Anja Legemaat, initiatiefneemster voor een AED in de wijk, kreeg samen met de bewoners een bijdrage uit het Buurtbudget.
Anja Legemaat, initiatiefneemster voor een AED in de wijk, kreeg samen met de bewoners een bijdrage uit het Buurtbudget. rob croes

Initiatieven en subsidies in de wijk

1 september 2020 om 16:22

Heb jij een idee/initiatief voor jouw buurt?


NIEUWLAND Wat leuk! Wist je dat er voor vele ideeën en initiatieven vanuit de gemeente Amersfoort Buurtbudget ter beschikking wordt gesteld? Wist je dat er een subsidieregeling van indebuurt033 is waar jouw idee mogelijk voor in aanmerking komt en dat Bewoners033 je kan ondersteunen bij je initiatieven?


Jan Huurdeman

Dat maakt je vast nog enthousiaster om aan de slag te gaan met jouw idee! ,,Er is geld, ondersteuning en advies om jouw idee voor je buurt/wijk te realiseren, maak er gebruik van!” Jan Huurdeman, buurtbestuurder van Nieuwland: ,,Vaak hoor ik dat bewoners niet weten welke mogelijkheden er in Amersfoort zijn om ideeën/initiatieven te realiseren. Graag wil ik daar meer bekendheid aan geven. Met name voor initiatieven die gaan over het vergroten van de leefbaarheid van je straat, buurt of wijk, is er het buurtbudget”.


BUURTBUDGET De gemeente stelt jaarlijks voor iedere wijk in Amersoort geld beschikbaar om buurtinitiatieven te ondersteunen. Elke wijk heeft een eigen buurtbudget. Heb je een plan dat ten goede komt aan de hele wijk of aan een groot aantal wijkbewoners? Heb je zin in een straatfeest(corona proof) of heb je een heel ander evenement voor de wijk in gedachte? Wil je iets doen aan de aankleding van je straat of gaat je hart sneller kloppen van een voetbaltoernooi voor jongeren in de wijk? Doe dan een aanvraag voor een financiële bijdrage uit het buurtbudget.


INITIATIEVEN Mede dankzij het buurtbudget zijn de afgelopen tijd de volgende mooie initiatieven gerealiseerd:

-AED: Er zijn diverse AED’s geplaatst op openbaar toegankelijke plekken in de wijk.

-Koken voor ouderen:

Door de corona-maatregelen dreigden steeds meer ouderen ondervoed te raken. De laatste maanden bereiden vrijwilligers van Beytna wekelijks een heerlijke maaltijd voor de ouderen in onze wijk.


SUBSIDIE INDEBUURT033 Goede ideeën die bijdragen aan de doelen uit de wijkplannen kunnen hiermee worden gefinancierd. Iedere wijk heeft namelijk een eigen wijkplan met doelen voor een sociale en leefbare wijk. Voor Nieuwland zijn deze doelen o.a. :vitaal zijn, praktisch hulp, plekken en activiteiten voor jongeren en wijkcommunicatie . De ideeën voor het plan komen van zowel inwoners, vrijwilligers als professionals die in de wijk werken. Jaarlijks wordt het wijkplan opnieuw vastgesteld en goedgekeurd door de gemeente.


TOT STAND GEKOMEN Dankzij de subsidie van Indebuurt033 is bijvoorbeeld gerealiseerd:

-Kinderrestaurant. Voor basisschool kinderen. Kinderen koken onder begeleiding een maaltijd die ze samen met een van hun aanwezige ouder/verzorger eten.

-50ToGo. 50+ zonder werk? Vergroot je kans op werk. Een netwerk waar mensen een steun voor elkaar zijn. Door inspiratie, positiviteit, ideeën, helpen, luisteren, leren en doen.

BEWONERS033 Bewoners033 ondersteunt alle bewoners met initiatieven om Amersfoort nog mooier en prettiger te maken. Bewoners033 is er voor al die mensen die bij het starten of doorzetten van een initiatief behoefte hebben om met andere initiatiefnemers van gedachten te wisselen. Bewoners033 probeert ook de samenwerking te versterken tussen bewoners met initiatieven, het gemeentebestuur (college, gemeenteraad en ambtenaren)ondernemers en werknemers die zich vanuit andere organisaties beroepsmatig inzetten voor Amersfoort.


Dat gebeurt door het organiseren van bijeenkomsten als de broedplaats, de burgerborrel ,een maandelijks inloopspreekuur en door mensen die wat langer willen sparren in contact te brengen met een ervaren initiatiefnemer.

,,Kortom… Zo maken we met jouw idee/initiatief Amersfoort nog mooier, leefbaarder, leuker en veiliger”, aldus Huurdeman.


Meer informatie over het aanvragen van buurtbudget voor Nieuwland http://www.onsnieuwland.nl/.

Voor andere wijken van Amersfoort: www.amersfoort.nl/buurtbudget.

Meer informatie over het aanvragen van subsidie en over de wijkplannen: https://www.indebuurt033.nl/bewonersinitiatief/ondersteuning-bewonersinitiatief.

Meer informatie over ondersteuning door Bewoners033: https://bewoners033.nl/.


Dit artikel wordt aangeboden door communicatiewerkgroep Nieuwland.

[Heb je een idee voor een verhaal of wil je zelf ook schrijven? Mail ons: nieuwlandnieuws@gmail.com.