,,Wij willen met ouderen in gesprek over wat de coronacrisis voor hen betekent.”
,,Wij willen met ouderen in gesprek over wat de coronacrisis voor hen betekent.” Anna Walsma

‘Houd afstand, raak me aan’

28 september 2020 om 15:43

MIDDEN IN DE WEEK


De coronacrisis raakt iedereen en zet mensen op afstand van elkaar. Wat betekent dit ‘nieuwe normaal’ voor ons en hoe wordt deze tijd ervaren bij het ouder worden? Twee gespreksochtenden in de Bergkerk bieden gelegenheid om daarover van gedachten te wisselen. Anna Walsma sprak met initiatiefnemers Jan van Baardwijk, predikant van de Bergkerk en René Rosmolen, geestelijk verzorger bij Beweging 3.0. en het St. Pieters en Bloklandsgasthuis.


[Waarom deze gespreksgroep?

Rosmolen: ,,Deze crisis confronteert ons met onze kwetsbaarheid. Wij willen met ouderen in gesprek over wat dat voor hen betekent. De afgelopen tijd is veel gezegd over kwetsbare mensen en over ouderen. Opvallend genoeg is er nog niet gesproken met ouderen zelf, ik begrijp dat de premier dat nu gaat doen. De crisis is in maart begonnen, het is nu eind september en nu wordt dus pas het gesprek met de ouderen gevoerd.”


Van Baardwijk: ,,Onze insteek is dat ouderen niet alleen onderwerp van gesprek zijn, maar het gesprek zelf voeren. Die aanpak kenmerkt het project ‘Onder de Vijgenboom, zin in de ouderdom’ waar deze ochtenden deel van uitmaken.”


[Waar zijn jullie nieuwsgierig naar?

Van Baardwijk: ,,Ik ben heel benieuwd hoe ouderen deze tijd beleven. Wat geeft deze tijd ze te denken? Ouderen hebben een lang levensverhaal, ze kunnen op veel terugzien. Hoe komt deze crisis dat verhaal binnen? Misschien kunnen wij in deze tijd ook leerling van de ouderen zijn.”


Rosmolen: ,,Deze oudere generatie heeft al heel wat beleefd, ik ben benieuwd hoe ze dit wegen. Ik hoor ouderen wel relativeren, zij hebben de oorlog tenslotte nog meegemaakt. Er zit een soort weerbaarheid en taaiheid bij de ouderen. En er zijn ouderen die kwaliteit van leven belangrijker vinden dan risico’s vermijden. Liever aanraken en dan misschien maar ziek worden dan afstand houden.”


[Voor wie zijn de ochtenden bedoeld?

Van Baardwijk: ,,Voor alle ouderen. ‘Onder de Vijgenboom’ biedt een plaats van ontmoeting en reflectie in maatschappelijk verband, maar ook van vitalisering en empowerment. Sinds maart worden ouderen vooral als slachtoffers en als kwetsbaar gezien; daar stellen wij de eigen waarde en de kracht van ouderen tegenover.”


De gespreksochtenden Houd afstand, raak me aan' vinden plaats op 6 en 13 oktober. Opgave: r.rosmolen@casema.nl.