,,Gezondheid voor alles”, zegt HVC-voorzitter Leendert Veldmeijer. ,,Daarom snap ik de beslissing wel, het raakt ons alleen erg hard."
,,Gezondheid voor alles”, zegt HVC-voorzitter Leendert Veldmeijer. ,,Daarom snap ik de beslissing wel, het raakt ons alleen erg hard." Rinus van Denderen

Maatregel treft sport hard

29 september 2020 om 13:40

'Dit scheelt een paar duizend euro per thuiswedstrijd'

PREMIUM Dat er maatregelen zouden komen, wisten de sportverenigingen in Amersfoort eigenlijk al. Maar zulke heftige? Nee, dat zagen ze niet aankomen. De kantine moet de komende drie weken gesloten blijven, er komen geen supporters langs de lijn en dat houdt in dat de clubs niet tot nauwelijks inkomsten hebben. ,,Als dit zo doorgaat, moeten flink wat clubs definitief hun deuren sluiten. Ja, wij ook…”

Jeroen van der Veer

Nee, blij werden de verenigingen in Amersfoort niet van de boodschap van premier Mark Rutte. Hij vertelde maandagavond dat er vanaf dinsdag 18.00 uur aangescherpte maatregelen gelden en dat houdt onder andere in dat een ‘derde helft’ niet meer mogelijk is. Tijdens het sporten staan er geen toeschouwers langs de kant en kunnen de sporters de komende drie weken niet naar de kantine om hun eventuele overwinning te vieren. Het is een maatregel die begrepen wordt, maar veel clubs betreuren de beslissing toch.


SPANNENDE TIJD ,,Gezondheid voor alles”, is HVC-voorzitter Leendert Veldmeijer duidelijk. ,,En daarom snap ik de beslissing wel. Alleen dit raakt ons erg hard. We zijn de kleinste voetbalvereniging van Amersfoort en moeten het hebben van onze derde helft. We hebben al niet zoveel leden en als de inkomsten van de kantineomzet verdwijnen, wordt het voor ons heel lastig.”


Donkere wolken laten zich dan al boven de voetbalvereniging zien en dat terwijl het nieuwe bestuur zijn zaakjes net goed op orde had. ,,We waren uit de rode cijfers geklommen en toen kwam corona opeens om de hoek kijken. De sluiting van de kantine moet dan niet nog eens een half jaar gaan duren, want dan ben ik bang voor het ergste scenario. Het wordt een hele spannende tijd, waarbij ik ook nog altijd een beetje op de gemeente hoop. Want op die toegezegde huurtegemoetkoming wacht ik ook nog altijd.”

w        Lees op De Stad Amersfoort.nl Premium meer reacties van verschillende sportverenigingen in Amersfoort.



[GEZELLIGHEID UIT DE SPORT,,Dit raakt alle verenigingen in de gemeente en in heel Nederland”, zegt Martijn van Veen, voorzitter van TCH (Tennisclub Hoogland). ,,Dat vind ik voor sportend Amersfoort heel vervelend, maar ik begrijp dat deze maatregelen noodzakelijk zijn. Het is helaas niet anders.”

Zijn vereniging had net geïnvesteerd in een gloednieuwe kantine en ook buiten het clubhuis deed TCH zijn best coronaproof te zijn. Zo was er een grote tent met heaters aangeschaft, maar deze warmtekanonnen blijven voorlopig uit. ,,Wij halen onze inkomsten toch het meest uit de kantine-omzet en dat valt minimaal drie weken lang weg. Natuurlijk voelen we dat. Of dit een doodsteek kan zijn voor de vereniging? Tja, voor sommige verenigingen in Amersfoort misschien wel, maar ik verwacht niet dat dit voor ons geldt. Hopelijk gaat iedereen zich goed gedragen en helpen deze maatregelen…”

De voorzitter betreurt wel het gegeven dat de gezelligheid uit het sporten gaat. ,,Naast dat sporten goed voor je is, sporten veel mensen ook voor de sociale contacten. Dat is nu niet meer mogelijk. Toch moeten we allemaal beseffen dat de overheid dit niet voor niets doet. Deze maatregelen zijn simpelweg nodig voor de gezondheid en dat staat altijd op nummer één.”


NIET KLAGEN Een van de grootste clubs van Amersfoort, korfbalvereniging MIA, vindt de genomen maatregelen meer dan logisch. Voorzitter Coen Staal was met enkele bestuursleden maandagavond na de persconferentie direct in overleg om te kijken wat juist nog wel kan. ,,We moeten niet klagen, want gezondheid is het allerbelangrijkste. Dat we daardoor omzet missen, is dan maar even zo.”

Weet je wat ik jammer vind; dat er vandaag weer flink wat sterfgevallen waren door corona. Natuurlijk kan de voorzitter makkelijk praten. Zij zijn niet zoals bijvoorbeeld HVC écht heel erg afhankelijk van de kantine-omzet, maar ook zij gaan de maatregelen voelen. ,,Dit scheelt een paar duizend euro per thuiswedstrijd. De komende periode hadden wij er twee, dus reken maar uit. Maar ik vind dat we niet naar geldzaken moeten kijken op dit moment, al snap ik dat bepaalde verenigingen daar wel toe gedwongen worden.”

De nieuwe maatregelen houden ook in dat er geen supporters meer langs de lijn mogen komen. Dat vindt het sporthart van Staal wel jammer, moet hij eerlijk bekennen. ,,Uiteraard, dat maakt sport mooi. Die emotie en gezelligheid. Maar of ik het jammer vind? Weet je wat ik jammer vind; dat er vandaag weer flink wat sterfgevallen waren door corona. Dat is jammer.”