Afbeelding
Jeroen van der Veer

Terugblik op inzet van arrestatieteam in pand op De Wieken

7 juli 2020 om 13:33

Jeroen van der Veer

PREMIUM Toen de eigenaar van het pand aan De Wieken donderdagochtend naar zijn zaak reed trof hij daar een zwaarbewapend arrestatieteam. Toen hij, met trillende handen, bekend maakte wie hij was, werd hij verzocht in verband met het onderzoek te vertrekken. Nu, enkele dagen later, blikt hij terug. ,,Kijk, hier hebben ze een gaatje geboord om met een cameraatje in de wand te kijken.” w Lees op destadamersfoort.nl het premiumverhaal met daarin een uitgebreid interview met de eigenaar van het pand.

We spreken de eigenaar van het gigantische pand twee dagen na de inzet van het arrestatieteam. De schade is nog duidelijk te zien; de kapotgereden deur kan iedereen vanaf de buitenkant zien, maar binnen de muren van de loodsen zijn nog meer ‘sporen’ zichtbaar. Eén ding is duidelijk: de politie deed hier niet zomaar een inval en op social media gonst het dan ook van de geruchten. Juist daarom wil de eigenaar zijn verhaal vertellen.

AUTOMATISCHE WAPENS Terug naar donderdagmorgen. De eigenaar van Timmerman Transport was in diepe slaap toen hij wakker werd van het geluid van een helikopter. Het was 06.00 uur in de ochtend en omdat er wel vaker een heli bij het klaverblad vliegt, negeerde hij het lawaai. Ook een gemiste oproep om 06.15 uur kon wel even wachten; eerst nog wat minuutjes slaap pakken. Eenmaal wakker en aangekleed ging de eigenaar nietsvermoedend naar zijn zaak aan De Wieken. Daar stonden in de omgeving wel wat vreemde en opvallende voertuigen, maar echt erover nadenken deed hij niet.

Zie jij maar eens rustig je ID-kaart te pakken als er een automatisch wapen op je gericht staat,,En ik rijd de straat van mijn pand in en ik zie nog meer gepantserde voertuigen staan”, blikt hij terug. ,,Toch kon ik doorrijden en eenmaal voor mijn bedrijf, kwamen zwaarbewapende mannen naar mijn auto gesneld. Ik schrok mij kapot. Of ik mijzelf kon legitimeren, maar goed… Zie jij maar eens rustig je ID-kaart te pakken als er een automatisch wapen op je gericht staat.”

Nadat hij zijn identiteit kenbaar had gemaakt, werd hij verzocht om weer te verdwijnen. Een grootschalig politie-onderzoek was er gaande en daar kon de politie geen pottenkijkers bij gebruiken. Wat de eigenaar van het pand op dat moment niet wist, is wat er in die minuten daar voorafgaand al was gebeurd. Rond de klok van 06.00 uur was het gehele pand omsingeld en werden er tegelijk meerdere deuren opengebroken met een pantservoertuig en explosieven. Uiteindelijk arresteerde het arrestatieteam twee personen in één van de verhuurde loodsen (één verdachte raakte daarbij gewond) en begon het onderzoek.

Aan de eigenaar van het transportbedrijf werd nog wel vluchtig verteld dat de inval niet bij zijn pand was, maar bij een van de huurders. Toch gingen er om 07.00 uur al de wildste verhalen op social media rond en werd hij aangewezen als verdachte. ,,Maar ik zat gewoon thuis en de politie moest niets van mij hebben. Als ik verdacht was, dan was ik toch wel meegenomen”, zegt hij zaterdagmiddag. ,,Maar ondertussen stond mijn naam wel overal op internet.”

Als ik verdacht was, dan was ik toch meegenomenEXCLUSIEVE AUTO'S De politie trok de grote loods helemaal leeg. De huurder, die zich bezighield met exclusieve auto’s, had diverse peperdure voertuigen staan die allemaal werden meegenomen voor onderzoek. Twee dagen lang mocht de pandeigenaar niet naar zijn zaak en zelfs militairen kwamen naar De Wieken om onderzoek te verrichten. Vrijdagmiddag om half vier was het onderzoek afgerond en werd de eigenaar van de loodsen bijgepraat.

,,Maar weet je”, zegt hij zaterdagmiddag. ,,Ik weet écht nog steeds niet wat ze hier kwamen doen. Dat is mij ook niet verteld. Ik heb hier zes grote loodsen en twee daarvan verhuur ik. Bij een van die loodsen is de inval geweest. Mijn naam wordt op internet genoemd en ik ben door klanten vaak gebeld. Juist daarom wil ik nu mijn verhaal doen.”

Zijn woorden worden met kracht bijgezet door een rondleiding door de panden. De eigenaar van de loodsen doet dit samen met zijn zoon. Bij elke deur die je ziet, zijn een soort van ‘braaksporen’ te zien. Het lijkt erop dat vrijwel alle deuren zijn opengemaakt met een koevoet, terwijl bij sommigen de schade veel groter is. ,,Dit komt door explosieven, denken wij. Ik ben nu een paar keer rondgelopen en ik denk echt dat ze het pand hebben omsingeld en tegelijk naar binnen zijn gegaan. Daarom zijn echt alle deuren ontzet. Ze hebben ook mijn loodsen en ruimtes doorzocht”, zegt hij al wijzend naar een gaatje in de muur. ,,Kijk, dat gat hebben ze geboord en er een cameraatje doorheen geduwd.”

GROTE SCHADE Na flink wat ruimtes te hebben doorlopen, laat hij tot slot de autowasstraat zien. Ook deze is gevestigd in het pand en direct valt op dat de deur daarvan helemaal ontzet is. Hier is overduidelijk een voertuig tegenaan gereden om de deur open te breken. ,,Dat is denk ik de grootste schade, die deur hing er net een paar weken in. Zoals je ziet hebben ze ook bij mij alles doorzocht."

Als de vraag komt of hij het gedeelte kan laten zien waar de huurders zaten, volgt een duidelijke nee. ,,Dat vind ik niet netjes om te doen. Dat werd door iemand gehuurd en dat zijn dus niet mijn eigendommen. De plek waar het onderzoek zich op heeft gericht, kan en wil ik je dus niet laten zien.”

Nog altijd heeft de politie niet kenbaar gemaakt waarom de grote inval was. Ook voor de eigenaar van de loodsen is het een groot raadsel. ,,Er is naar buiten gebracht dat een inval in Eemnes hier ook mee te maken heeft. Of ik een vermoedde heb? Nee… en dat meen ik. De huur werd netjes betaald, de deur stond altijd open en vrijwel iedereen in Nederland wist dat hier exclusieve auto’s stonden. Daar pronkte de eigenaar ook mee en mensen konden vaak gewoon langskomen om foto’s te maken. Als je iets te verbergen hebt, doe je dat toch niet?”

De landelijke eenheid van de politie zei voor dit weekend ‘binnenkort’ met informatie te komen, maar nog altijd is daarover niets bekend. Het blijft dus gissen en de geruchtenstroom neemt alsmaar toe. ,,Met dit verhaal hoop ik mensen duidelijk te maken dat ik echt van niets weet en er niets mee te maken heb. Mijn hele bedrijf is doorzocht, alles is door de politie bekeken en ze hebben - op een harde schijf na in verband met camerabeelden - niets meegenomen. Ook loop ik vrij rond; dat zegt toch genoeg?”

door Jeroen van der Veer