Respect voor elkaar maar ook heel veel plezier samen.
Respect voor elkaar maar ook heel veel plezier samen. Pencak Silat

Pencak Silat Amersfoort bestaat 30 jaar

2 september 2020 om 12:11

'Festival in De Bron'

AMERSFOORT De Persaudaraan Rumpun Setia Hati-vereniging heeft een levendige geschiedenis van inmiddels dertig jaar. Voorzitter Michael Waldow is al die jaren al de spil in de vereniging. Hij is dan ook de grondlegger van de Amersfoortse vechtsportvereniging.



Arnoud J Spaaij

Michael Waldow is uitstekende ambassadeur voor de Indonesische vechtsport Pencak Silat. ,,Wij beoefenen in onze vereniging de stijl Persaudaraan Rumpun Setia”, legt Waldow geduldig uit aan het begin van het gesprek over zijn geliefde hobby. ,,Iedere streek in Indonesië heeft zo een eigen variatie met een eigen naam. Persaudaraan Rumpun Setia staat voor een broederschap, een groep met een trouw hart. Pencak Silat is een vechtsport maar omvat ook meditatie, concentratie en sierlijke beweging.” Met enkele kernwoorden probeert Waldow duidelijk te maken wat het allemaal inhoud. Al snel blijkt dat veel omvattender dan het in eerste instantie lijkt.
,,We trainen op twee avonden in De Bron verdeeld over een groep jeugd tot 14 jaar en een groep ouderen. Ja, iedereen van elke leeftijd kan Pencak Silat beoefenen. We bouwen met trainen alles geleidelijk op. Wedstrijden bestaan ook uit diverse oefeningen, in traditionele kleding, individueel en ook met twee personen. Dat zijn de onderdelen Tunggal en Ganda waar je met bijvoorbeeld een stok bewegingen moet maken. Regu is het onderdeel in sportkleding waar je met drie personen synchroon beweegt. Tanding is het onderdeel van de wedstrijd waar je echt tegenover elkaar vecht. Het is echt een erg leuke hobby waar je veel in kwijt kan.”
Pencak Silat is voor Waldow wel iets meer dan een hobby. De vijftiger beoefent al het grootste deel van zijn leven de sport en reisde meermalen naar Indonesië naar zijn leermeester Pa Imron. Het was een mooi tijd waarin hij letterlijk als een soort Karate Kid sliep in een kamer met houten vloer en waar op spartaanse wijze kennismaakte met de Indonesische cultuur. Waldow behaalde ook zijn diploma’s om les te geven en was coach van het Nederlands team op de WK’s in Penang en Singapore.
Het dertigjarige bestaan van de vereniging wordt 17 oktober met een festival gevierd in De Bron. ,,We moeten het 1 oktober nog definitief beslissen maar we hopen toch dat we een dag hebben die coronaproef is met demonstraties en zusterverenigingen.” Via Kies je Sport van SRO kan je op 11, 18, 25 september en 2 oktober elke vrijdag om 19:00 uur in De Bron kennismaken met Pencak Silat.