Nu we weer naar buiten mogen geeft Nienke (rechts)  in de open lucht les in deze nieuwe dans.
Nu we weer naar buiten mogen geeft Nienke (rechts) in de open lucht les in deze nieuwe dans. Rob Croes

Het nieuwe normaal in Nieuwland

7 juli 2020 om 09:25

Van offline naar online en weer terug

Nienke Buiskool Leeuwma en Afke van der Zwaard

NIEUWLAND We willen graag bewegen, maar ons oude leventje is veranderd. Dus zoeken we naar nieuwe mogelijkheden binnen de wijk om in beweging te blijven, online en offline. De afgelopen maanden verschenen er online allerlei beweeglessen, zoals yoga, fitness of dansen. Met de versoepeling van de regels vinden die steeds meer buiten plaats. Nienke Buiskool Leeuwma weet er alles van, ze is zowel online als offline actief in Nieuwland.


In Nieuwland heeft de wijkwebsite een nieuwe beheerder gekregen. Nelleke Dumoulin droeg het stokje over aan Nienke en eind 2019 startte ze met deze afwisselende vrijwilligersklus. Ze merkte wel verschil toen de lockdown startte: ,,Omdat mensen meer thuis zijn en elkaar minder ontmoeten, zijn ze online actiever geworden. Op sociale media en op de wijkwebsite www.wijzijnnieuwland.nl kon je gelukkig blijven volgen wat er zoal in de wijk gebeurde ondertussen. Zo werd bijvoorbeeld de keuken in de Wijkboerderij gerenoveerd. En er ontstonden allerlei activiteiten rond en in de Herberg." Nienke vervolgt: ,,Ook digitale nieuwsbrieven uit de wijk hielden me op de hoogte. Ik las bijvoorbeeld dat vele Nieuwlanders elkaar een hart onder de riem staken en waar mogelijk naar elkaar omkeken, en nog steeds doen! Iedereen die zichzelf schaarde onder de groep ‘digibeet’ kreeg het toch voor elkaar om te videobellen, soms met een beetje extra hulp. Ja, ook ouderen kwamen hierin een heel eind. Dat is toch mooi om te zien!”


OPEN LUCHT Online kun je heel goed inspiratie opdoen. En wat je thuis online ontdekt kun je vervolgens weer buiten de deur voortzetten. Neem de danslessen van Nienke. Vóór de crisis gaf ze als vrijwilliger ook wekelijks dansles in de Wijkboerderij. Tijdens de lockdown volgde ze daarvoor in de plaats de onlinecursus ‘Hip Hop Belly Dance instructeur’. Nu we weer naar buiten mogen geeft ze in de open lucht les in deze nieuwe dans. Zo brengt ze iets van online ook weer naar offline.


Binnen Nieuwland zijn er inmiddels ook allerlei andere initiatieven ontstaan, van bingo voor ouderen in de buitenlucht tot sportactiviteiten voor kinderen bij de speeltuin ‘De Draak’. Maar ook kleine muziekoptredens verraste buurtbewoners. Het muziekduo ‘Relax’ is zelfs ontstaan dankzij de lockdown. Wandelend deden vele Nieuwlanders ’s avonds even een rondje door de wijk of in het buitengebied.


ZOMER IN EIGEN WIJK De komende maanden zullen er extra activiteiten in Nieuwland zijn, voor kinderen, jongeren en volwassenen. Veel mensen willen de vakantie thuis doorbrengen deze zomer. Kijk dus vooral op de wijkwebsite, of op www.ABC-amersfoort.nl onder Nieuwland om te zien wat er zoal te doen is. Via de Zomerpretpas vind je informatie over activiteiten voor kinderen in de hele stad. Natuurlijk kun je ’s ochtends in de Herberg of in de Wijkboerderij gezellig een kopje koffie drinken en ondertussen meer te weten komen over kinderrestaurant, naaiatelier, ladies lounge, betekenisvolle gesprekken, wandelen, bridgen, koersbal, boeken ruilen en nog veel en veel meer. Kortom, Nieuwland heeft een hoop te doen binnen de geluidswallen, en anders wel erop. Online en offline blijken op deze manier heel goed samen te komen; deze zomer, en vast ook nog daarna.


NIEUWE INZICHTEN De coronatijd, hoe vervelend ook, heeft ons vele nieuwe initiatieven voor de wijk opgeleverd. Er zullen zeker meerdere nieuwe ideeën en inzichten zijn geboren, die ook na de crisis overeind blijven en waarbij online en offline hand in hand verder gaan. Vele wijkbewoners hebben ondervonden dat sporten, dansen, kortom bewegen in de open lucht, een waardevolle aanvulling kan zijn in het dagelijks leven. Het sluit ook mooi aan bij het programma Gezonde Wijk, een samenwerkingsverband van Gemeente, GGD, wijkteam en andere werkers in de gezondheidszorg, en het welzijnswerk, samen met bewoners.

Misschien wordt dát wel het ‘nieuwe normaal’.


[Dit artikel is aangeboden door communicatiewerkgroep Nieuwland.


Weet je een leuk verhaal voor Nieuwland of vind je het leuk om mee te schrijven? Mail naar nieuwlandsnieuws@gmail.com Je bent van harte welkom om samen met andere bewoners over de wijk te vertellen.