Droog

28 september 2020 om 15:46

Met je rug naar Huis Randenbroek (in het gelijknamige park) zie je ze staan: een paar verdroogde naaldbomen. Dode tekenen van wat in heel Nederland aan de orde is: verdroging. Maar ook daarbuiten. Op grote schaal. Wie door de Ardennen rijdt, door het oorspronkelijk zo natte Oost-Frankrijk, heeft het moeten zien: grote groepen naaldbomen die het loodje hebben gelegd. Door de droogte hebben de bomen weinig weerstand tegen de insecten als de ‘Letterzetter’, een kevertje dat zich in heel Europa zich tegoed doet aan naaldbomen. In ons land zijn meerdere provincies al aangetast. Het zal niet lang meer duren of ook de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug zijn aan de beurt. Een gouden tip: maak nu uw laatste mooie foto’s, voordat het kevertje toeslaat.


Een artikel in ‘Mijn Utrechts Landschap’ (herfst 2020) probeert de lezer niet af te schrikken met de optimistische kop: ‘Samen overwinnen we de droogte’. Maar wie vervolgens doorleest, zinkt de moed in de schoenen: ‘Vroeger vond je op de flanken van de Heuvelrug grondwater op een centimeter of vijftig, tachtig misschien. Tegenwoordig moet je een paar meter diep (…). Maak als eeuwenoude eik maar eens die omschakeling met je wortelstelsel.’ Dat zegt boswachter Joris Hellevoort.


De bosbranden in Californië, een handvol orkanen tegelijk, de hardnekkigheid van het Covid-19-virus, die droogte. Het heeft allemaal niets met elkaar te maken.


Of moet je zeggen: het komt nu allemaal tegelijk omdat wíj er iets mee te maken hebben. Door het gedrag van al die mensen, vooral de rijke mensen, is het leefmilieu uit zijn balans gebracht. De atmosfeer en het aardoppervlak, de kwetsbare leefruimte waarmee we het moeten doen - sámen moeten doen - wordt nog steeds gezien als wingewest, onuitputtelijke bron voor een lekker leventje. Nogmaals boswachter Joris Hellevoort: ‘Op een bepaald moment kom je dan op een omslagpunt en wordt ineens zichtbaar wat we jaren niet hebben gezien… Op een dag kunnen we niet meer zomaar de kraan opendraaien voor een slokje drinkwater.’


Van mij hoeft u het niet aan te nemen. Maar luister naar de boswachter.


Paul van der Harst


Eerste lustrum ‘Martinus Verbindt Hoogland’

AMERSFOORT Op zondag 4 oktober vindt het eerste lustrum plaats van ‘Martinus Verbindt Hoogland’. Het evenement wil ,,de vele bewoners die de Hooglandse omgeving rijk is” verbinden door hun gastvrijheid tonen, aldus de organisatie. ,,De groep enthousiastelingen die samen de werkgroep ‘Martinus Verbindt Hoogland’ vormt, geeft een bredere invulling aan het jaarlijkse dankfeest voor de oogst. Het is de bedoeling om hiermee ‘de kerk uit te gaan’, de wijken in, en aansluiting te zoeken bij thema’s die aanspreken, zoals duurzaamheid en creativiteit.” Meer informatie via martinus-verbindt-hoogland.nl.