten grondslag lagen. De artikelen van onderzoeksjournalist Siem Eikelenboom zijn te vinden op www.destadsbron.nl onder de koppen ‘Nieuwe documenten werpen nieuw licht op rol Bernhardkazerne’ (11 september) en ‘Verplaatsing hoofdpoort Bernhardkazerne uit notulen verwijderd’ (19 september).

door Jeroen de Valk