'Juridische dwang niet mogelijk'

1 september 2020 om 16:42

'Wettelijke taak om het college te volgen en te controleren'

p        1

Stoelinga ziet dit bedrag graag gespecificeerd maar kreeg die specificatie nooit.


Een nóg heter hangijzer is de westelijke rondweg. Stoelinga zegt aanwijzingen te hebben dat de aanleg ervan overbodig is, maar ook in dit dossier lukte het hem niet om bevredigend met het college van gedachten te wisselen.


POLITIEK OORDEEL Het raadslid schreef al enkele maanden terug aan de verslaggever dat de oppositie ‘stelselmatig geschoffeerd’ wordt. Een citaat: ,,Amersfoort is hard op weg een ondemocratische stad te worden.’’ Verkeerswethouder Hans Buijtelaar liet destijds weten in een collegebericht waarom hij niet op alle rondweg-vragen wil ingaan: ,,Het college heeft moeten concluderen dat hier niet meer zozeer sprake is van een technische uitwisseling van gevraagde informatie vanuit de gemeentelijke organisatie naar de gemeenteraadsleden maar dat vooral het politieke oordeel over de aanleg van de Westelijke Ontsluiting een rol speelt.’’

Bepaalde fracties zouden vooral uit zijn op het vergaren van munitie tégen die rondweg. Stoelinga vindt het zijn goed recht om te blijven doorvragen; het is als raadslid zijn wettelijk taak om het college te volgen en te controleren.


HOOGLERAAR Hij kreeg nu zijn gelijk dankzij enkele geconsulteerde deskundigen: de juridische specialist Olaf Schuwer en hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans. Hun reactie luidt: beantwoording kan alleen achterwege blijven als het ‘openbaar belang’ in het geding komt. Daarvan zou in deze gevallen geen sprake zijn.
Er zal na het zomerreces een oriënterende ronde worden georganiseerd over de informatieplicht van het college. Stoellinga hoopt dan de wethouders te kunnen overtuigen. Het is niet duidelijk wat hij nog kan ondernemen als het college onvermurwbaar blijkt. Schuwer denkt dat juridische dwang niet mogelijk is; Stoelinga zou enkel nog meer op het college kunnen inpraten.