Na wekenlang trainen zonder duels, mochten de spelers eindelijk weer fysiek contact hebben binnen de kalklijnen.
Na wekenlang trainen zonder duels, mochten de spelers eindelijk weer fysiek contact hebben binnen de kalklijnen. Jeroen van der Veer

Primeur CJVV en Hoogland

7 juli 2020 om 15:40

'Kleedkamer-humor, ook dat heb ik gemist'

Jeroen van der Veer

PREMIUM Alsof er niets gebeurd was de afgelopen maanden, zo stonden de mannen van CJVV en Hoogland donderdagavond op het veld. De twee Amersfoortse voetbalclubs waren de eersten die tijdens de coronacrisis een oefenwedstrijd mochten spelen.


De voetballers waren bezig aan de warming-up toen twee oudere mannen het sportcomplex van CJVV op kwamen lopen. Een boks in plaats van een hand volgde en ze moesten er zelf eigenlijk ook wel om lachen. Het hoort bij het ‘nieuwe normaal’, maar normaal voelde het bij hen nog lang niet. Gebroederlijk gingen ze vervolgens naast elkaar staan - met anderhalve meter afstand - en werd de wedstrijd bekeken. Deze twee momentjes waren veelzeggend voor deze zomerse donderdagavond: Natuurlijk was het fijn dat de voetballers hun geliefde spelletje weer konden beoefenen, maar ook voor het publiek was het prettig. Een weerzien met bekenden op de plek waar veel vriendschappen ontstaan onder het genot van een drankje. In een nieuw soort normaal. Het oefenduel trok flink wat publiek en vrijwel iedereen hield zich aan de anderhalve meter-regel. Toch zag je het zo nu en dan eventjes misgaan, maar al snel kwam dan het besef dat dit niet de bedoeling was. Terwijl er vijf minuten gespeeld waren, werd een wisselspeler van CJVV aangesproken door een clublid langs de lijn; ‘Straks lekker biertje doen in de kantine hé’, was de vraag van de supporter. Een instemmend knikje van de bankzitter volgde.


'PARTIJTJES SPELEN' Ja, het was donderdagavond heerlijk. Het ging ook weer over voetbal, over kameraadschap en over foute beslissingen van de scheidsrechter. Toch was het voetbal in de eerste helft niet zo best. Er waren geen doelpunten te bewonderen en het echte vuurwerk volgde pas in het tweede deel van de wedstrijd. Er vielen zeven doelpunten, maar de 3-4 overwinning van Hoogland zei niemand wat. Iedereen was vooral blij dat er weer ‘gewoon’ gevoetbald kon worden. ,


w        [Lees in het premiumverhaal op destadamersfoort.nl meer anekdotes over het plezier van deze eerste oefenwedstrijd.



Op het veld gingen de 22 spelers vanaf het eerste moment los en ze leken wel allemaal jonge honden. Iedereen was gretig, wat het spel niet ten goede kwam. Toch ging het daar amper over. Het onderwerp voor, tijdens én na de wedstrijd was vooral het coronavirus. Eigenlijk kon iedereen concluderen dat - ondanks alle beperkingen rondom dit duel - het best te doen was.

GEEN DUELS Die mening had ook Pim Kers, al was de aanvaller van CJVV vooral blij dat die een mindere periode achter zich kon laten. De spits is overgekomen van AFC Quick 1890 en mocht eindelijk weer een wedstrijd spelen. ,,Vanaf januari heb ik niet meer gevoetbald”, blikte hij terug. ,,En toen ik fit werd, kwam corona. We hebben dan al die tijd wel doorgetraind, maar dat is toch anders. Je mocht geen duels aangaan en dan zijn de trainingen toch wel een beetje raar hoor. Daarom was dit potje zo lekker en bij mijn eerste balcontact was ik direct betrokken bij een goal en later maak ik er zelf eentje. Ja, dit was echt een prima avondje.”

Nu gaan we genieten van de vakantie en dan hoop ik dat daarna alles echt weer een beetje normaal is

De Amersfoorter genoot niet alleen van de vijfenveertig minuten die hij mocht maken, ook de ‘derde helft’ vond hij genieten. ,,Kleedkamerhumor, ook dat heb ik gemist. Je mag nu weer met elkaar voor en na de wedstrijd in de kleedkamer komen en daar zijn toch de mooiste gesprekken. En ja, natuurlijk: straks het biertje in de kantine hé…”

Voor Baum zat die goudgele rakker er niet in. Hij werd in de rust gewisseld omdat hij nog even moest werken. ,,Het was of een helftje aanwezig zijn of helemaal niet. Nou, ik ben blij dat de trainer en ik voor het eerste kozen. Lekker joh, weer even een balletje trappen. Nu gaan we genieten van de vakantie en dan hoop ik dat daarna alles echt weer een beetje normaal is en een tweede coronagolf uitblijft.”

Afbeelding