Neeltje Rietveld: ,,Het was wel wennen aan elkaars spiritualiteit.”
Neeltje Rietveld: ,,Het was wel wennen aan elkaars spiritualiteit.” Dick Westerveld

‘Kerkblad moet verbindend zijn’

1 september 2020 om 09:39

BRUGGENBOUWERS



Kerkblad Drieluik van de Protestantse Gemeente Amersfoort ligt tien keer per jaar bij zo’n drieduizend adressen op de mat. Hoe zorg je dat zo’n blad impact heeft? Anna Walsma vroeg het scheidend eindredacteur Neeltje Rietveld.


[Wie ben je en wat doe je?

,,Ik ben Neeltje Rietveld, ik heb Nederlands en Theologie gestudeerd en ik werk als redacteur. In september neem ik afscheid als eindredacteur van Drieluik en word ik predikant in Leusden.”


[Welke ontwikkelingen heb je gezien bij Drieluik?

,,Toen ik begon bij Drieluik was ik verrast dat het lezersbereik groter was dan ik dacht. Mijn foto stond bij het stukje van de redactie en bekenden uit mijn straat spraken me daar op aan. Nooit geweten dat zij ook bij de kerk hoorden! We zijn eerst gaan kijken naar de lay-out; wat is de uitstraling van het blad, wat willen we ermee? We gingen ons meer richten op de mensen aan de rand, met artikelen die wat algemener zijn en veel beeld. Ons doel was mensen te verleiden om het blad open te slaan, zodat ze verder bladeren.


Passende beelden vinden bij de teksten is overigens een lastige klus, vooral voor de voor- en achterkant. Beelden moeten de sfeer pakken, maar je wilt geen clichés. Zo heb ik vorig jaar een foto van een bord spruitjes op de cover van het nummer over “groen geloven” gezet. Daar kreeg ik veel reacties op.


We proberen vooroordelen te slechten met een kerkblad waarvan mensen kunnen denken: ‘hé, dit ziet er leuk uit, en ze hebben het over vragen die ik ook heb.’


Verder zijn we toegegroeid naar een brede redactie, met leden uit alle kerken in de Protestantse Gemeente Amersfoort. Een kerkblad moet verbindend zijn, vind ik. Het was wel wennen aan elkaars spiritualiteit. Door de inbreng van diverse redactieleden is het accent van het blad wat verschoven van kerknieuws naar spiritualiteit, met positieve verhalen over echte mensen en met oog voor alle verschillen die er zijn. Dat proberen we in balans te houden met aandacht voor wat er gebeurt in de kerken.”


[Zie je ook kansen voor een blad als Drieluik?

,,Samenwerking met andere kerkbladen, zoals Lopend Vuur, zou een kans zijn. Of één keer per jaar een speciale editie voor de hele stad, in samenwerking met de Raad van Kerken. Dat vraagt out of the box-denken. Leuk voor de stad en goed voor het blad.”