In de smalle steegjes rond de Hof zorgen geparkeerde fietsen en scooters voor onveilige situaties.
In de smalle steegjes rond de Hof zorgen geparkeerde fietsen en scooters voor onveilige situaties. Twitter @Binnenstad_org

'Veiligheid centrum in het geding'

29 september 2020 om 17:46

‘Geen doorkomen aan in steegjes binnenstad’

PREMIUM Het is een doorn in het oog voor bezoekers van de stad en volgens buurtbewoners is het wachten tot het een keer goed misgaat.


Jeroen van der Veer

In de smalle toegangswegen van en naar de Hof staat dagelijks een enorme fietsenzee waar hulpdiensten, als er een calamiteit is, volgens omwonenden niet langs kunnen. Nee, de binnenstad is volgens hen op dit moment niet veilig genoeg en dat moet snel veranderen.

Tot op heden zijn grote calamiteiten gelukkig uitgebleven, maar bewoners houden hun hart vast. Wat nou als er in hun woning brand uitbreekt; kan de brandweer dan wel snel aanwezig zijn? Het zijn vragen waarop direct met een ‘ja’ geantwoord moet kunnen worden, maar dat is hier in de Amersfoortse binnenstad niet het geval.


BEZWAREN De vele geparkeerde scooters, fietsen en bouwobstakels zijn de oorzaak van de toenemende angst. De smalle toegangswegen zijn al langer een probleem, maar de angst werd zo’n jaar geleden pas echt groot toen er in de Vijver, een van de toegangswegen naar de Hof, een schutting werd geplaatst. De schutting werd geplaatst vanwege werkzaamheden zodat er veilig geklust kan worden. Omwonenden hebben naar eigen zeggen meerdere bezwaren naar de gemeente gestuurd. Inmiddels staat de schutting er al enkele maanden en het probleem wordt volgens bewoners met de dag erger. Fietsen worden overal en nergens geplaatst,(bezorg)scooters blokkeren de wegen en voor voetgangers is er geen doorkomen aan. ,,De schutting maakt het ook nog eens onoverzichtelijk”, is de mening van omwonenden. ,,Fietsers en scooters scheuren nu vlak langs de gevels en voordeuren.” Mede door de onoverzichtelijke situatie is er in het verleden zelfs iemand tegen de schutting aangereden en in zijn val kwam hij door een ruit van een woning. Maar er zijn meer voorbeelden die aangegeven dat de situatie momenteel niet goed is.


w        Lees op De Stad Amersfoort.nl Premium het volledige artikel met daarin een reactie van de gemeente Amersfoort en over het plan van een fietsenkelder onder de Hof.



[AMBULANCE Zo is één van de bewoners (naam bij de redactiebekend) meermaals door een ambulance opgehaald. Toen is gebleken dat hulpdiensten de bewoner niet goed kon bereiken met hun voertuigen of apparatuur / brandcard.


OVERLAST EN VANDALISME De overlast van het horecapubliek, dat zich verschuilt achter de schutting om in te drinken of lachgas te gebruiken, is een wekelijks terugkerend probleem, waarbij er veel overlast en vandalisme is. Tot overmaat van ramp heeft het bouwbedrijf aangegeven waarschijnlijk meer tijd nodig te hebben dan tot 7 december, de datum die in de vergunning staat. Daardoor blijft ook de schutting langer staan. Kortom; de bewoners moeten nog lang hun hart vasthouden en hopen dat er geen grote calamiteiten plaatsvinden.


VERRE VAN IDEAAL Nee, veilig voelen de mensen rondom de Vijver zich niet en volgens hen moet er dringend iets veranderen. Die mening deelt de gemeente. Dat werd duidelijk nadat deze krant hen met de onvrede confronteerde. ,,Ik wil één ding van te voren benadrukt hebben”, zegt gemeente woordvoerder Brugt Groenevelt. ,,Wij hebben de signalen ook gehoord en zijn navraag gaan doen. Deze week hebben wij van de VRU (Veiligheidsregio Utrecht, red) gehoord dat de straat, ondanks de schutting, voldoet aan de veiligheidsnorm. Qua dat is de veiligheid dus niet in gevaar.” Toch beaamt Groenevelt wel dat de situatie verre van ideaal is. Ook de gemeente ziet de situatie dolgraag anders: ,,Dit alles is zeker niet ideaal en het oogt rommelig. Er was altijd al wel overlast maar het is toegenomen; dat merken wij ook. We hebben de schutting al dertig centimeter naar binnen laten plaatsen, maar blijkbaar is dit niet voldoende.”


FIETSENKELDER Hoe vervelend ook, de gemeente denkt niet op korte termijn iets te kunnen veranderen. Wel worden er vaker handhavers ingezet om eventueel fietsen/scooters te verwijderen en zal de straat nog meer in de gaten gehouden worden. De angst bij bewoners zou dus nog minimaal tot en met het einde van dit kalenderjaar blijven, maar daarna? Blijft er een fietsenzee in de smalle straatjes? Waarschijnlijk niet, want achter de schermen wordt gesproken over een fietsenkelder onder de Hof. ,,Ons oudste plein met de steegjes is in al zijn charme natuurlijk nooit ontworpen als fietsknooppunt. We juichen het toe dat mensen de auto’s laten staan en met de fiets naar de binnenstad komen, maar het klopt: het zorgt nu voor uitdagingen. Al eerder is geopperd om op de lange termijn een stalling onder de Hof te realiseren. De echte discussie daarover zouden we graag beginnen. Maar we komen eerder met snellere en andere oplossingen, want zoals het nu is moet geen permanente situatie zijn.”


GEZOND VERSTAND Aan welke snellere oplossingen wordt gedacht, laat de gemeente nog even in het midden. Wel roepen zij de bezoekers van de stad op hun gezonde verstand te gebruiken: ,,De puzzel is ingewikkeld en die moeten we met z’n allen leggen. Een fietsenkelder is niet zo 1, 2, 3 gerealiseerd. Daarom wil ik de mensen vragen hun fiets op een juiste plek neer te zetten. Als die er niet blijkt te zijn moeten wij een tijdelijke fietsenstallingen realiseren. Maar fietsen neerzetten in de Vijver? Nee, doe dat nou niet en help de bewoners van de binnenstad hun veiligheidsgevoel terug te krijgen”, benadrukt Groenevelt.