Monique (links) en Rachida (rechts) wandelen al vijftien jaar samen door Nieuwland.
Monique (links) en Rachida (rechts) wandelen al vijftien jaar samen door Nieuwland. Afke van der Zwaard

Twee vrijwilligsters in Nieuwland

28 september 2020 om 11:57

Ze zijn overal in Nieuwland; mensen die wijkbewoners helpen


NIEUWLAND Wijkgenoten die hun vrije tijd willen steken in het helpen van wijkgenoten en die van hun wijk een plek willen maken waar het fijn is om te wonen. In onze Nieuwlandse column willen we regelmatig deze mensen even in het zonnetje zetten.


Je kunt ze elke week tegenkomen, met een grijper in de hand pakken ze alle frommeltjes en afvaldingetjes op, die door een ander zijn achtergelaten.
Monique en Rashida wandelen al vijftien jaar samen door de wijk Nieuwland. Eerst gewoon om samen lekker te lopen maar de laatste jaren ook om afval op te ruimen dat ze tegen komen. Buiten zijn is fijn, het is nog fijner als het schoon is en daar willen ze graag een bijdrage aan leveren.


Hans Hijne

MONIQUE ,,Het is leuk om te doen, het gaat niet om complimenten krijgen, liever niet zelfs, maar juist om anderen te inspireren, een beetje op te voeden." Onbewust wordt men zo bewust gemaakt en dat maakt de twee vriendinnen vrolijk. Monique vindt de zorg in de wijk erg belangrijk, zij wenst dat mensen naar elkaar omkijken. Om daaraan bij te dragen hielp ze mee met het opzetten van activiteiten in het Wij-atelier, dat is nu de wijkboerderij. Ze was actief aanwezig bij de inloopochtenden en de Lady’s lounge met als doel om mensen te verbinden.


MENSEN SAMENBRENGEN Toen de wijkboerderij kwam is Monique ermee gestopt. Ze wilde verder. Een seats to meet-locatie, Peer!, bood haar de kans om door te gaan. Daar kun je haar vinden als gastvrouw, of liever gastpeer, maar liever geeft ze het geen naam. Wat ze dóet is veel belangrijker, zorgen voor een fijne plek, waar rust is en plaats voor mooie gesprekken. Iedereen is bij Peer! welkom, er is ruimte en je mag er gebruik van maken. Monique heet je welkom en zorgt voor alles wat je nodig hebt.


RASHIDA Het wandelen is voor Rashida een middel om de wijk en de mensen te leren kennen. Ze wil graag een bijdrage aan de gemeenschap leveren en vindt dat iedereen dat zou moeten doen. Toen haar kinderen jong waren hielp Rashida veel mee op school met bijvoorbeeld schoonmaken, thema’s uitwerken en als schoolbrigadier hielp ze de kinderen oversteken. Met een buurvrouw ging ze meer doen voor die leeftijd.


SCHATKAMER In de herberg werd de Schatkamer opgezet. De bedoeling daarvan was om kinderen hun schatten te laten ontdekken. Er werden verhalen verteld waarmee kinderen bewust werden gemaakt wat hun positieve eigenschappen, hun deugden, hun talenten zijn. Met o.a kleurplaten, kunst, het beschilderen van stenen werd de kinderen het belang van zelfdiscipline bijgebracht, werd omzien naar elkaar besproken en pestgedrag gestopt. Rashida heeft die ideeën niet alleen van zichzelf. Ze volgde trainingen over opvoeding van kinderen. Ze leerde bij kinderen het gedrag of de eigenschap die je wil zien, te benoemen. Ze leerde om goed gedrag te benadrukken en niet te reageren op ongewenst gedrag.

De levenswijze die Rashida voorstaat, je staat altijd in dienst van de gemeenschap, vindt ze terug in de Bahá’i-beweging. De gelijkwaardigheid van mensen staat daar centraal. Geven zonder wat terug te verwachten, dat trekt Rashida aan.


NIEUWLAND BRUIST In de oprichting van Nieuwland Bruist vonden de twee vriendinnen elkaar weer. Die naam houdt veel in. Eigenlijk hoort alles wat in Nieuwland gebeurt bij Nieuwland Bruist. Het hoort bij elkaar en kan elkaar beïnvloeden. Dat geeft een sneeuwbaleffect, het een zorgt er voor dat het andere mogelijk wordt, er ontstaat iets nieuws. Daarom is het belangrijk om te weten wat er allemaal in de wijk gebeurt. Dat is niet gemakkelijk. Mensen worden ouder en de maatschappij verandert. Het wordt makkelijker aan elkaar te denken, elkaar te ondersteunen, als je weet wat er speelt en elkaar beter kent.
Daarom ook is dat wandelen en het netjes houden van de wijk zo belangrijk voor Monique en Rashida. Want het is fijn om elkaar op straat te ontmoeten, te begroeten en te zien.


Dit artikel is door Nieuwlanders geschreven. Heb jij een leuk verhaal over Nieuwland of vind je het leuk om een keer over een Nieuwlands onderwerp te schrijven, stuur een mail naar nieuwlandsnieuws@gmail.com].