Geduld

1 september 2020 om 09:42


Heel veel uitdrukkingen zijn enorme clichés. Je hoort ze en denkt: Ja hoor, dat weten we al wel! En toch… die uitdrukkingen zijn natuurlijk ontstaan omdat ze zo waar zijn. Een waarheid bevatten die al levens lang meegaan. Die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Van die zinnen die je opa of oma hadden kunnen zeggen en je ouders zeiden. Uitdrukkingen die je opeens zelf in de mond neemt. Waar je bijna van schrikt als je het jezelf hoort zeggen tegen je kinderen. Alsof je dan plotseling ontdekt dat je op leeftijd bent gekomen.

“Geduld is een schone zaak”

Ik hoor het mezelf zeggen. Want het blijkt nodig te zijn. Niet alleen thuis in het gezin als het iemand even niet snel genoeg gaat of niet zint. Maar het is ook nodig in onze maatschappij, in onze kerken. Want ons geduld lijkt op. We hebben er geen zin meer in. We hadden zo gehoopt dat na de zomervakantie toch alles wel weer ‘gewoon’ of ‘normaal’ zou zijn. Gewoon terug naar het leven zoals we dat vorig jaar kenden. Geen gedoe over onderlinge afstand, gedoe over ventilatie, gedoe over niet of weinig zingen in de kerk, gedoe over feestjes, gedoe over bezoekregelingen van opa of oma. Al dat gereserveer in restaurants, al die mondkapjes op en al dat thuiswerken. Het zou toch wel voorbij zijn na de zomervakantie!? Maar de realiteit is anders. Heel anders.

Dus oefenen we ons in geduld. Dat blijkt echter niet mee te vallen. Maar… geduld is een schone zaak, zeggen we dan. Geduld, of in ouder taalgebruik ‘lankmoedigheid’, is in de Bijbel een vrucht van de Geest van God. Iets dus wat je als mens cadeau krijgt. Iets van God zelf nota bene. Dat je ‘lang van moed’ wordt. Dat is bijzonder: je krijgt dus moed voor de langere termijn. Moed om met mensen om te gaan die ongeduldig zijn. Moed om met jezelf om te gaan als je het even niet meer ziet zitten. Moed om te dealen met alles waarvan je denkt: daar valt toch eigenlijks niets schoons of moois aan te ontdekken?

Veel geduld gewenst de komende tijden, hoe die er ook uit komen te zien. En als de moed je soms in de schoenen zakt? Heb lief! En vraag gerust aan God om wat geduld! Geen idee hoe je dat doet? Zoek eens een gelovig mens in je omgeving of loop eens een kerk binnen (ze hebben allemaal wel weer diensten, met gastenplekken: die je niet hoeft te reserveren). Wie weet, kom je dan samen verder in die schone zaak!

Vincenza La Porta

Samen bidden voor stad en land


AMERSFOORT Op de vooravond van Prinsjesdag vindt op maandag 14 september om 19.30 uur in de St.-Joriskerk de jaarlijkse Kroonbede plaats. Deze wordt georganiseerd door de Raad van Kerken Amersfoort. Er wordt gebeden voor de overheid in haar verantwoordelijkheid voor ons land. Naast Bijbellezing, zang en voorbede is er een overdenking. Vanwege corona vraagt de organisatie bezoekers zich aan te melden via secretaris@raadvankerkenamersfoort.nl, met vermelding van e-mailadres en telefoonnummer.