Afbeelding
Kunstkijkroute Hoogland

Amersfoorters winnen brons op Wiskunde Olympiade

29 september 2020 om 13:59

AMERSFOORT Bij de Internationale Wiskunde Olympiade 2020 hebben Tjeerd Morsch (18) en Hanne Snijders (18) uit Amersfoort een bronzen medaille bemachtigd.


De prestigieuze wiskundewedstrijd voor scholieren zou in juli in Sint-Petersburg, Rusland, worden georganiseerd, maar werd in plaats daarvan vanwege corona afgelopen week als wedstrijd-op-afstand in alle deelnemende landen gehouden.

De achttienjarige Tjeerd Morsch ging naar het Corderius College Amersfoort en studeert nu Wiskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij scoorde maandag zestien punten.


Stadsgenoot Hanne Snijders pakte vijftien punten. Zij studeert Wiskunde en Natuurkunde aan de Technische Universiteit Delft. Hanne behaalde al twee keer brons bij de Europese Wiskunde Olympiade voor Meisjes.

De Internationale Wiskunde Olympiade is een jaarlijkse wedstrijd voor teams van zes scholieren uit ongeveer honderd landen. Leerlingen werkten, op een centrale plek in hun eigen land, op twee achtereenvolgende wedstrijddagen individueel aan in totaal zes opgaven van hoog wiskundig niveau. Op elke wedstrijddag kregen ze hiervoor vier en een half uur de tijd en voor elke opgave konden ze zeven punten verdienen.

Bij de Internationale Wiskunde Olympiade wordt aan ongeveer de helft van de deelnemers een medaille uitgereikt. Van de 616 deelnemers kregen de beste 49 een gouden medaille, de 112 besten daarna een zilveren en de volgende 155 deelnemers een bronzen medaille.


In het landenklassement eindigde Nederland op de 29e plaats van de 105 deelnemende landen.


Afbeelding