Frank Oppedijk doet mee aan het wereldkampioenschap kunstfluiten en is doorgedrongen tot de laatste 25 van de wereld.
Frank Oppedijk doet mee aan het wereldkampioenschap kunstfluiten en is doorgedrongen tot de laatste 25 van de wereld. Still

'Tijd voor iets luchtigs'

1 september 2020 om 11:58

Amersfoorter hoopt ‘fluitend’ wereldkampioen te worden

Jeroen van der Veer

PREMIUM De Amersfoorter Frank Oppedijk heeft wel honderd keer moeten uitleggen wat kunstfluiten inhoudt. De 34-jarige doet mee aan het wereldkampioenschap kunstfluiten en is doorgedrongen tot de laatste 25 van de wereld. Deze week wordt duidelijk of Amersfoort straks een nieuwe wereldkampioen in de stad heeft wonen. ,,Het was altijd een bucketlist-dingetje voor mij.”


Zelf moet de dertiger er ook wel om lachen. Hij was altijd al bezig met muziek en heeft van zijn hobby zijn beroep kunnen maken. De muzikant had dus al een flinke rugtas met muzikale bagage en daarbij zoekt Oppedijk altijd ludieke dingen op om toe te passen. Zo organiseerde de pianist in het verleden een klassiek concert en kwam daarbij in contact met kunstfluiter Geert Chatrou. ,,Dat vond ik zó gaaf, dat ik dit ook ooit wilde doen. Ik floot altijd al wel, maar nooit echt serieus. Wist ik veel dat ik dit blijkbaar goed kon.”

CORONA BIEDT KANSEN Chatrou, drievoudig wereldkampioen kunstfluiten, overtuigde de inwoner van Amersfoort ook eens mee te doen aan het WK. Toch was er één probleem: de kampioenschappen waren altijd aan de andere kant van de wereld. Tot corona de zaken veranderde en er dit jaar een online competitie kwam. ,,Dit was mijn kans”, blikt Oppedijk terug. ,,Chatrou zei al vaker dat ik mee moest doen en nu werd de drempel ook nog eens verlaagd. Het voelde een beetje als een kans die ik niet kon laten liggen.”


Bij het kampioenschap fluiten deelnemers zo professioneel mogelijk liedjes met hun lippen. Toch was de grote vraag: welk liedje wordt ingestuurd? Oppedijk koos voor het klassieke nummer Chiquilin De Bachin van tangocomponist Astor Piazzolla. ,,Ik houd van klassiek en ik wilde niet zomaar een willekeurig liedje fluiten. Ik wil mensen raken; ontroeren zelfs. Als je mij vraagt hoeveel takes ik heb opgenomen, zal het antwoord 25 zijn. Steeds ging het beter en uiteindelijk was ik tevreden met het opgenomen filmpje.”

w         [Lees het interview, met daarbij een video opname van Oppedijk, op destadamersfoort.nl.



ENIGE NEDERLANDER Zijn beeld- en geluidsopname werd ingestuurd en al snel werd duidelijk dat de concurrentie groot was. Er kwamen 131 inzendingen en Oppedijk bleek de enige Nederlander. ,,Tja, het is nou ook niet iets wat iemand iedere dag doet”, zegt hij lachend over de aanmeldingen uit Nederland. ,,Je hoort er eigenlijk vrijwel niemand over en dat maakt het voor mij ook zo leuk.”

Toen de video eenmaal was ingestuurd, kwam niet veel later het positieve bericht. Oppedijk zat bij de laatste 25 en maakt daardoor nog altijd kans op de wereldtitel. Wel moet hij strijden tegen zes voormalig wereldkampioenen en toch ziet hij mogelijkheden: ,,Ja, zeker. Ik ben ook muzikant en probeer er enorm veel gevoel in te leggen. Ik wil iets losmaken bij mensen. Dat is ook wat ik als feedback terugkrijg van personen die de video bekijken: mensen vinden het echt mooi. Dat vind ik persoonlijk een heel mooi compliment.”


BEHOEFTE AAN IETS LUCHTIGS Toch komt er veel meer bij kijken, weet ook de inwoner van Amersfoort. Echt goed kunstfluiten kan niet iedereen. ,,Natuurlijk moet het zuiver klinken, maar het gaat ook om je bereik. Hoe hoog of laag kan je fluiten? Daarnaast wil je ook een boodschap overbrengen en dus moet je met diverse aspecten spelen. Klinkt eenvoudiger dan dat het is, hoor.” Het fluitvirus heeft hij inmiddels ook overgedragen aan zijn twee dochters (van 7 en 4 jaar). Zij zagen papa muziek met zijn lippen maken en zijn ook gaan oefenen. ,,Ik moet eerlijk zeggen dat ze dit nog goed kunnen ook. Tja, ze horen mij vaak en proberen mij dan na te doen hé?! Je kan het echt aanleren en dat is grappig om te zien en te horen.”

Inmiddels is Oppedijk druk bezig met zichzelf promoten. Hij moet en zou de wereldbeker naar Amersfoort halen en daarom schreef hij persberichten naar diverse media. Zijn kunsten zijn inmiddels al op tig radiostations te horen geweest en ook de nationale televisie weet hem te vinden. Jinek en Hart van Nederland zijn daarvan goede voorbeelden. ,,Het is wel geinig hoe dit wordt opgepakt. Het is blijkbaar toch iets unieks en mensen hebben in deze vervelende tijd, waarin corona het hoofdonderwerp is, toch behoefte aan iets luchtigs.”

Het media-offensief is dan ook niet voor niets. Zo heeft Oppedijk stemmen nodig om daadwerkelijk kampioen te worden. Deze tellen voor een groot gedeelte mee en ook de jury gaat de 25 overgebleven deelnemers beoordelen. ,,Ik denk stiekem wel dat ik bij de top drie van de jury zit en dus is het van belang dat ik ook bovenaan eindig bij de stemmen. Momenteel sta ik daar, maar ik word op de hielen gezeten door anderen. Hoe vaak ik de ranglijst al heb gerefresht? Haha,echt heel vaak. Het werkt verslavend en het is leuk om te zien hoeveel stemmen er bij komen nadat er ergens in de media aandacht aan wordt besteed.”

door Jeroen van der Veer